Ar gali viešojo maitinimo įmonės dirbti be maisto atliekų?

Atliekų tvarkymas maitinimu užsiimančiose įmonėse yra svarbi veiklos grandis. Mūsų šalyje užregistruota apie 3700 kavinių ir restoranų, kuriuose kasmet surenkama per 2 tūkst. tonų maisto atliekų. Tačiau pasitaiko ir įmonių, deklaruojančių „veiklą be atliekų“, nors patikrinimų metu jose surandama netinkamų maistui, pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu produktų.

Šiais metais atliktus per 1800 patikrinimų, vidutiniškai 8 proc., t.y. beveik kas dvyliktoje patikrintoje viešojo maitinimo įmonėje surasta maistui netinkamų (pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, nepaženklintų, netinkamai laikomų) produktų ar patiekalų. Tuo tarpu pačios įmonės informacijos apie surinktas gyvūninės kilmės maisto produktų atliekas (ŠGP) nedeklaruoja, teikdamos, kad tokių atliekų jų įmonėse nebūna.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus, tokie viešojo maitinimo įmonių teiginiai kelia rimtų abejonių. „Neįtikėtina ir praktiškai neįmanoma, kad kavinėse ar restoranuose gaminant patiekalus būtų sunaudojamos absoliučiai visos žaliavos, neliktų jokių atliekų, o lankytojai be išimties suvalgytų visą jiems patiektą maistą ir paliktų vien tuščias lėkštes. Tad tokią veiklą be atliekų mūsų inspektoriai tikrina ypač kritiškai. Tačiau kasdien kiekvienoje kavinėje inspektoriaus nepastatysi, tad kyla natūralus klausimas, kur tie produktai dingsta, jei įmonėje neapsilanko inspektorius“, – komentavo J. Milius.

VMVT duomenimis, vien Vilniuje 2015 m. sankcijos taikytos 17 restoranų, kavinių ar užkandinių, kuriose buvo rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais ir kurios sistemingai neteikė privalomos informacijos apie surinktus šalutinių gyvūninių produktų kiekius.

Iš viso į „juodąjį“ veiklą be atliekų praktikuojančių įmonių sąrašą šiuo metu įtraukta 21 viešojo maitinimo įmonė. Jos priskirtos aukštesnio rizikingumo įmonių grupei.

„Vartotojui dažnai belieka pasikliauti tik verslininkų sąžiningumu, o sprendžiant iš kiekvienais metais vyraujančių vartotojų nusiskundimų statistikos, tokio pasitikėjimo nusipelno toli gražu ne kiekviena viešojo maitinimo įmonė. Tad stengiamės viešinti kiek įmanoma daugiau kontrolės rezultatų ir duomenų. Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo statistika – dar vienas žingsnis skaidrinant tiek mūsų, tiek ir verslininkų veiklą“,– pabrėžė VMVT direktorius.

VMVT statistika rodo, kad kavinėse ir restoranuose ŠGP 2012 m. surinkta 152,2 t; 2013 m. – 492,8 t; 2014 m. – 2 460,7 t; per tris 2015 m. ketvirčius – 1 085 t maisto atliekų.

Viešojo maitinimo įmonės, kuriose 2015 m. buvo nustatyta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais ir kurios sistemingai neteikia privalomos informacijos apie surinktus ŠGP kiekius:

1. UAB „Maisto imperija“ kavinė (Saulėtekio al. 11, Vilnius),

2. UAB „Havana“ restoranas (J. Basanavičiaus g. 4, Vilnius),

3. UAB „Oba“ kavinė (Aušros vartų g. 11, Vilnius),

4. UAB „Azijos dvasia“ restoranas „Asia tasty“ (Jogailos g. 5-4, Vilnius),

5. UAB „Azli“ kavinė (Laisvės pr. 88, Vilnius),

6. UAB „GL9“, restoranas „Studio 9“ (Gedimino pr. 9, Vilnius),

7. UAB „Buen apetito“ kavinė (S. Dariaus ir S. Girėno g. 81-1, Vilnius),

8. UAB „Agrira“ restoranas (Gedimino pr. 32, Vilnius),

9. UAB „Sanmarko“ restoranas „Di Vino“ (Didžioji g. 19/Stiklių g. 2, Vilnius),

10. UAB „Fixon“ kavinė (Šeimyniškių g. 21, Vilnius),

11. UAB „Raudonas šuo“ restoranas (Vykinto g. 17A, Vilnius),

12. MB „Jūsų šnekutis“ kavinė (Šv. Mikalojaus g. 15, Vilnius),

13. V. Kucharskienės įmonės kavinė (T. Ševčenkos g. 16, Vilnius),

14. UAB „Krido“ kavinė (Latako g. 1/Bokšto g. 2-34, Vilnius),

15. UAB „CHFT“ kavinė (Birželio 23-osios g. 10, Vilnius),

16. UAB „AI ir OI“ kavinė (Girulių g. 16, Vilnius),

17. UAB „AS SERVICE“ kavinė (Žukausko g. 49, Vilnius),

18. UAB ,,Antano paslauga” kavinė ,,Provincija“ (J.Basanavičiaus g.10, Šilalė),

19. UAB „Už tave“, kavinė (Birutės g. 35, Birštonas),

20. UAB „Vioreta“ kavinė „Karčema“ (Slėnio g. 1, Trakai),

21. S. Venclovo indvidualios įmonės „Minduva“ baras „Vilkasalė“ (Mindūnų k., Molėtų r.).

VMVT informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close