GERUMO SKRAISTĖS BELAUKIANT…

„Didžiausią reikšmę gyvenime

turi tai, ką padarote dėl kitų.“

(Sėkmės mokytojas Zigas Ziglaras)

 

Už lango vėstantis oras bei ilgėjantys, tamsūs vakarai neišvengiamai mums primena apie nepastebimai artėjantį gražiausią metų laikotarpį bei namų šiluma ir jaukumu kvepiančias šventes. Tikriausiai kiekvienas iš mūsų pripažins, jog šv. Kalėdų laukimas bei pasiruošimas šerkšnu spindinčioms šventėms yra itin jaudinantis, atsakingas ir verčiantis susimąstyti procesas. Adventinio periodo metu turime galimybę nors trumpam sustoti, įvertinti pasiektus rezultatus, atliktus darbus bei kartu pasidžiaugti tuo, ką turime brangiausio šiame gyvenime.

 

Tėvų, vaikų, senelių, draugų, bendraminčių, visų bičiulių buvimas šalia yra tai, kas suteikia gyvenimui prasmę. Dvasiškai artimo žmogaus ištartas paguodos žodis bei parodytas dėmesys sunkiausiomis akimirkomis, pasidalinimas džiaugsmu ar patarimas yra tai, ko labiausiai reikia kiekvienam iš mūsų sraunioje gyvenimo tėkmėje. Įtraukti į kasdieninių rūpesčių ir darbų virtinę natūraliai nespėjame ar tiesiog užmirštame atsisukti ir ištarti šalia esantiems vienintelę frazę „Ačiū, kad esi!“, kurios vertė yra neišmatuojama, galinti žmogui duoti labai daug. Tad neatsitiktinai šios didžiosios kalendorinės metų šventės yra skirtos tam, kad mes galėtume išsakyti iš širdies plaukiančius žodžius, tiesiog pabūti artimųjų bei draugų apsuptyje, pasidžiaugti vienas kitu bei padėkoti už suteiktą paramą, paguodą ar palaikymą, kai to labiausiai reikia. Kai pritrūkstame padėkos žodžių, kai yra sunku garsiai įvardinti tai, ką jaučiame giliai širdyje, mūsų kilnūs tikslai ir dori darbai kalba patys už save. Adventas yra susikaupimo ir ramybės laikotarpis, kurio metu esame linkę pasidalinti gerumu bei šiluma su tais, kurie dėl skirtingų priežasčių neturi galimybės to patirti. Šv. Kalėdų proga dovanodami simbolines dovanėles pažįstamiems ar likimo nuskriaustiems žmonėms tarsi leidžiame jiems suprasti, jog mums yra svarbu, ką išgyvena kiekvienas žmogus, su kuo jis susiduria kasdieninio gyvenimo kelyje.

Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centras jau šeštą kartą kreipėsi į Wilbert ir Juditos Louwers Stichting 10% paramos fondą Nyderlanduose. Centras turi daug lankytojų, nes mūsų dėmesio centre yra ne tik socialinės rizikos šeimos ir jų vaikai, kurie patiria skurdą ir nepriteklių, bet ir vieniši Prienų rajono seneliai bei ištikimiausi lankytojai – neįgalieji, kurie didžiąją savo laiko dalį praleidžia centre. Gausiausia socialinių paslaugų centro lankytojų grupė yra senjorai, kurie centre susirenka kelis kartus per savaitę, kad kartu praleistų laisvalaikį, tarpusavyje padiskutuotų aktualiomis temomis, pasidalintų rūpesčiais ar geromis emocijomis bei daina sustiprintų vidinę ramybę. Todėl visi centro lankytojai yra tarsi mūsų didelės šeimos nariai. Skubame pasigirti, jog šiais metais Socialinių paslaugų centro veiklos apimtys išsiplėtė, nes 2015 metų vasario mėnesį centre pradėjo veikti vaikų dienos centras „Pienės pūkas“, kurio projektinę veiklą finansuoja Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Į vaikų dienos centrą „Pienės pūkas“ įsijungė 50 mokyklinio amžiaus vaikų iš skirtingų Prienų rajono seniūnijų, iš jų dažnas savo namų aplinkoje susiduria su itin sudėtingomis gyvenimo sąlygomis. Mūsų tikslas – siekti, kad vaikai taptų visaverčiais visuomenės nariais, kad sustiprėtų jų savivertė, pasitikėjimas savimi bei aplinkiniais. Taigi, Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centras po savo globojančiu sparnu priglaudžia kiekvieną, nepriklausomai nuo to, koks žmogaus socialinis statusas, kokia yra jo sveikatos būklė ar išvaizda. Šioje įstaigoje vietą suranda kiekvienas, kuriam yra reikalinga pagalbos ranka bei žmogiškas supratimas. Dėl šios priežasties Socialinių paslaugų centro kolektyvas jaučia atsakomybę bei pareigą pasveikinti savo gausios šeimos narius gražiausių švenčių proga. Nuoširdžiai tikime, jog parodytas dėmesys, išreikštas gerumas, kurio niekada nėra per daug, bei malonios netikėtos dovanėlės sustiprins lankytojų tikėjimą, kad jie yra neatskiriama mūsų gyvenimo bei visuomenės dalis. Šiais metais norėtume ne tik įteikti dovanas, bet ir adventinio laikotarpio metu Socialinių paslaugų centre paruošti savo lankytojams šventinį stalą. Tyliai skambant melodijos garsams, sklindant mandarinų ir gvazdikėlių kvapams, susėdę ratu aplink balta staltiese padengtą stalą, nuklotą šventiniais patiekalais, tik dar labiau sustiprinsime tarpusavio ryšius, turėsime galimybę pajusti šv. Kalėdų dvasią bei nuotaiką. Būtent šios malonios akimirkos suteikia gyvenimui prasmę, nes buvimas kartu ir vienas kito supratimas yra didžiausia vertybė.

