Mokiniai pirmą kartą varžėsi karo dainos konkurse

Lapkričio 6 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre įvyko pirmasis regioninis karo dainos konkursas „Eina garsas“. Tai VšĮ „Su pliusu“ parengto projekto „Eina garsas“, laimėjusio dalinį finansavimą LR Krašto apsaugos ministerijos Asociacijų ir viešųjų įstaigų veiklos programų 2015 m. konkurse, renginys, kuris sutraukė net 20 kolektyvų, daugiau kaip 160 dalyvių iš Alytaus, Kaišiadorių, Kauno, Marijampolės ir Prienų rajonų.

Pasak VšĮ „Su pliusu“ direktorės ir regioninio karo dainos konkurso idėjos autorės bei organizatorės Jūratės Zailskienės, mintis organizuoti tokį renginį kilo dar sausio mėnesį, praėjus neilgam laiko tarpui po kitų nemažų projektų – folkloro ansamblio „Raskila“ 25-erių metų jubiliejaus ir Birštono savivaldybėje įgyvendinto vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo projekto „Nuspalvink Birštoną“. Pastarojo projekto metu VšĮ „Su pliusu“ padovanojo spalvinimo knygeles Birštono gimnazijos 1–2 klasių mokinukams, Birštono vienkiemio darželio-mokyklos auklėtiniams iki 8 metų bei Birštono lopšelio-darželio „Vyturėlis“ auklėtiniams.

Šiais metais įgyvendintas projektas „Eina garsas“ ir didelio pasisekimo bei pagyrimo žodžių sulaukęs renginys Prienuose, kuriam ypatingo prieskonio suteikė ginkluotės ir technikos paroda bei galimybė pabendrauti su mechanizuotos pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ kariškiais, paragauti Prienų rajono šaulių virtos košės, pretenduoja į tradicinių renginių eilę ir vieną iš gražiausių bei prasmingiausių teminių dainos konkursų rajone, o gal ir regione.

Jau nuo ankstaus ryto praeiviai smalsiais žvilgsniais lydėjo Laisvės aikštėje ir Vytauto gatvėje stovinčią karinę techniką, šalia vaikštinėjančius uniformuotus Lietuvos kariuomenės karius, Prienų rajono šaulius, beįsikuriančius Kultūros ir laisvalaikio centro prieigose, į Centrą besirenkančius vaikus ir jaunuolius. Garsūs klausimai ir nustebimą atspindinčios veidų išraiškos rodė, kad dažnas iš jų nežinojo, kas čia vyksta. Apie Prienuose pirmą kartą vykstantį regioninį karo dainos konkursą informacijos – ir vietinėje spaudoje, Prienų rajono savivaldybės, Švietimo centro interneto svetainėse, dalyvaujančių konkurse mokyklų ir neformaliojo švietimo įstaigų elektroninio informavimo priemonėse – netrūko, tačiau praeivių reakcija iš ryto ir atgarsiai po renginio buvo tarsi lakmuso popierėlis, parodęs, jog reikėjo dar kitokios informacinės sklaidos, kad patriotine dvasia, meile tėvynei alsuojantį muzikinį renginį pamatytų daugiau žmonių ir ypač vaikų.

 

Nuo tautinių motyvų iki modernios aranžuotės, nuo liaudies dainų iki krašto atlikėjų kūrinių

Regioninio karo dainos konkurso dalyvius ir svečius daina pirmasis pasveikino Prienų „Žiburio“ gimnazijos vaikinų ansamblis, vadovaujamas mokytojos Romos Ruočkienės, bei renginio vedėjai gimnazistai Dominykas Baronas ir Karolina Bautronytė. Renginio globėjas Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, sveikindamas konkurso dalyvius ir žiūrovus, linkėjo skambios dainos, gražaus praleisto laiko, gerų įspūdžių, o linkėjimus palydėjo viltinga mintimi, kad toks konkursas taptų tradiciniu. Renginio organizatorei, VšĮ „Su pliusu“ vadovei Jūratei Zailskienei meras perdavė prizą – 50 eurų čekį, kurį vienas iš kolektyvų laimėtojų galės praleisti „Tango“ picerijoje Prienuose.

Karinės dainos konkurso dalyvius, parengusius konkursui po du kūrinius, vertino kompetentinga vertinimo komisija: pirmininkė –Kauno 1-osios muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, mokytoja metodininkė Loreta Mačienė; nariai – Marijampolės Sūduvos gimnazijos mokytoja metodininkė Danutė Klebienė, Prienų meno mokyklos vyriausiasis mokytojas, ansamblio „Raskila“ vadovas Algirdas Seniūnas, Prienų švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė, VšĮ „Su pliusu“ direktorė, Prienų rajono savivaldybės mero patarėja Jūratė Zailskienė.

Komisijai teko sunki užduotis, nes dauguma pasirodžiusiųjų buvo ne kartą ragavę didžiosios scenos. Pavyzdžiui, ne vieno respublikinio konkurso dalyviai ir nugalėtojai Prienų „Žiburio“ gimnazijos, „Ąžuolo“ progimnazijos dainininkai, šiųmetinio televizijos projekto „X faktorius“ dalyvis Lukas Bartulis, dažnai televizijose besisukiojantys Kaišiadorių A. Brazausko gimnazijos modernaus folkloro studijos „Čiutyta“ atlikėjai ir kiti.

