Prienų žemdirbius pagerbė gausus būrys garbių svečių

Lapkričio 20 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre buvo apdovanoti ir pagerbti konkurso „Metų ūkis 2015“ nugalėtojai. Renginyje dalyvavo daug Prienų rajono ir Birštono savivaldybės ūkininkų, taip pat didelis būrys garbių svečių. Tarp jų buvo LR ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, europarlamentaras Bronius Ropė, Seimo narys, kaimo reikalų komiteto atstovas Vytautas Kamblevičius, Seimo narys Antanas Ručys, žemės ūkio viceministrė Lina Kujelytė, ministro pirmininko patarėjas žemės ūkio klausimais Adolfas Damanskis, Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Inesa Klimaitė-Maišalienė, Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) direktorius Erikas Bėrontas, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) tarybos pirmininkas Jonas Vilionis ir kiti Žemės ūkio ministerijos, NMA atstovai ir specialistai, Marijampolės pieno konservų generalinis direktorius, rajono įstaigų vadovai ir kt.

 

Sveikinimai ir palinkėjimai žemdirbiams

Pirmiausia Prienų savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pasveikino žemdirbius pabaigus rudens darbus, taip pat šiais gana sunkiais metais pasiekus gerų rezultatų tiek augalininkystės, tiek gyvulininkystės srityse.

Ministras pirmininkas A. Butkevičius, pasveikindamas susirinkusius ūkininkus, nuoširdžiai pasidžiaugė, kad žemės ūkyje šiemet pasiekta geresnių negu tikėtasi rezultatų. Garbus svečias pateikė trumpą informaciją apie naujus prekybos ryšius, kurie leis mūsų pagamintą mėsą ir pieną tiekti į naujas rinkas, kalbėjo apie tai, kad nereikia nuleisti rankų, o dirbti toliau, nes padėtis turėtų pagerėti.

Rajono atstovai ministrą pirmininką pasveikino su gimtadieniu, užrišo juostą ir įteikė gėlių. Nuo Prienų rajono ūkininkų premjeras dovanų gavo krepšį, pilną kaimo gėrybių.

Premjeras įteikė padėkas Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkui Martynui Butkevičiui, ūkininkui Vidui Šiupšinskui ir Vytautui Raižiui.

 

Prognozės liūdniausios pienininkystei

Trumpame savo pranešime Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkas M. Butkevičius apžvelgė tiek gyvulininkystės, tiek augalininkystės sričių padėtį ir pasiektus rezultatus. Vienareikšmiškai galima sakyti, kad geresnių rodiklių pasiekta augalininkystės srityje. Pasak M. Butkevičiaus, anksčiau karvė maitindavo ir išlaikydavo žmogų, o dabar žmogus turi dirbti, kad išlaikytų karvę. Ir tai atsitiko dėl vis mažėjančių pieno kainų ir didėjančių kaštų gyvulių laikymui ir pašarų ruošimui. Pieno ekonomikai skiriama daug dėmesio, bet kainos jau kuris laikas nekyla. Padėtis blogėja ne tik mūsų rajone, bet ir visoje Lietuvoje. 2015 m. spalio 1 d. 1776 žmonės rajone laikė 15643 galvijus. Per 2014 m. rajone laikomų galvijų sumažėjo 137, melžiamų karvių skaičių daugiausia sumažino tie ūkininkai, kurie laikė 1–5 karves. Per 2014 m. rajono ūkininkai paskerdė 4356 galvijus. Tai liūdni rezultatai, kurie rodo, kad visos šalies institucijos, turinčios rūpintis žemės ūkyje dirbančiais ir produkciją gaminančiais žmonėmis, privalo skirti ypač daug dėmesio ir imtis ryžtingų žygių padėčiai stabilizuoti.

M. Butkevičius pasidžiaugė geru javų derliumi, tačiau paminėjo ir tokius faktus, kurie kelia nerimą. Tai – ūkių skaldymas ir „ėjimas“ į programas, taip pat žemės kilnojimas ir žemės pardavimas ar nuomojimas „bent kam“. Laisvos žemės nėra, reikia dalintis ta pačia, kurią turime.