Wilbert ir Juditos Louwers Stichting 10% paramos fondo dėka jau penkeri metai galime aplankyti, ištarti šiltą sveikinimo žodį bei kartu įteikti simbolinę dovaną – šakotį – gausiam mūsų rajono gyventojų skaičiui. Šakotis yra tarsi fondo vizitinė kortelė, kuria Kalėdų proga pamaloninami mūsų centro lankytojai. Tikime, jog švenčių metu prie šiltos arbatos puodelio lauždami šakočio gabalėlį dažnas prisiminė, kad tarp mūsų yra gerumu spinduliuojančių žmonių, kurie neabejingi svetimo skausmui ir nelaimei.

Maloniai kviečiame prisidėti prie šių idėjų įgyvendinimo ir sustiprinti bendradarbiavimo saitus, nes tik bendromis jėgomis galime atlikti didelius darbus, kad gyvenimo negandų blaškomų žmonių pilkoje kasdienybėje atsirastų nors truputį ryškesnių spalvų. Gerumui nėra ribų, tad pasidalinkime su kitais tuo, kas mums atrodo mažai vertinga, o kitiems – išsipildžiusi svajonė.

Tokiais žodžiais ir šiais metais kreipėmės į šį fondą, prašydami paramos ir pagalbos. Didžiam mūsų džiaugsmui pati fondo atstovė Judita Louwers atvyko į Prienų kraštą, aplankė žmones, su kuriais vis dar dalinasi savo širdies gerumu. Vizito metu Juditą lydėjo Prienų socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė ir ,,Žiburio“ gimnazijos mokytoja Jūratė Grybauskienė, kurios dėka ir užsimezgė glaudus bendradarbiavimas su Prienų kraštu. Prieš šešerius metus į Jūratę kreipėsi Judita Louwers iš Nyderlandų, siūlydama savo paramą rajono žmonėms. Jūratės iniciatyva ir buvo sujungta grandis tarp paramos fondo ir Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos bendrabučio bei Prienų socialinių paslaugų centro. Vėliau Judita pasiūlė bendradarbiauti su Laurent Henri Nouwen Stichting paramos fondu, taip pat iš Nyderlandų. Jau antrus metus socialinių paslaugų centras iš Laurent fondo gauna paramą daiktais ir mielai ja dalijasi ne tik su savo lankytojais, bet ir su kitomis Prienų rajono įstaigomis – Prienų ligonine, Visuomenės sveikatos biuru, Jiezno vaikų globos namais, „Medica“ klinika, mokyklomis bei LSMUL Neonatologijos klinika ir Alytaus profesinio rengimo centru.

Juditą Louwers maloniai priėmė Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius, mero patarėja Jūratė Zailskienė ir administracijos direktorius Egidijus Visockas. Viešniai buvo įteikta padėka už paramą Prienų krašto žmonėms ir atminimo dovana, aptartos tolimesnės bendradarbiavimo perspektyvos. Lankydamasi Prienų kultūros ir laisvalaikio centre, Judita Louwers apžiūrėjo ir liko sužavėta Socialinių paslaugų centro lankytojų paroda, kurią organizavo centro užimtumo specialistės Inga Butkutė-Kimbirauskienė ir Emilija Petrauskaitė. Vėliau viešnia lankėsi Prienų socialinių paslaugų centre, kuriame vaikų dienos centro vaikučiai ir neįgaliųjų grupė, vadovaujami muzikos vadovės Lijanos Sarnickienės, ją pasitiko su dainomis ir šokiais. Taip visi norėjo atsidėkoti už gaunamą paramą ir labdarą, kuri dažniausiai būna skirta jiems. Kiekvieną centre buvusį darbuotoją, kiekvieną lankytoją Judita apkabino su didele meile ir dėkojo už nuoširdų darbą organizuojant paramos išdalinimą.

Nors jau temo, tačiau dar visi kartu skubėjome į Prienų „Žiburio“ gimnazijos bendrabutį, kuriame mus pasitiko bendrabučio auklėtoja Dalia Baranauskienė su bendrabutyje gyvenančiais vaikais. Su dideliu džiaugsmu Dalia skubėjo Juditai parodyti, kiek daug atlikta darbų ir įsigyta prekių už jiems skirtas lėšas. Virtuvėlėje, kurioje visi kartu gėrėme arbatą, Judita vartė albumą ir žiūrėjo senas bendrabučio nuotraukas. Susitikimo metu viešniai buvo išsakyti patys gražiausi, nuoširdžiausi ir mieliausi padėkos žodžiai, įteikta gėlių.

„Ačiū už tokį šiltą priėmimą ir šiltus žodžius. Net neįtariau, kad tiek žmonių mane myli ir kad aš tokia turtinga žmonėmis! Tai yra pats brangiausias turtas žmogui“, – sakė Judita Louwers po apsilankymo Prienuose.

O mes galime nuoširdžiai atsakyti – taip, Judita, mes jus labai gerbiame ir mylime!

Norime nuoširdžiai padėkoti Laurent Henri Nouwen Stichting bei Wilbert ir Juditos Louwers Stichting 10% fondams už labdarą ir paramą Prienų krašto žmonėms!

 Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro vardu direktorė Aurelija Urbonienė

WP_20151021_0021

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close