Birštono savivaldybės vadovai rūpinasi gyventojų sveikata

Lapkričio 4 dieną Birštono „Eglės“ sanatorijoje vyko konferencija „Sveikatos stiprinimo galimybės  Birštono savivaldybėje“, kurios metu buvo pristatytos Birštone organizuojamos veiklos, įvairių sektorių pastangos ugdyti sveiką bendruomenę. Konferencijoje dalyvavo Sveikatą stiprinančio Kauno regiono darbo grupės nariai, Birštono savivaldybės tarybos nariai, Birštono savivaldybės administracijos atstovai, švietimo, socialinės apsaugos, sveikatos priežiūros, visuomenės sveikatos specialistai, visuomeninių organizacijų ir bendruomenių atstovai.

 

Konferencijos dalyvius sveikino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, VšĮ Kauno regiono plėtros agentūros direktorė Lina Misiukevičienė. Kaip teigė N. Dirginčienė, „Sveikatinimas, sveikatingumas, reabilitacinis gydymas – tai sritys, kurioms Birštone skiriamas ypatingas dėmesys. Birštone sukurta puiki sveikatinimui, aktyviam laisvalaikiui, sportui pritaikyta infrastruktūra, veikia nemokami, gyventojams ir svečiams skirti sveikatinimo objektai – mineralinio vandens garinimo bokštas, Kneipo sodas, nutiesti kokybiški dviračių takai, įrengti ir pritaikyti aktyviam laisvalaikiui parkai. Rytais ir vakarais organizuojami  įvairūs jogos, pilateso, aerobikos, kalanetikos užsiėmimai.“

Sveikinimo žodį tarė ir profesorė, Nacionalinės sveikatos tarybos narė, Sveikatą stiprinančio Kauno regiono darbo grupės Konsultantų tarybos pirmininko pavaduotoja Irena Misevičienė, kuri skaitė pagrindinį pranešimą „Sveikatą stiprinančio Kauno regiono savivaldybių vaidmuo įgyvendinant Europos „Sveikata 2020“ politikos ir Lietuvos sveikatos programos strateginę veiklos kryptį „Sveikata visose politikose“. Profesorė kalbėjo apie sveikatą stiprinančių regionų prioritetus, galimybes turėti sveikus vaikų darželius, mokyklas, universitetus, sveikatą stiprinančias ligonines ir sveikatos priežiūros įstaigas. „Mūsų regione yra penki universitetai, kuriuos galima panaudoti regiono ir rajonų plėtrai ir įtraukti į sveikatos problemų sprendimą“, – kalbėjo I. Misevičienė.
Konferencijoje pranešimą „Birštono savivaldybės gyventojų sveikatos būklė ir sveikatos stiprinimas įgyvendinant 2015 metų visuomenės sveikatos rėmimo programą“ pristatė Birštono savivaldybės gydytoja Eglė Grinevičienė. Ji apžvelgė gyventojų demografinę situaciją, natūralią kaitą, pirmaujančias lėtines ligas pagal amžiaus grupes. Gydytoja pastebėjo, kad dažniausiai skundžiamasi nesveikais vaikų dantimis ir sutrikusia rega.

Atkreipdama dėmesį į vyresnio amžiaus žmonių problemas, E. Grinevičienė paminėjo dantų protezavimą. Iš tikrųjų su sveikais dantimis žmonių, ypač senjorų, galima sakyti, nėra. Dantys – tai sveikos mitybos pagrindas, o kai jų nėra arba jie neatlieka savo funkcijų, – jau tragedija. Gydytoja sakė, kad Birštono gyventojai protezavimo priversti eilėje laukti ne mažiau kaip 4 metus. Taigi, šią problemą reikia spręsti kuo greičiau ir susirūpinti, kad sveikatos miesto – Birštono – gyventojai nevaikščiotų be dantų…

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro sveikatos stiprinimo specialistė Rita Gudauskienė savo pranešime kalbėjo apie Visuomenės sveikatos biuro iniciatyvas stiprinant Birštono savivaldybės gyventojų sveikatą. Specialistė pasakojo apie savivaldybės ir Visuomenės sveikatos centro bendradarbiavimą, kalbėjo apie tai, ką veikia ir kuo užsiima jų įstaiga.

Įdomų pranešimą „ Kraujo donorystė – nauda žmogui ir bendruomenei“ pateikė VšĮ Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė. Pranešėja pažymėjo, kokią naudą gauna ir patiria donoras, ką reiškia ligoniui laiku gauti reikiamo kraujo, pasakojo, kokie atliekami tyrimai imant kraują. Taip pat direktorė pažymėjo, koks yra skirtumas, kai žmonės duoda kraują neatlygintinai ir kai kraujas duodamas už pinigus.

Konferencijoje kalbėjusi Birštono turizmo informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė aiškino, kodėl gydytis ar stiprinti sveikatą verta Birštone. Išvardijusi Birštono kurorto privalumus, kuriuos suteikia pati gamta ar sukuria žmonės, direktorė pastebėjo, kad „Birštone neapsilankyti, paprasčiausiai – nemandagu“. Iš tikrųjų tik Birštono kurorte yra tiek daug viešų vietų, erdvių, kur žmogus gali sveikatintis, investuoti į save, nenaudodamas jokių lėšų. Tik turėdamas norą pasisemti sveikatos.

