Socialinės apsaugos ir darbo ministrė linkėjo žiūrėti į visus pasikeitimus socialinėje politikoje pozityviai ir juos palaikyti

Spalio 26 d. Prienų rajone lankėsi LR socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, Seimo sveikatos komiteto narė Vilija Filipovičienė, Seimo narys Vytautas Gapšys. Pakeliui į Prienus ministrė užsuko į Jiezno vaikų globos namus, susitiko su darbuotojais bei auklėtiniais, domėjosi bendruomenės gyvenimu ir rūpesčiais, diskutavo socialinės globos pertvarkos klausimais. Popiet Prienų kultūros ir laisvalaikio centro disko salėje įvyko susitikimas su rajono socialiniais darbuotojais, Prienų rajono savivaldybės vadovais, skyrių atstovais.

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrei užtrukus Jiezne ir keletą minučių vėluojant, prieniečius kalbino atskubėjęs LR Seimo narys Vytautas Gapšys, kuris kvietė socialinius darbuotojus dalintis mintimis, išsakyti lūkesčius, pagalvoti, kaip būtų galima prisidėti prie socialinės atskirties mažinimo, savižudybių prevencijos. Sulaukęs klausimo iš salės, ar neketinama riboti greitųjų kreditų išdavimo socialiai pažeidžiamai gyventojų grupei tvarkos, V. Gapšys nuramindamas atsakė, kad lapkričio 25 d. Seime vyks paskutinis balsavimas dėl griežtesnės ir sudėtingesnės greitųjų kreditų išdavimo procedūros.

Netrukus prisijungusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabendinskienė padėkojo savivaldybės vadovams už kvietimą apsilankyti Prienuose, pasidžiaugė galėjusi pabendrauti su Jiezno vaikų globos namų bendruomene, išgirsti apie problemas ir rūpesčius iš pačių vaikų lūpų, o pati, kaip valdžios atstovė, pažadėjo prisiimti atsakomybę už tai, kad teisės aktai, lengvinantys vaikų gyvenimą, būtų tobulinami. Lygiai taip pat ministrė pažadėjo po susitikimo su socialiniais darbuotojais Prienuose ir toliau domėtis išgirstomis problemas ir su ministerijos darbuotojais atlikti namų darbus.

A. Pabendinskienė neabejojo, kad Prienų rajono savivaldybės socialiniai darbuotojai dirba savo darbą iš širdies, nors susiduria su daugybe rūpesčių ir problemų. Anot jos, ne viską įmanoma iškart padaryti, tačiau nuo 2013 metų socialinėje politikoje jau labai daug padaryta ir daroma toliau: sprendžiami klausimai, susiję su socialinės rizikos šeimomis, perėjimu nuo institucinės globos prie bendruomeninių paslaugų, su negalią turinčiais žmonėmis (praėjusiais metais kur kas didesnis finansavimas buvo skirtas negalią turintiems žmonėms, o pagal patvirtintą naują programą nuo 2016 m. savivaldybės galės įsigyti po vieną automobilį negalią turintiems žmonėms), plėtojama visiškai nauja vaikų dienos koncepcija – vaikų dienos centrai bus atviri visiems vaikams, ne tik iš socialinės rizikos šeimų. Ministrės nuomone, mažose bendruomenėse, seniūnijose nereikėtų skirstyti, ar vaikas yra iš socialinės rizikos, ar normalios šeimos, ir suteikti galimybę į dienos centrus eiti visiems. Tam ir finansavimas šiais metais padidintas 450 tūkst. eurų.

Kaip paaiškėjo susitikimo metu, daugiausia rūpesčių ministrei kelia nedideli socialinių darbuotojų atlyginimai, specialybės pasirinkimo ir tikslingo nukreipimo, jaunų žmonių motyvavimo, kvalifikacijos kėlimo bei paties požiūrio į socialinį darbuotoją keitimo klausimai, kuriais aktyviai diskutuojama tiek Darbo taryboje prie SADM, tiek su aukštųjų mokyklų vadovais.