Pirmininkas pasidžiaugė, kad žemės ūkyje dirba daug jaunų žmonių, kurie sukuria ir suformuoja konkurencingus ūkius, ypač augalininkystės srityje. Laukai gražūs, apdirbti, sutvarkyti. „Dabar yra nedidelių, gražių ūkelių, kuriuose laikoma 20–30 karvučių. Kas bus, jeigu sunaikinsim gyvulininkystės ūkį, o liksim tik prie augalininkystės? Sunaikinsim kaimo stuburą, išvysim žmones ne tik iš kaimo, bet ir iš Lietuvos“, – sakė M. Butkevičius.

 

Apdovanoti geriausieji

Žemės ūkio viceministrė padėkomis apdovanojo: jauną ūkininką Mantą Vilionį (Ašmintos sen.) – už įkurtą kelių krypčių ūkį ir keletą darbo vietų; Joną Vilčinską (Veiverių sen.) – už tvarkingiausią pieno ūkį; Tomą Kačergį (Veiverių sen.) – už žemės ūkio paslaugų plėtrą; Joną Aliukonį (Ašmintos sen.) –už tvarkingą ir ekonomiškai tvirtą augalininkystės ūkio plėtrą.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas pasveikino žemdirbius su švente, palinkėjo sveikatos, ištvermės ir įteikė padėkos raštą Veiverių krašto ūkininkui Edvinui Gustaičiui.

Žemės ūkio rūmų atstovė Aušra Žliobaitė padėkos raštais apdovanojo: Karolį Kliučinską (Ašmintos sen.) – už jauno visuomenininko veiklą ir pieno ūkio perėmimą; Ovidijų Drūlią (Veiverių sen.) – už žirgininkystės verslo plėtrą; Onutę Masikonienę (Veiverių sen.) – už aktyvią visuomeninę veiklą.

Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius E. Bėrontas, pagyręs mūsų krašto ūkininkus, kad aktyviai dalyvauja teikiant paraiškas paramai gauti, padėkos raštus įteikė: Algiui Mieliauskui (Balbieriškio sen) – už pažangaus pienininkystės ir augalininkystės ūkio bei darbo vietų plėtrą; Žilvinui Galiniui (Šilavoto sen.) – už jauno ūkininko norą likti kaime ir ekonomiško augalininkystės ūkio plėtrą; Ritai Kazlauskienei (Stakliškių sen.) – už europinių lėšų įsisavinimą bei darbo vietų sukūrimą.

Seimo narys Vytautas Kamblevičius padėkojo rajono žemdirbiams už nuoširdų darbą, pasidžiaugė jų rezultatais. „Garbingų svečių gausa rodo pagarbą Prienų rajono darbštiems žmonėms“, – sakė Seimo narys, Jis už gerą ir nuoširdų darbą apdovanojo jaunuosius ūkininkus Simoną ir Algirdą Ruočkus, Egidijų Gylį, Žilviną Galinį, Edviną Gustaitį, Živilę ir Rolandą Mykolaičius.

Už prasmingą bendradarbiavimą UAB „Litagros prekyba“ Prienų skyriaus agronomas konsultantas Aleksandras Lugauskas dovanėles įteikė Birštono savivaldybės ūkininkui Jonui Gradeckui ir Ašmintos sen. ūkininkui Jonui Aliukoniui.

 

„Metų ūkis 2015“dalyviai ir nugalėtojai

Maloniausia šventės dalis buvo konkurso „Metų ūkis 2015“ dalyvių ir nugalėtojų apdovanojimas. Šis konkursas rajone vyksta nuo 1994 m., o jo tikslas – skatinti pažangų ūkininkavimą. Konkursas vyko II etapais – pirmiausia seniūnijose, o paskui – savivaldybėje. Konkurso dalyvius vertino komisija: Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas M. Butkevičius, savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis ir „Gyvenimo“ laikraščio redaktorė Ramutė Šimukauskaitė.

DSCF5042

Padėka buvo įteikta jauniesiems ūkininkams iš Stakliškių seniūnijos – Simonai ir Algirdui Ruočkams. Simona su vyru Algirdu ūkininkauti pradėjo tik nuo 2012 m. ir dirbo 40 ha žemės. Jie dalyvavo Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonėje „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“, įgyvendindami projektą „Jaunosios ūkininkės Simonos Balčiūtės įsikūrimas“. Šeima šiuo metu dirba 120 ha, laiko 50 galvijų, iš jų 36 mėsinius. Kadangi Stakliškių seniūnijos žemės prastos, ūkininkai specializuosis mėsinės gyvulininkystės kryptimi. Ūkio plėtrą tęsia pasinaudodami Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ parama pagal projektą „Investicijos į mėsinės gyvulininkystės produkcijos gamybą“.

