Seimas pritarė neplakančios širdies donorystės modeliui

Lapkričio 19 dieną Seimo plenariniame posėdyje buvo pritarta Žmogaus mirties nustatymo ir kritinių būklių įstatymo pakeitimams. Jais įteisinta tvarka, kad apie organų donorystę su artimaisiais būtų kalbama visais atvejais, kai nustatoma mirtis – ne tik po smegenų mirties (kaip buvo iki šiol), bet ir sustojus širdžiai bei nutrūkus kvėpavimui.

Neplakančios širdies donorystės modelis yra įteisintas daugelyje Europos Sąjungos šalių. Taip yra siekiama padidinti donorinių organų skaičių. Gaivinimo proceso metu nepavykus atkurti gyvybinių funkcijų, sustojus širdžiai ir nutrūkus kvėpavimui, tai yra konstatavus mirties faktą, atliekamos tam tikros medicininės procedūros, kurių metu donoriniai organai yra aprūpinami krauju (maistinėmis medžiagomis ir deguonimi) ir tam tikrą laiką jie yra išlaikomi gyvybingi. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojai yra stažavęsi tarptautiniuose mokymuose ir yra pasirengę pradėti ruošti donorus taikant šį modelį.

Įstatymas įsigalios jį pasirašius Lietuvos Respublikos Prezidentei ir paskelbus teisės aktų registre.

NTB

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close