Ar mirus partneriui galiu paveldėti jo turtą?

Klausimas: Su gyvenimo draugu 10 metų gyvenome jo bute nesusituokę, šią vasarą jis netikėtai mirė. Ar man priklauso dalis mirusio partnerio turto? Su žmona jis buvo išsiskyręs, turėjo pilnamečių vaikų.

Atsako teisingumo ministras Juozas Bernatonis

Deja, šiuo metu galiojantis Civilinis kodeksas negina kartu gyvenančių, tačiau nesusituokusių asmenų teisių. Neseniai Seime buvo atmestos Teisingumo ministerijos parengtos Civilinio kodekso pataisos, kuriomis buvo siekiama įteisinti vyro ir moters partnerystę bei apginti jų teises (tarp jų ir paveldėjimo teisę).

Jūsų minimu atveju galioja bendros Civiliniame kodekse numatytos paveldėjimo taisyklės: paveldėjimas pagal testamentą arba paveldėjimas pagal įstatymą.

Jei partneris buvo parašęs testamentą ir į jį įtraukė Jus, paveldėsite testamente nurodytą turtą. Informaciją, ar yra surašytas testamentas, galite gauti Centrinėje hipotekos įstaigoje, kuri tvarko Testamentų registrą.

Paveldėjus turtą pagal testamentą, turėsite sumokėti paveldimo turto mokestį. Jeigu paveldimo turto apmokestinamoji vertė nesiekia 150 tūkstančių eurų, tuomet reikia mokėti 5 proc. mokestį. Jeigu paveldimo turto vertė viršija šią sumą, tuomet mokamas 10 proc. pajamų mokestis.

Paveldimo turto mokesčio įstatyme yra numatyti atvejai, kad nuo šiuo mokesčiu neapmokestinama vienam sutuoktiniui mirus kito sutuoktinio paveldimas turtas; vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), globėjų (rūpintojų), globotinių (rūpintinių), senelių, vaikaičių, brolių, seserų paveldimas turtas; paveldimo turto apmokestinamoji vertė, neviršijanti 3 000 eurų. Savivaldybės taryba savo biudžeto sąskaita turi teisę gyventojams mažinti šį mokestį arba visai nuo jo atleisti.

Jeigu testamento partneris nebuvo surašęs, tuomet nepaveldėsite jokio turto. Priklausomai nuo turto nuosavybės rūšies Civilinis kodeksas numato privalomąsias paveldėjimo dalis mirusiojo sutuoktiniui ir nepilnamečiams vaikams. Toliau išrikiuojama paveldėtojų eilė – vaikai, tėvai, šeimos nariai, kiti giminaičiai ir t.t. Partneriai į paveldėtojų sąrašą, deja, nėra įtraukti.

Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close