Birštono vaikų lopšelio-darželio ,,Vyturėlis“ priešmokyklinės grupės ugdytiniai lankėsi Prienų krašto muziejuje ir dalyvavo mokomojoje programoje ,,Duonos kelias iki stalo“.

 

Vaikai dalyvavo teatralizuotoje mokomojoje programoje: duonos kepimo procese ir duonos pagerbimo ritualuose. Juos sudomino rankų plovimas iš specialaus praustuvo, nusišluostymas į lininį „abrūsą“. Vaikai akylai stebėjo, kaip muziejininkės, save vadindamos močiutėmis, deda ant stalo dubenis, įpila vandens, po to pagarbiai įneša duonkubilį, uždengtą balta drobule. Mažieji užgniaužę kvapą stebi, kas čia? Šiukštu negalima kalbėti, trepsėti, netgi būti išsižiojus. Ir pagaliau močiutėlės pagarbiai nuima baltą drobulę. Duonkubilyje – jau iškilusi, kvapni duonos tešla. Močiutėlės paprašo vaikų pavilgyti rankas dubenėliuose ir į drėgnas rankytes įdeda po mažą gabalėlį duonos tešlos. Švelniu rankyčių paglostymu, užkalbėjimu vaikai suformuoja duonos kepalėlius ir kiekvienas savo duonutę pažymi sutartiniais ženklais: vardo raidele, kryželiu, rugio varpa, duobute. Duonos kepalėlius kepimui paruošė ir auklėtojos Angelė Sadauskienė ir Danutė Adamonienė. Susidomėjimo sulaukė ir duonkepės krosnies paruošimas: žarstekliu iššluojamos žarijos, vandenyje pamirkyta skujine šluota švariai iššluojami pelenai. Patikrinama, ar krosnis gerai įkaitusi: padėtas baltas popieriaus lapas nuo karščio paruduoja. Tada skardelėse sudėta duonelė šaunama į krosnį kepti. Kol duonelė kepa, vaikai neleidžia laiko veltui. Muziejininkės supažindina juos su ilgu duonos keliu nuo rugio pasėjimo iki iškeptos duonelės padėjimo ant stalo, parodo seniausius žemės įdirbimo, javų apdorojimo padargus, senovinius rakandus, leidžia kulti rugius spragilais, malti akmeninėmis girnomis, paaiškina, kaip moterys pjautuvu pjaudavo javus ir surišdavo į gubas arba pėdus.

Dainai skambant, vaikai buvo pakviesti į seklyčią, kur nekantriai laukė iškeptos duonelės. Kiekvienas pasiėmė savo ženklu pažymėtą duonos kepalėlį ir įsidėjo į drobinį maišelį. Visi džiaugėsi rankose laikydami šiltą duonos kepalėlį, kurį patys suformavo.

Dėkojame muziejaus darbuotojoms už galimybę artimiau sužinoti, išgirsti tikėjimą magiškąja duonos galia.

Birštono vaikų lopšelio-darželio ,,Vyturėlis“ priešmokyklinio ugdymo pedagogė D. Adamonienė

duona

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close