Komisijos (kuri konkurso dalyvius vertino pagal dainos temą, vokalinius gebėjimus, atlikimo techniką, sceninę kultūrą bei kitus papildomus kriterijus) sprendimu specialusis mero prizas atiteko Prienų „Žiburio“ gimnazijos dainininkams bei jų mokytojai Romai Ruočkienei.

GRAND PRIX laimėjo Kauno Jono Basanavičiaus gimnazijos vokalinis instrumentinis ansamblis „Nona“ (mokyt. Diana Burkauskienė).

Visų grupių ir kategorijų PIRMŲJŲ vietų laimėtojai:

9–12 klasių grupėje, kamerinių chorų kategorijoje – Prienų „Žiburio“ gimnazijos mišrus ansamblis (mokyt. Roma Ruočkienė) ir Kaišiadorių A. Brazausko gimnazijos modernaus folkloro studija „Čiutyta“ (mokyt. Česlovas Kriščiūnas);

9–12 klasių grupėje, ansamblių kategorijoje – Prienų meno mokyklos duetas Kasparas Gudaitis ir Lukas Bartulis (mokyt. Reda Černiauskienė) ir Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos vokalinis instrumentinis ansamblis (mokyt. Irena Muzikevičienė);

5–8 klasių grupėje, kamerinių chorų kategorijoje – Marijampolės „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos vokalinis-instrumentinis ansamblis (mokyt. Irena Mečkauskaitė);

5–8 klasių grupėje, ansamblių kategorijoje – Prienų r. Jiezno meno mokyklos duetas Aurelija Šimkutė ir Erika Švenčionytė (mokyt. Laimutė Benokraitienė) bei Alytaus Šaltinių pagrindinės mokyklos vokalinis merginų ansamblis (mokyt. Vaida Jarusevičienė);

1–4 klasių grupėje, kamerinių chorų kategorijoje – Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos ansamblis (mokyt. Lina Suchorukovienė);

1–8 klasių grupėje, solistų kategorijoje – Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos mokinė Milena Ruseckaitė (mokyt. Ina Radzevičienė).

Konkurso nugalėtojams ir jų vadovams buvo įteikti padėkos raštai bei organizatorių ir rėmėjų įsteigti prizai, visiems dalyviams – kuprinaitės sportinei aprangai su konkurso užrašu „Eina garsas“.

Renginio organizatorės Viešosios įstaigos „Su pliusu“ vardu renginio vedėjai padėkojo vertinimo komisijai, dalyviams, rėmėjams ir pagalbininkams: LR Krašto apsaugos ministerijai, Prienų r. savivaldybei, Švietimo centrui, Kultūros ir laisvalaikio centrui, Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ komandai ir prieniečiui, buvusiam žiburiečiui, Lietuvos kariuomenės mechanizuotųjų pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ vadovybės žvalgybos kuopos karininkui, kuopos vado pavaduotojui Daliui Dulkei, gardžia koše vaišinusiai Lietuvos šaulių sąjungos Kauno Vytauto Didžiojo II šaulių rinktinės Prienų 6-ajai kuopai ir jos vadui Sigitui Žaliui, Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo bei Kultūros, sporto ir jaunimo skyriams, asmeniškai „Žiburio“ gimnazijos muzikos mokytojai ekspertei Romai Ruočkienei ir, be abejo, šio renginio globėjui Prienų r. savivaldybės merui A. Vaicekauskui.

 

„Jaunatviško šurmulio, džiugesio, gerų emocijų kupina šventė“

Taip regioninį karo dainos konkursą apibūdino ne vienas dalyvis ar mokytojas. Dainos fiesta vyko gerą pusdienį, tačiau laikas neprailgo. Pertraukoje tarp koncerto ir didžiosios pietų pertraukos metu, kol komisija sprendė sunkius klausimus, visi galėjo pasivaišinti šaulių koše ir arbata, pabendrauti su mechanizuotos pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ kariškiais ir buvusiu žiburiečiu Daliumi Dulke, kuris mielai atsiliepė į organizatorių kvietimą atvykti su kolegomis pristatyti karinę techniką ir pasikalbėti su jaunimu apie karo tarnybą, galimybę tapti savanoriu ar profesionaliu kariu. Kad laukiant laikas neprailgtų, visus į šokio sūkurį įsisukti kvietė kaišiadoriečiai, „Čiutytos“ muzikantai, dainininkai ir šokėjai, įsikūrę fojė su visais instrumentais. Daugiau nei valandą, sušilę iki devinto prakaito, dainininkai ir jų mokytojai linksminosi, sukosi šokio sūkuryje. Taigi, tepasigaili tie, kurie prarado galimybę papildyti savo žinias ir pasisemti daug teigiamų emocijų. Juolab kad visas renginys buvo apgalvotas, viskas suderinta su pažinimu, maloniais pojūčiais sielai ir akiai, klausantis įvairių stilių ir žanrų dainų, matant scenoje duetus, ansamblius, dainuojančius ir grojančius įvairiais instrumentais vaikus.

 

DSC_9062

galerija0906 galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close