Mėšlo tvarkymas – svarbus ir atsakingas darbas

Artėjant šaltajam metų sezonui, ūkininkai savo gyvulius pargins į tvartus. Dauguma ūkininkų jau paruošė tvartus savo gyvuliams, o mėšlą ir srutas išvežė į laukus. Kurie to nepadarė, dar turi keletą dienų. Primename, kad mėšlą ir srutas galima skleisti ant žemės ūkio naudmenų nuo balandžio 1 iki lapkričio 15 d. Atsižvelgiant į oro sąlygas šios datos gali būti keičiamos aplinkos arba žemės ūkio ministro įsakymu.

Visais atvejais draudžiama mėšlą ir srutas skleisti ant įšalusios, įmirkusios ir apsnigtos žemės. Mėšlą ir srutas draudžiama skleisti paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose, arčiau kaip per 2 m nuo melioracijos griovių viršutinių briaunų. Išlikęs ir draudimas skystąjį mėšlą bei srutas skleisti šeštadieniais, sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis arčiau kaip per 100 m nuo gyvenamojo namo be gyventojo sutikimo ir 300 m nuo gyvenvietės be seniūno sutikimo.

Per žiemą reikės kaupti mėšlą. Tai daryti reikia teisingai, kad srutos iš mėšlo nepatektų į aplinką ir būtų išvengta paviršinio ir požeminio vandens taršos. Mėšlas ir srutos gali būti kaupiamos tvartuose, mėšlidėse, srutų kauptuvuose ir tirštojo mėšlo rietuvėse prie tvarto arba rietuvėse lauke. Tirštąjį mėšlą rietuvėse prie tvarto gali kaupti ties asmenys, kurie vienoje vietoje laiko nuo 10 iki 100 SG. Jei rietuvė įrengiama prie tvarto, turi būti įrengtas ir sandarus hidroizoliacinis sluoksnis, užtikrinantis, kad iš rietuvės netekėtų srutos, o vieta rietuvei parenkama laikantis mažiausių leistinų atstumų nuo gretimų sklypų, tokia, kad potvynio ar liūčių metu rietuvės neapsemtų paviršinis vanduo. Asmenys, norintys mėšlą kaupti lauko rietuvėse, turi laikytis atitinkamų reikalavimų. Rietuvės lauke įrengiamos tuose laukuose, kurie bus tręšiami, o tirštojo mėšlo kiekis rietuvėje negali viršyti tam laukui tręšti leidžiamo panaudoti mėšlo kiekio. Vieta parenkama siekiant užtikrinti didžiausius atstumus iki gyvenamosios ir visuomeninės paskirties objektų, jos niekada neturėtų apsemti vanduo. Rietuvė lauke turi būti apjuosta ne žemesniu kaip 20 cm aukščio žemės pylimu. Pylimas turi būti įrengtas taip, kad visą mėšlo saugojimo laikotarpį srutos neištekėtų už jo ribų. Ruošiant vietą tirštojo mėšlo rietuvei lauke, pirmiausia ant lauko dirvos paviršiaus suformuojamas durpių arba smulkintų šiaudų pasluoksnis, skirtas srutoms ar skysčiams iš mėšlo sugerti. Lauko rietuvėse mėšlą galima laikyti ne ilgiau kaip 6 mėnesius.

Aplinkosaugininkai organizuos ir vykdys patikrinimus, padedančius išvengti paviršinio ir požeminio vandens taršos. Už netinkamą mėšlo tvarkymą piliečiams gresia bauda iki 579 eurų, o pareigūnams – iki 1158 eurų. Už netinkamą srutų tvarkymą skiriama bauda nuo 28 iki 231 euro, pareigūnams – nuo 57 iki 434 eurų. Taip pat gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą.

 

Alytaus RAAD Prienų agentūros vyr. specialistė Edita Žukauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close