Birštono savivaldybės tarybos posėdyje

Lapkričio 6 dieną vykusiame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo visi 15 Tarybos narių. Darbotvarkėje buvo numatyta apsvarstyti ir priimti 20 sprendimų.

 

Prieš posėdį savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasidžiaugė, kad spalio 27–28 dienomis Birštone vykusio Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) tarybos posėdžio metu Birštono savivaldybė gavo Socialinių inovacijų fondo apdovanojimą „Už novatorišką moterų ir vyrų lygių galimybių priemonių įgyvendinimą savivaldybėje“. Merė paminėjo, kad tai yra UAB „Birštono šiluma“ kolektyvo nemažas pasiekimas, kad kaina už šildymą yra viena mažiausių šalyje. Bendrovės direktoriui Albertui Kondrotui, pavaduotojui Gintarui Verseckui ir finansininkei O. Lodienei buvo įteiktas padėkos raštas ir dovanų – Birštono kurorto monetos.

Administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas pristatė naująją kalbos tvarkytoją – Kristiną Leonavičienę, kuri laimėjusi konkursą eina šias pareigas nuo lapkričio 2 dienos. Prisistatydama naujoji darbuotoja paminėjo, kad yra gimusi ir augusi Prienuose, ir dabar čia gyvena. Baigusi Vilniaus universitetą, kur studijavo lietuvių kalbą. Paskutinė darbovietė buvo Prienų savivaldybėje.

 

Patvirtintos audito įmonės

Savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Pranas Cvilikas Tarybai pateikė sprendimų projektus dėl audito įmonių patvirtinimo auditams atlikti.

Posėdyje vienbalsiai buvo patvirtintos audito įmonės 2015 metų ūkinės veiklos ir finansinių ataskaitų rinkinių auditui atlikti UAB „Birštono vandentiekis“, VšĮ Birštono būsto energijos taupymo agentūroje, VšĮ Birštono pirminės sveikatos priežiūros centre, VšĮ sanatorijoje „Tulpė“.

 

Dėl savivaldybės biudžeto tikslinimo

Pristatydama patikslintą biudžetą, Biudžeto skyriaus vedėja pažymėjo, kad Birštono lopšeliui-darželiui ,,Vyturėlis“ komunalinėms paslaugoms apmokėti skirta papildomai 6500,0 Eur. Specialiųjų lėšų pajamas, gautus už patalpų nuomą 446,0 Eur naudoti  interjero papuošimui ir 4000,0 Eur – vaikų maitinimui.

Siponių krašto bendruomenei skirti 786,44 Eur, iš jų 496,44 Eur – komunalinėms paslaugoms ir 290,0 Eur – užimtumo programai įgyvendinti. Matiešionių krašto bendruomenei įstatų pakeitimo patirtoms išlaidoms kompensuoti skirta 182,0 Eur. Socialinės paramos skyriui socialinių darbuotojų darbo užmokesčio  priedams mokėti – 3054,0 Eur, soc. draudimui – 946,0 Eur, kompiuteriui įsigyti – 1000 Eur ir pašalpoms mirusiųjų artimiesiems  – 3000,0 Eur. Siūloma sumažinti 8966,44 Eur asignavimus, skirtus socialinėms pašalpoms, nes už 9 mėnesius yra nepanaudota 24600,0 Eur.

Birštono gimnazijai papildomai skirti iš valstybės mokinio krepšelio 1178,0 Eur ir iš Savivaldybės biudžeto papildomai skirti 49775,36 Eur pedagogų darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui mokėti. Kaip paaiškino Biudžeto skyriaus vedėja, lėšų trūksta todėl, kad išmokėtos išeitinės išmokos pedagogams, vykdomas susirgusių moksleivių mokymas namuose, moksleivių skaičius, lyginant su 2014 m. rugsėjo 1 d., sumažėjęs 22 mokiniais, o pedagogų aukšta kategorija, didelis darbo stažas.

VĮ Birštono miesto tvarkymo tarnybai papildomai skirti: iš kurortinės rinkliavos 33121,81 Eur miestui papuošti ir  iš paskolų 119763,0 Eur projektui ,,Mineralinio vandens panaudojimas poilsiui ir turizmui Birštono kurorte II etapas“.

 

Dėl nekilnojamo turto ir žemės nuomos mokesčių lengvatų

Kaip visada, atsiranda prašančiųjų sumažinti nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokestį. Daugiausia tokių lengvatų prašo čia negyvenantys žmonės, kurie turi įsigiję tokio turto. Šį kartą lengvatų prašė 6 asmenys, turintys žemės sklypus Pakalnės gatvėje. Tarybos narių sprendimu 50 proc. lengvata suteikta tik vieniems metams. Ateityje asmenys turi patys susitvarkyti su savo problemomis – jeigu turtas nenaudojamas, mokėti mokesčius tokius, kokie priklauso, arba turtą parduoti. Savivaldybė iš savo biudžeto negali dengti mokesčių.

 

Integrali pagalba bus teikiama

Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Antanas Grušelionis pateikė sprendimo projektą dėl integralios pagalbos paslaugų plėtros Birštono savivaldybėje. Kaip teigė vedėjas, šiuo sprendimu siekiama pritarti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintam Integralios pagalbos plėtros veiksmų planui, kuriame numatyta visose šalies savivaldybėse pradėti teikti integralios pagalbos – socialinės globos ir slaugos – paslaugas neįgalių (suaugusiųjų ir vaikų) ir senyvo amžiaus asmenų namuose, taip pat įpareigoti Savivaldybės biudžetinę įstaigą – Nemajūnų dienos centrą – teikti paminėtai ministerijai paraišką integralios pagalbos paslaugų finansavimui 2016–2019 metais gauti.