Atkreipdama dėmesį į praeitais metais vykusius susitikimus ir diskusijas regioninės plėtros tarybose, su nevyriausybinio sektoriaus atstovais, švietimo, mokslo darbuotojais, ministrė neslėpė džiugesio, kad jau visose savivaldybėse pradėta plačiau kalbėti apie socialinę politiką, pradėta suprasti, kokį atsakingą, didžiulį darbą atlieka socialiniai darbuotojai, kad penkios iš 60 savivaldybių žengė pirmuosius aiškius žingsnius sprendžiant socialinės politikos problemas ir labai teisingai investavo tas lėšas, kurios buvo likusios nuo teisingo socialinių išmokų perskirstymo. Ministerijos vadovė vylėsi, jog ir Prienų rajono savivaldybės sutaupytos lėšos bus skirtos socialinei politikai, socialinių darbuotojų darbo užmokesčiui didinti, kvalifikacijai kelti, bendruomeninėms paslaugoms, kurių labai trūksta, plėtoti. Ministrė padėkojo socialiniams darbuotojams, kad jie, nepaisydami visų nepriteklių ir socialinės politikos peripetijų, atiduoda visą sielą, ir yra gerieji socialinio darbo šaukliai, linkėjo ir toliau dirbti socialinės politikos srityje, o jų vadovams – mylėti socialinius darbuotojus ir skirti jiems daugiau dėmesio.

Po ministrės įkvepiančių minčių keletą žodžių susirinkusiems tarė LR Seimo sveikatos komiteto narė Vilija Filipovičienė. Seimo narė užsiminė apie artėjantį įstatymo pataisos dėl PVM sumažinimo ypač brangiems vaistams sergantiesiems sunkiomis, sudėtingomis ir onkologinėmis ligomis svarstymą Seime, pasidalino džiugia žinia apie sustabdytą ketvirtąjį sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizacijos etapą, kuris mažoms rajoninėms ligoninėms grėstų palaipsniui virsti į slaugos ir palaikomojo gydymo ligonines.

Susitikimo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė sulaukė nemažai klausimų ir nuogąstavimų: apie socialinių darbuotojų darbo saugumą ir riziką, galimybę pailginti jų atostogų laiką, socialinių darbuotojų padėjėjų darbo organizavimą savaitgaliais, psichologų poreikį bei teisingą jų darbo apmokėjimo tvarką socialinių paslaugų sferoje ir vaiko teisių apsaugos tarnyboje.

Ministrė A. Pabendinskienė pabrėžė, kad socialinių darbuotojų, dirbančių su socialinės rizikos šeimomis, problemos ministerijoje žinomos ir svarstomos, o artimiausiu metu šį klausimą apspręs naujas teisės aktas. Ministrės teigimu, siekiama, kad rizikos šeimų skaičius vienam socialiniam darbuotojui, šiuo metu dirbančiam su 12–13 ir net 17 šeimų, būtų sumažintas iki 8. Jos nuomone, socialinių darbuotojų padėjėjų nuvykimą į šeimas, psichologų etatų poreikį galėtų spręsti kiekviena savivaldybė individualiai. Ministrė keletą kartų akcentavo vietos valdžios ir vietos bendruomenės svarbą, pereinant prie bendruomeninių paslaugų, ir linkėjo vietoje ieškoti sprendimų – dėl socialinės politikos, paslaugų, visų tikslinių grupių, kurias apima institucinė pertvarka. Naujų iššūkių ir darbo neužtikrintumo laikotarpiu gyvenančius socialinius darbuotojus ministrė stengėsi nuraminti patikindama, kad institucinės globos pertvarka nėra kažkoks baubas, bet naujos galimybės socialiniams darbuotojams didinti savo kompetenciją ir tobulėti. „Socialinių darbuotojų – įvertinant demografinę situaciją, sergamumo rodiklius – reikia vis daugiau, tos įstaigos, kurios bus įtrauktos į institucinės globos pertvarką, pareikalaus dar daugiau darbuotojų“, – teigė ministrė, patardama kolektyvuose, bendruomenėse nuraminti žmones. Šiandien, pabrėžė ji, nebūtų didelių globos įstaigų, jei praėjusiu finansiniu laikotarpiu nebūtų investuota į pastatus, o einama tuo keliu, kuriuo eina daugelis Europos valstybių, t. y. į bendruomenines paslaugas. Todėl ministrė palinkėjo susirinkusiesiems pozityviai žiūrėti į bendruomenines paslaugas, būti jų iniciatoriais, Savivaldybės vadovams – suprasti, kad bendruomeninės paslaugos gali duoti didžiulę pridėtinę vertę visai bendruomenei.

Po susitikimo su socialiniais darbuotojais Prienuose socialinės apsaugos ir darbo ministrė bei kiti Seimo nariai išvyko į susitikimą su Balbieriškio miestelio gyventojais, kur taip pat diskutavo socialinės politikos klausimais, kalbėjo apie iššūkių gausą, globos įstaigų pertvarką, integralią pagalbą teikiant naujas socialines paslaugas, išklausė vietos bendruomenės problemas ir individualius prašymus.

DSCN0046

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close