Atliekų aikštelėse – rekordinis padangų kiekis

Pasibaigus eilinei rudeninei padangų keitimo karštinei Alytaus regiono atliekų tvarkymo specialistai griebiasi už galvų: šiemet stambiųjų atliekų aikštelėse surinktų padangų kiekiai šovė į naujas rekordines aukštumas. Viena vertus, tai džiugina, nes vis mažiau senų padangų atsiduria miškuose ar pakelėse, kita vertus, vežamos į aikšteles, o ne paliktos prekybos ar keitimo vietose, jos didina bendras atliekų tvarkymo sąnaudas.

Už padangų tvarkymą nemokėkime du kartus!

Visi autoservisai ir padangomis prekiaujančios įmonės, keičiant senąsias padangas naujomis, senąsias privalo priimti nemokamai, mat perkant naujas padangas iš karto sumokama ir už jų atliekų sutvarkymą – tai įskaičiuota į padangų kainą. Ir antrą kartą to daryti tikrai nereikia, tačiau nepaliekant senų padangų servisuose ar parduotuvėse, už jų tvarkymą sumokama antrąkart.

Atliekų surinkimo aikštelėse vienas komplektas padangų iš gyventojų taip pat priimamas nemokamai, tačiau tolesnis jų sutvarkymas papildomai kainuoja visiems atliekų turėtojams, nes padangų atliekų tvarkymas nėra įskaičiuotas į rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą dydį.

Per dešimt šių metų mėnesių Alytaus regiono stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikštelėse surinkta daugiau kaip 684 tonos naudotų padangų. Tai – 42 tonomis daugiau nei per visus praėjusius metus. Kasmet regiono aikštelėse surenkamų padangų kiekis išauga maždaug 100 tonų.

Vienos tonos padangų atliekų sutvarkymo kaina siekia iki 200 eurų. Tad šių atliekų sutvarkymui kasmet reikalingos išlaidos išauga apie 20 tūkst. eurų, o bendrai joms sutvarkyti reikalinga suma šiais metais gali siekti apie 150 tūkst. eurų.

Įmonės dangstosi fizinių asmenų vardais

„Tai – didžiulės papildomos išlaidos mūsų regiono atliekų tvarkymo sistemai. Jos būtų gerokai mažesnės, jei padangų keitimo ir pardavimo įmonės sąžiningai vestų apskaitą ir naudotos padangos į aikšteles nebūtų nelegaliai pristatomos fizinių asmenų vardu“, – sako Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Anot jo, juridiniai asmenys padangų atliekas jas tvarkančiai įmonei turėtų perduoti pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo sutartis.

Tačiau ne viena įmonė, prisidengdama fizinių asmenų vardu, padangas stengiasi nemokamai palikti atliekų surinkimo aikštelėse, taip piniginę naštą permesdama ant visų atliekų turėtojų pečių.

„Netikslios apskaitos vedimo atvejų padangas keičiančiose įmonėse fiksuojame gana dažnai. Keistai atrodo, kai įmonė, per dieną aptarnaujanti keliasdešimt automobilių, į apskaitą įtraukia vos kelis kilogramus padangų atliekų“, – pastebėjo Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus agentūros vedėjo pavaduotojas Jaunius Janonis.

Tačiau jis pasidžiaugė, kad jau beveik nepasitaiko pažeidėjų, išmetančių padangas neleistinose vietose. Įtakos tam turėjo ir išaugęs žmonių sąmoningumas, ir sugriežtintos baudos už ne vietoje išmestas padangas: už vieną ne vietoje išmestą padangų komplektą gresia 145, už toną padangų – nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų bauda.

J. Janonis įsitikinęs, kad tik sugriežtinus teisės aktus pavyktų suvaldyti ir į aikšteles anaiptol ne vien gyventojų, bet ir iš įmonių gabenamų atliekų kiekius.

Jam pritaria ir A. Reipas, pridurdamas, kad kol kas gamintojų atsakomybės principas, tvarkant padangų atliekas, neveikia.

Kiek kainuoja padangų atliekų pridavimas?

Nuo praėjusių metų padangų surinkimo tvarka atliekų surinkimo aikštelėse pasikeitė. Kitaip nei anksčiau, per metus nemokamai iš vieno gyventojo priimama ne daugiau kaip 4 vienetai lengvojo automobilio padangų. Atvežus daugiau, už kiekvieną papildomą vienetą reikia mokėti po 2,58 Eur ir priskaičiuotą PVM mokestį. Už kiekvieną į aikštelę atvežtą sunkiasvorio automobilio ar traktoriaus padangą reikia mokėti 11,38 Eur ir priskaičiuotą PVM.

Alytaus regiono atliekų surinkimo aikštelėse surinktos padangų atliekos priduodamos jas perdirbančiai bendrovei „Metaloidas“.

„Metaloide“ padangos perdirbamos į gumos granules, kurios vėliau panaudojamos trinkelių gamybai.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close