A. Grušelionis paminėjo, kad jau sprendžiami projekte aptarti klausimai:  šiuo metu Birštono savivaldybėje Socialinių paslaugų įstatyme numatytomis sąlygomis yra teikiamos dienos socialinės globos ir pagalbos į namus socialinės paslaugos, kurias teikia BĮ Nemajūnų dienos centras (abiejų paminėtų rūšių paslaugas) ir Birštono savivaldybės neįgaliųjų draugija (tik pagalbos į namus paslaugas). Atskirai slaugos paslaugas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus teisės aktus teikia VšĮ Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojai.

Pasak vedėjo, sukūrus integralios pagalbos paslaugų mūsų savivaldybėje teikimą, būtų suburta mobili komanda, kurią sudarytų socialinis darbuotojas, socialinio darbuotojo padėjėjai, slaugytojas, slaugytojo padėjėjai; iš projekto vykdymui skirtų lėšų būtų galimybė įsigyti lengvąjį automobilį, kuriuo naudotųsi mobilios komandos nariai vykdami pas paslaugų gavėjus, taip pat bus galimybė įsigyti įvairių technikos priemonių, kuriomis naudotųsi komandos nariai teikdami paslaugas; tokiu būdu tikimasi, jog padidės dienos socialinės globos namuose paslaugų kokybė, nes į šių paslaugų spektrą bus integruotos slaugos į namus paslaugos, paslaugų gavėjai gaus informatyvesnes ir platesnio spektro konsultacijas ir praktinę pagalbą; priėmus teikiamą sprendimą mūsų savivaldybėje bus pradėta kurti ir teikti integrali pagalba neįgaliems (darbingo amžiaus ir vaikams) bei senyvo amžiaus asmenims, bus teikiamos konsultacijos jų šeimos nariams, kitiems artimiesiems, šių asmenų kaimynams. Tarybos nariai šiam sprendimo projektui visiškai pritarė.

 

UAB „Birštono šiluma“ pirks katilą

UAB „Birštono šiluma“ prašymu „ Dėl UAB „Birštono šiluma“ investicijų plano“, buvo parengtas sprendimo projektas ir 2014 m. sausio 24 d. Birštono savivaldybės tarybos sprendimas „Dėl UAB „Birštono šiluma“ investicijų derinimo“ ir papildytas punktu, kuriame pritariama gamtinėmis dujomis kūrenamo 3,5 MW galios katilo įsigijimui už 50 tūkst. eurų be PVM. Posėdyje dalyvavęs UAB „Birštono šiluma“ direktorius A. Kundrotas paaiškino, kad šilumos tiekimo patikimumui užtikrinti UAB „Birštono šiluma“ planuoja įsigyti naują 3,5 MW gamtinėmis dujomis kūrenamą vandens šildymo katilą, kurio galingumo, kartu su kitais šilumos šaltiniais (be DKVR katilo), užtektų maksimaliems šilumos poreikiams patenkinti. Ši investicija ekonominiu požiūriu būtų mažai naudinga, tačiau būtina siekiant šilumos tiekimo patikimumo ir reikiamo šilumos kiekio pateikimo vartotojams. Taryba prašymą patvirtino ir sprendimas buvo priimtas.

 

Dėl fiksuotų pajamų dydžio nustatymo 2016 metams

Diskusijų sulaukė svarstomas sprendimo projektas „Dėl veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimus, fiksuotų pajamų mokesčio dydžių 2016 metams nustatymo“.

Buvo patvirtinta lengvatų, taikomų gyventojams, įsigijusiems verslo liudijimus 2016 metams, dydžių sąrašas ir veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimus, fiksuotų pajamų mokesčio dydžiai 2016 metams. Tarybos nariai balsavo, kad toms veikloms, kurios labai reikalingos kurorto infrastruktūrai, gyventojams ir miesto įvaizdžiui, bus teikiamos lengvatos. Už tokias vykdomas veiklas bus imamas 12 Eur mėnesinis mokestis. Šie mokesčiai Birštone bus daug mažesni negu šalies vidurkis, todėl turėtų skatinti žmones užsiimti smulkiu ir vidutiniu verslu.

 

Kiti klausimai

Posėdyje buvo svarstyti klausimai dėl socialinių paslaugų įkainių, dėl negyvenamų patalpų subnuomos, dėl sutikimo nutraukti negyvenamų patalpų panaudos sutartį. Taip pat buvo panaikinti kai kurie netekę galios savivaldybės tarybos sprendimai, pritarta sutikimui priimti valstybės turtą Birštono savivaldybės žinion ir perduoti jį gimnazijai.

 

Pyragų dieną – pyragai ir aukos

Po posėdžio Tarybos nariai ir administracijos darbuotojai prisidėjo prie Pyragų dienos akcijos. Daugelis atsinešė pačių iškeptų pyragų, kuriais visus vaišino, o atsilygindami už vaišes – į padėtą dėžutę dėjo aukas, Pinigai buvo skirti vaikų svajones įgyvendinančiai „Išsipildymo akcijai“ paremti.

Pasivaišinę pyragais, Tarybos nariai apsilankė renovuotame Birštono pirminės sveikatos priežiūros centre.

DSCF2339

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close