Kokių kalėdinių dovanų siųsti paštu negalima?

Dažniausiai pašto siuntose aptinkami draudžiami siųsti daiktai

Pašto siuntose pastaruoju metu vis dažniau aptinkama pavojingų ir draudžiamų siųsti daiktų. Tai – ličio baterijos, įvairūs aerozoliai, oro pagalvės, stiprūs alkoholiniai gėrimai, pirotechnikos gaminiai, pluoštinės kanapės ir jų sėklos. Prasidedant intensyviam šventinių dovanų siuntimui, Lietuvos paštas ir Muitinės departamentas prašo gyventojų prieš siunčiant pašto siuntas pasidomėti, ar jose nėra draudžiamų siųsti daiktų.

„Oro uosto terminaluose per aviacinio saugumo patikrinimus sulaikoma vis daugiau pašto siuntų. Net pusė visų sulaikomų siuntų – su ličio baterijomis, kurios siunčiamos išimtos iš elektroninio įrenginio. Tarp dažniausiai sulaikomų pašto siuntų – oro pagalvės, įvairūs aerozoliai, degieji skysčiai ir spiritiniai gėrimai. Tradiciškai, prasidedant šventiniam laikotarpiui, padaugėja siuntų su fejerverkais, bengališkomis ugnelėmis ar kitais pirotechniniais gaminiais. Tokio turinio pašto siuntas draudžiama siųsti, nes jos gali sukelti rimtą pavojų tiek siuntos gavėjo, tiek mūsų darbuotojo sveikatai“, – teigė Lietuvos pašto Pašto operacijų tarnybos direktorė Rasa Radzevičienė.

Pagal tarptautinius reikalavimus pašto siuntose griežtai draudžiama siųsti narkotines ir psichotropines medžiagas, nuodus, degiąsias, radioaktyviąsias, toksines, oksiduojančias ir kitas pavojingas medžiagas, ginklus, degtukus ir žiebtuvėlius, gyvus gyvūnus.
Taip pat paštu draudžiama siųsti monetas, banknotus, čekius ar bet kokius pareikštinius vertybinius popierius, kelionės čekius, apdirbtą ar neapdirbtą platiną, auksą arba sidabrą, brangakmenius, papuošalus ir kitus vertingus daiktus.

„Visada gyventojams rekomenduojame prieš siunčiant siuntą papildomai pasidomėti, kokius apribojimus taiko šalis, į kurią keliaus siunta“, – pažymėjo R. Radzevičienė, primindama, kad draudžiamų daiktų sąrašą pagal atskiras užsienio šalis galima rasti Lietuvos pašto internetinėje svetainėje www.lietuvospastas.lt.

Gyventojai, apsiperkantys užsienio elektroninėse parduotuvėse, irgi turėtų pasidomėti, ar išsirinktų prekių nėra draudžiama siųsti į Lietuvą. „Gyventojams, turintiems informacijos apie numatomas jiems siųsti pašto siuntas, rekomenduojame pasitikrinti, ar jose nėra draudžiamų į Lietuvą siųsti daiktų, bei paprašyti siuntėjų, kad jie tinkamai užpildytų CN 22 arba CN 23 muitinės deklaracijas ir pridėtų visus muitinės formalumų atlikimui reikalingus dokumentus.

Būna, kai iš nežinojimo apie CITES (Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija) reikalavimus, gavėjų Lietuvoje nepasiekia pašto siuntos iš Azijos su egzotiškų gyvačių užpiltinėmis, suvenyrais iš dramblio kaulo ir kitomis gyvūninės kilmės prekėmis ar be specialių leidimų siųsti antikvariniai ginklai“, – teigė Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas, laikinai atliekantis generalinio direktoriaus funkcijas, Jonas Miškinis.

Neretai muitininkai pašto siuntose aptinka ir sulaiko prabangių rūbų ir aksesuarų, mobiliųjų telefonų, kosmetikos, kitų pasaulyje garsių prekių ženklų klastočių.

Be to, Muitinės departamento atstovai atkreipia gyventojų dėmesį, kad ribojamas vaistų, vitaminų ir maisto papildų siuntimas. Primenama, kad į kai kurias užsienio šalis siunčiami alkoholiniai gėrimai ar tabako gaminiai gali būti apmokestinami gana dideliais mokesčiais.

Daugiau informacijos apie draudžiamus siųsti daiktus ir kitus pašto siuntoms taikomus ribojimus galima rasti tiek Lietuvos pašto, tiek Muitinės departamento – www.lrmuitine.lt – internetiniuose tinklalapiuose.

Dažniausiai pašto siuntose aptinkami draudžiami siųsti daiktai
Dažniausiai pašto siuntose aptinkami draudžiami siųsti daiktai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close