Antano Vinkaus vizito Birštone tikslas – išgirsti kurorto problemas

Lapkričio 13 d., penktadienį, Birštono savivaldybėje su oficialiu vizitu lankėsi Ministro Pirmininko patarėjas sveikatai Antanas Vinkus. Vizito tikslas buvo susipažinti su kurorto sanatorijų veikla, susitikti su sanatorijų vadovais ir gydytojais, aptarti svarbiausius klausimus ir problemas, sužinoti svarbiausią informaciją apie sveikatinimą ir turizmą Birštone.

 

Su Birštono savivaldybės mere Nijole Dirginčiene ir merės pavaduotoju Vytu Kederiu svečias pirmiausia aplankė naujausius Birštono turizmo ir sveikatinimo objektus: Kneipo sodą, Birutės vilą, mineralinio vandens garinimo bokštą.

Vėliau Savivaldybėje vyko susitikimas su sanatorijų vadovais ir gydytojais. Susitikime su A. Vinkumi dalyvavo „Eglės“ sanatorijos ir viešbučio „Royal Spa Residence“ atstovai, „Tulpės“ sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė ir „Versmės“ sanatorijos direktorius Antanas Danys.

A.Vinkus pasidžiaugė, kad Birštonas sparčiai keičiasi, kad sprendžiami infrastruktūros klausimai. „Matau, darote viską, kad atvykstantiems gydytis būtų jauku ir patogu. Šiandien su mere lankėmės neseniai atidarytoje Birutės viloje ir buvo labai smagu, kad čia pilna žmonių. Malonu, kad Birštone dirba geri sveikatinimo ir turizmo specialistai. Visiems linkiu atsakomybės, santarvės ir profesionalumo“, – sakė svečias.

Kalbėdamas apie stacionarių paslaugų optimizavimą, A. Vinkus pažymėjo, kad vykdant pertvarką visada keliamas klausimas, ar tai naudinga ligoniams, kas daroma, kad teikiamos paslaugos būtų kokybiškos, kad ligoniams nereikėtų laukti eilėse ir jie kuo greičiau pasveiktų.

Pasak A. Vinkaus, siūloma keletas ligoninių pertvarkos variantų, tačiau reikėtų išsirinkti patį optimaliausią. Norima atsisakyti specializuotų sveikatos priežiūros paslaugų, šių pacientų srautus nukreipiant į aukštesnio lygmens ligonines, o atitinkamo specializuoto profilio paslaugas koncentruoti apskrities centre esančioje ligoninėje arba vienoje iš intensyviau ir efektyviau šias paslaugas teikiančių ligoninių, veikiančių apskrities teritorijoje. Ligonines, kuriose lovų panaudojimo rodiklis žemas (nesiekia 250 dienų per metus), numatoma reorganizuoti, prijungiant jas prie apskrities centre esančių ligoninių ar prijungiant arba sujungiant su netoliese veikiančiomis ligoninėmis, o reorganizuojamoje ligoninėje teikti tik slaugos, paliatyviosios slaugos ir ilgalaikio gydymo paslaugas. Taip turėtų būti reorganizuojami ir ligoninių akušerijos skyriai, kuriuose priimama mažai gimdymų, ir chirurgijos skyriai, kuriuose atliekama nedaug operacijų. A. Vinkus pastebėjo, kad IV restruktūrizacijos etapas turėtų būti įgyvendintas ne iki 2016 07 01, o iki 2017 12 31, jeigu iškils būtinybė – terminas bus pratęstas. Be to, Ministro Pirmininko patarėjas sveikatos klausimais pabrėžė, kad jokiu būdu įvykiai nebus forsuojami, bus kalbamasi su numatomų restruktūrizuoti ligoninių vadovais, savivaldybių merais, taip pat atsižvelgiama į kitus svarbius veiksnius. Kaip sakė A. Vinkus, bus veikiama geranoriškumo principu.

Susitikimo metu buvo aptarti svarbūs su sveikata ir reabilitacija susiję klausimai: ambulatorinių paslaugų plėtra, eilių pas gydytojus mažinimas, slaugos, ilgalaikio gydymo plėtra, stacionarių paslaugų optimizavimas, regioninių koordinavimo tarybų sukūrimas.

Merė N. Dirginčienė pastebėjo, kad Birštono kurortui šios problemos nėra tokios aktualios, kaip tos, kurios susijusios su kurortologija ir kurortiniu gydymu. Birštono kurorte reabilitacijos paslaugas jau daug metų teikia ir jas tobulina seniausia „Tulpės“ sanatorija, taip pat „Versmė“, procedūroms naudojamas mineralinis vanduo ir gydomasis purvas.

Sanatorijų vadovai su A. Vinkumi diskutavo apie dėmesį kurortologijos sričiai, gydomųjų veiksnių sertifikavimą; konkurenciją tarp sanatorijų ir ligoninių reabilitacijos skyrių; apie aktualią ligonių pervežimo sistemą; apie nuolat trumpinamą reabilitacijos trukmę. Taip pat buvo aptartas ir gydytojų amžiaus klausimas – sanatorijų vadovai pastebėjo, kad šiuo metu dirba labai daug pensinio amžiaus gydytojų, o jaunų specialistų universitetuose paruošiama per mažai. Kaip teigė „Tulpės“ sanatorijos direktorė L. Patinskienė, yra ryškus fizinės reabilitacijos ir medicinos nelogiškumas: per mažai planuojami fizioterapijos krūviai, labai skiriasi reabilitacijos ir reabilitacinio kelialapio kaina. Sanatorijų vadovai pastebėjo, kad daugiau dėmesio turi būti skiriama profilaktikai, sveikatingumui, tuomet ir besikreipiančiųjų į medikus dėl sunkių sveikatos problemų bus žymiai mažiau.

„Versmės“ sanatorijos direktoriaus pavaduotojas R. Kučinskas kalbėjo, kad pacientus dėl pablogėjusios sveikatos ar į konsultacijas tenka vežti į Kauną ar Vilnių. Tačiau už „greitosios“ automobilio paslaugas tenka mokėti daugiau negu už taksi…

Nors iš šalies atrodo, kad sanatorijos gyvena gerai ir be rūpesčių, tačiau norint gerinti aptarnavimo kokybę ir tobulėti visada atsiranda vienokių ar kitokių nesklandumų. Tad sanatorijų vadovai juos ir vardijo, tikėdamiesi, kad bus išgirsti. A. Vinkus pažadėjo išsakytas nuomones perduoti premjerui ir sveikatos ministrei.

Po susitikimo savivaldybėje A. Vinkus su N. Dirginčiene lankėsi Birštono pirminės sveikatos priežiūros centre, apžiūrėjo renovuotas patalpas, gydytojų darbo vietas, sąlygas, kuriomis priimami pacientai. Vėliau svečias ir Birštono merė susitiko su „Tulpės“, „Versmės“ ir „Eglės“ sanatorijų vadovais, medikais, darbuotojais, išklausė jų nuomones ir lūkesčius.

DSCF2421

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close