 

Padėka buvo apdovanoti Dalia ir Vidas Mieldažiai iš Šilavoto seniūnijos Jiestrakio kaimo. Ūkininkai dirba 80 ha žemės, laiko 80 galvijų, iš jų 40 melžiamų karvių. Ūkio plėtrai naudojo kaimo plėtros 2004–2006 m. plano priemonės „Standartų laikymasis“ paramą, ūkį modernizavo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas. Antroji veiklos sritis (supaprastinta tvarka)“ ir įgyvendino projektą „Vido Mieldažio ūkio modernizavimas“.

DSCF5056

Konkurse pirmąją vietą laimėjo Balbieriškio seniūnijos Mardosų kaimo ūkininkai Danutė ir Vidmantas Petraškos. Vidmantas prieš 17 metų perėmė iš tėvo pagal Valstiečių ūkio įstatymą įkurtą ūkį ir veiklą sėkmingai tęsia. Jis vienas iš pirmųjų rajone gavo ES pieno ūkio sertifikatą, ne kartą apdovanotas kaip gražiausios sodybos šeimininkas. Petraškų ūkyje sudaromos sąlygos studentams ir moksleiviams atlikti praktiką. Petraškos šiuo metu dirba 220 ha žemės, laiko 110 galvijų, iš jų 60 melžiamų karvių. Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos įsakymu ūkiui suteiktas grynaveislių Lietuvos juodmargių karvių veislyno statusas. Savo ūkio plėtrai ūkininkai pasinaudojo kaimo plėtros 2004–2006 m. plano priemonės „Standartų laikymasis“ parama, ūkyje įsirengė aplinkosauginius reikalavimus užtikrinančią mėšlo tvarkymo bei melžimo įrangą. Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ įgyvendino projektą „Vidmanto Petraškos ūkio vystymas“. Konkurse „Metų ūkis 2015“ D. ir V. Petraškos surinko 86,8 balo.

DSCF5050

Aldona ir Jonas Vilčinskai, ūkininkaujantys Veiverių seniūnijoje, Veiverių kaime, šiame konkurse laimėjo antrąją vietą. Jų ūkis buvo įkurtas 1990 m. pagal Valstiečių ūkio įstatymą. Vilčinskai ūkį plėtė savo šeimos narių pajėgomis. Šiandien šalia tėvo ūkio savo ūkius įkūrė ir vaikai Darius, Kazys ir Danguolė. Vilčinskai dirba 110 ha žemės, laiko 130 galvijų, iš jų 70 melžiamų karvių. Pagrindinė ūkio veikla – pienininkystė. Ūkininkai pasinaudojo kaimo plėtros 2004–2006 m. plano priemonės „Standartų laikymasis“ parama, taip pat ūkyje įgyvendintas Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas. Antroji veiklos sritis (supaprastinta tvarka)“ projektas „Jono Vilčinsko ūkio vystymas“. Nors dabar dėl sumažėjusių pieno kainų pieno gamybai sąlygos nepalankios, tačiau šeima nepraranda optimizmo ir šios veiklos atsisakyti neketina. „Metų ūkis 2015“ konkurse Vilčinskai gavo 86,5 balo.

DSCF5047

Trečiosios vietos laimėtojai Jonas ir Inga Aliukoniai ūkininkauja Ašmintos seniūnijoje, Liepaloto kaime. Jauni žmonės ūkininkauti pradėjo 2004 m., turėdami 40 ha žemės. Dabar Aliukonių ūkio plotai išsiplėtė iki 750 ha. Jie daugiausia augina grūdines kultūras ir rapsus. Jų ūkyje kasmet organizuojamos UAB „Litagros prekyba“ lauko dienos ir seminarai, čia ūkininkas su kolegomis dalinasi javų auginimo subtilybėmis ir ypatumais. Intensyviai ūkininkaudami savo ūkyje jie pasiekė 10 t/ha derlingumą. 2007 m. ūkininkas įgyvendino Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas (nitratų direktyva ir investicijos į žemės ūkio produktų gamybą)“ projektą „Ūkininko Jono Aliukonio žemės ūkio valdų modernizavimas“. Ūkyje sukurtos tinkamos darbo ir poilsio sąlygos darbuotojams. Aliukoniai yra nuolatiniai seniūnijos švenčių ir renginių rėmėjai. Konkurse „Metų ūkis 2015“ Aliukoniai surinko 75,9 balo.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close