Teisingumo ministerija siūlo supaprastinti ekstradicijos procedūrą

Asmenų, sutinkančių būti išduoti kitai valstybei dėl joje vykstančio baudžiamojo persekiojimo, išdavimo procedūra taps paprastesnė ir greitesnė.

Tokiam siūlymui ratifikuoti Europos konvencijos dėl ekstradicijos trečiąjį papildomą protokolą pritarta Vyriausybės posėdyje. Jį prezidentės teikimu dar turės ratifikuoti Seimas.

Šiuo metu supaprastinta asmenų išdavimo tvarka taikoma tik tarp Europos Sąjungos valstybių narių, t. y. kai prašoma perduoti asmenį pagal Europos arešto orderį. Tokiu atveju turi būti išduotino asmens rašytinis sutikimas, o Vilniaus apygardos teismas per 3 dienas turi surengti posėdį, kuriame turi dalyvauti išduotinas asmuo, jo gynėjas ir prokuroras.

Šio posėdžio metu patikrinama, ar išduotinas asmuo savo noru sutiko būti išduotas iš Lietuvos ir ar jis žino teisines išdavimo pasekmes, taip pat ar Lietuvos generalinė prokuratūra pritaria supaprastintos išdavimo tvarkos taikymui. Jeigu išduotinas asmuo atsisako savo sutikimo iki bus priimta teismo nutartis, taikoma įprasta asmenų išdavimo tvarka.

„Lietuvoje ratifikavus šios Europos Tarybos konvencijos trečiąjį papildomą protokolą, tokia procedūra būtų taikoma ir asmenims, kuriuos prašo išduoti kitos valstybės narės, ratifikavusios šį protokolą“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Tačiau supaprastinta ekstradicijos tvarka nebūtų taikoma asmeniui, jeigu kita valstybė jį prašo laikinai sulaikyti. Tokiu atveju kita valstybė turėtų Lietuvai pateikti prašymą dėl ekstradicijos ir tai patvirtinančius dokumentus. Taip Lietuva siekia, kad būtų užtikrintas išsamios informacijos apie prašomo išduoti asmens nusikalstamą veiką ir tinkamai parengtų dokumentų pateikimas, kad nebūtų nepagrįstai suvaržoma žmogaus laisvė.

Taip pat išduodamas asmuo bet kada iki teismo nutarties priėmimo galės atšaukti savo sutikimą būti išduotam kitai valstybei supaprastinta tvarka. Tuomet prašymas dėl ekstradicijos bus svarstomas įprastine tvarka.

Asmuo, sutinkantis būti išduotas supaprastinta tvarka kitai valstybei, taip pat turės raštu patvirtinti, ar jis atsisako Europos konvencijoje dėl ekstradicijos įtvirtintos vadinamosios išimties taisyklės. Šioje taisyklėje numatyta, kad kitai šaliai išduotam asmeniui nebegalima kelti bylos, jo nuteisti arba sulaikyti, norint įvykdyti nuosprendį arba areštuoti už nusikaltimą, padarytą iki jo sulaikymo; išduotas asmuo gali būti teisiamas tik už tą nusikaltimą, dėl kurio yra išduotas.

Su Teisingumo ministerijos parengtu teisės akto projektu galima susipažinti internetinėje svetainėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close