Birštono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Jovita Tirvienė išsamiai pristatė Birštono savivaldybės strateginio plėtros 2013–2020 m. plano priemonių įgyvendinimą sveikatos ir sveikatinimo srityje. Ji pažymėjo, kad savivaldybės strateginiame plane prioritetai tenka gyventojų bendruomenių poreikių tenkinimui bei turizmo potencialo plėtojimui. Visa tai ir yra daroma renovuojant Birštono PSPC, gerinant darbuotojų darbo sąlygas ir gyventojų priėmimo kokybę.

Įgyvendinta daug svarbių projektų, kurie pagerino žmonių gyvenimo kokybę, sudarė sąlygas naudotis sukurta infrastruktūra. Kaip sakė J. Tirvienė, neseniai renovuotas Birštono stadionas, įrengtos sporto aikštelės kaimiškose vietovėse, mieste šią vasarą atidarytas Kneipo sodas, mineralinio vandens garinimo bokštas, pastatytas uždaras mineralinio vandens paviljonas. Šiuo metu statomas daugiafunkcis sporto centras, tiesiami dviračių takai.

„Birštono savivaldybės gyventojams yra sudarytos sąlygos aktyviai sportuoti ir leisti laisvalaikį: važinėti dviračiu, eiti su šiaurietiško ėjimo lazdomis, naudotis centriniame parke įrengtais treniruokliais, plaukioti baseinuose“, – kalbėjo J. Tirvienė, pristatydama ir artimiausius planus bei vykdomus projektus.

Nemajūnų dienos centro direktorius Gintas Pačėsas skaitė pranešimą „Sveikos gyvensenos link per užimtumą“, kuriame buvo kalbama apie tai, kaip reikia skatinti žmones rinktis aktyvų gyvenimo būdą, dalyvauti sportiniuose užsiėmimuose. Vaikams ir jaunimui siūloma dalyvauti stovyklose, žygiuose, o senjorai pagal galimybes gali rinktis ir aktyvesnį gyvenimo būdą – sportinius treniruoklius, ir pasyvesnį – masažinius fotelius. Direktorius pažymėjo, kad Nemajūnų dienos centro teritorija yra paskelbta nerūkymo zona.

Birštono gimnazijos direktorius Alvydas Urbanavičius kalbėjo apie gimnazijoje vykdomas sveikatos stiprinimo programas „Gyvenkime sveikai“, kurios padeda, kad vaikai augtų sveikesni ir būtų fiziškai aktyvesni.

Apie sanatorijos ir Birštono bendruomenių partnerystę ir bendravimą, apie suaugusiųjų hemofilija sergančių pacientų reabilitacijos centro veiklą pasakojo „Tulpės“ sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė.

Lietuviškos pirties privalumus vardijo Birštono savivaldybės administracijos vyriausiasis viešosios tvarkos specialistas Irmantas Adamonis, pristatęs konferencijoje pranešimą „Lietuviška pirtis – nauja mada ar tiesiog pamirštos tradicijos?“

Apie sportinio ugdymo privalumus kalbėjo Birštono SC direktorius Saulius Smailys, o pranešimą „Sveikos aplinkos kūrimas įgyvendinant VVG projektus“ pristatė Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys.

Birštono vaikų lopšelio-darželio direktorė Vitalija Adamonienė kalbėjo apie pačių mažiausių – darželinukų – sveikatinimą.

Apibendrinant konferencijos darbą, išklausytus pranešimus, kalbėjo ir svečias, Sveikatą stiprinančio Kauno regiono koordinacinės grupės pirmininkas Romualdas Žekas. Jis gerai įvertino tai, kas daroma Kauno regione, taip pat Birštono savivaldybėje. R. Žeko nuomone, „dalyvaudami konferencijose ir kalbėdami apie sveikatos stiprinimo galimybes, turime gerą progą pasimokyti vieni iš kitų ir tą gerą patirtį parsinešti į savo savivaldybes. O tai, ką jūs darote Birštone, yra labai prasminga“.

Baigiamąjį žodį tarė ir prof. I. Misevičienė, pasidžiaugdama, kad birštoniečiai turi tokią puikią sveikatinimo infrastruktūrą.

Savivaldybės merė N. Dirginčienė užbaigdama konferenciją kalbėjo: „Aš sėdėjau šiandien konferencijoje ne todėl, kad neturiu ką veikti. Norėjau išgirsti, ką kalbaįstaigų vadovai, atsakingi darbuotojai kalba apie gyventojų sveikatą. Manau, kad einame teisinga linkme. Esu dėkinga visiems už pranešimus ir kad teisingai naudojate tai, ką sukūrėme. Dar turime padaryti daug darbų, nes turime savo viziją ir strategiją iki 2030 m. Viskas yra skirta žmonių sveikatai. Mes matome pasekmes, kai žmonėms reikia aktyvaus gydymo, reabilitacijos, todėl norime, kad gyventojai aktyviau naudotųsi sukurta infrastruktūra ir nesirgtų.“

Konferencijos pabaigoje Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė pakvietė visus konferencijos dalyvius į dar vieno sveikatai palankaus turizmo objekto – „Birutės vilos“ atidarymą Vytauto parke.

DSCF2258

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close