Ruoškime kopūstus žiemai

Niekam nereikia aiškinti, kokią naudą mūsų organizmui teikia rauginti kopūstai. O jų žiemai gali pasiruošti kiekviena šeimininkė. Kaimuose, kas turi didesnes saugyklas ar rūsius, kopūstus raugia medinėse statinėse, o kas neturi – pasiruošia mažesnius kiekius. Be to, jeigu kuris receptas patinka, gali užsiraugti ir dažniau.
Rauginti kopūstai su antaniniais obuoliais ir spanguolėmis
Reikės: 10 kg kopūstų, 160 g druskos, 160 g cukrus 1 kg morkų, 800 g antaninių obuolių, 1 saujos kmynų ir 200 g spanguolių.
Gaminimas. Kopūstus supjaustykite maždaug 5 mm juostelėmis. Morkas sutarkuokite burokine tarka, obuolius supjaustykite skiltelėmis neluptus. Jeigu raugsite dideliame inde, kibire ar statinėje, jo dugną pirmiausia išklokite švariais kopūstų lapais. Tada į dubenį berkite sluoksnį kopūstų, morkų, obuolių, truputį spanguolių, kmynų, druskos ir cukraus. Rankomis gerai išmaišykite ir sukrėskite į rauginimui skirtą indą, gerai suspauskite. Vėl kartokite, kol rauginimo indas bus artipilnis. Jeigu kopūstus raugsite stiklainiuose, juos turite labai gerai suspausti, kad atsirastų sulčių. Tai padaryti galite mediniu grūstuvu. Sudėtus kopūstus subadykite keliose vietose medine lazdele, pridenkite audiniu ir padėkite kelioms dienoms (3–5), kad įrūgtų. Nepamirškite kopūstų kasdien subadyti medine lazdele iki pat dugno, kad išeitų lauk susikaupusios dujos, kitaip kopūstai bus kartūs. Išrūgusius kopūstus suspauskite, kad virš jų būtų 3 cm sunkos, uždenkite ir išneškite 10 dienų į šaltą vietą. Dabar kopūstus galite sterilizuoti, kad jie kaip švieži išsilaikytų visą žiemą, jei neturite sąlygų jų laikyti vienodoje žemoje temperatūroje. Sterilizavimui nupilkite visą sunką nuo kopūstų ir užvirkite. Pusę jos išpilstykite į švarius paruoštus stiklainius, sukrėskite ten raugintus kopūstus, gerai suspauskite ir užpilkite likusiu verdančiu sūrymu. Jeigu jo trūksta, išsivirkite: 1 l vandens, 1 šaukštas druskos. Stiklainius pridenkite švariais dangteliais ir statykite į puodus su karštu vandeniu. Kaitinkite 3 l stiklainius pusę valandos, 1 l – 20 min. Iškaitintus stiklainius iš karto uždarykite ir apverskite dugnu aukštyn. Kai truputį atvės, kuo greičiau išneškite į šaltą patalpą.
Traškūs kopūstai su marinatu
3-4 litrų talpos indui reikės: 2–2,3 kg baltagūžių kopūstų, 2 vidutinių morkų, 3–4 lauro lapelių, keleto juodųjų pipirų žirnelių. Marinatui: 1,5 l vandens, 2 šaukštų druskos (ne joduotos), 2 šaukštų cukraus.
Gaminimas. Paruoškite marinatą iš šilto virinto vandens, druskos ir cukraus. Kopūstą perpjaukite ir susmulkinkite peiliu, lenta ar virtuvės kombainu. Morkas sutarkuokite stambia trintuve ir sumaišykite su kopūstais. Dėkite į švarų indą, lengvai prispausdami. Tarp sluoksnių įdėkite keletą lauro lapelių ir pipirų žirnelių.
Pilkite ant kopūstų marinatą, kad jis visiškai juos apsemtų (priklausomai nuo to, kaip kopūstus supjaustėte – smulkiau ar stambiau, jums reikės 1,2–1,5 l marinato).
Indą nestipriai pridenkite dangteliu ir statykite į didelį dubenį, nes kai ims veikti marinatas, jis pradės kilti ir lietis per kraštus. Palikite virtuvėje trims paroms. Pasirūpinkite, kad viršutinis kopūstų sluoksnis visuomet būtų apsemtas (vis prispauskite kopūstus šaukštu arba galite imti lėkštę ir prispausti svoriu, akmeniu). Rauginimo laikas priklauso nuo patalpos temperatūros. Jei virtuvėje šilta, kopūstus galite valgyti jau po dviejų dienų. Kai kopūstai bus paruošti, laikykite juos šaldytuve.
Rauginti kopūstai su spanguolėmis
Reikės: 2 kg kopūstų, 1 didelės morkos, 150 g spanguolių, 4 šaukštų druskos, 2 šaukštų cukraus, 3 lauro lapelių.
Gaminimas. Spanguoles nuplaukite. Kopūstus supjaustykite. Morkas sutarkuokite. Sumaišykite kopūstus su morkomis, druska ir cukrumi (šiame etape jau ims skirtis sultys). Į puodą (emaliuotą) įdėkite 1/3 dalį kopūstų, suspauskite, ant viršaus uždėkite 1 lauro lapelį ir užberkite 1/3 spanguolių. Taip pakartokite dar 2 sluoksnius. Ant kopūstų viršaus uždėkite lėkštę, ant jos – svorį. Kopūstus rauginkite 5–6 dienas. Kai ant kopūstų viršaus ims kauptis putos, pabadykite keletą kartų kopūstus iki dugno mediniu pagaliu. Kai kopūstai bus paruošti, pastatykite indą į šaldytuvą.
Skanaus!