Birštono savivaldybėje daug dėmesio skiriama jaunimo užimtumui

Spalio 28 dieną Birštono gimnazijoje vyko konferencija „Vaikų socializacijos programų įgyvendinimas Birštono savivaldybėje“, kurią organizavo Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius. Konferencijoje dalyvavo savivaldybės merės pavaduotojas Vytas Kederys, administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, Birštono savivaldybės tarybos nariai, Birštono savivaldybės ugdymo įstaigų atstovai, vaikų socializacijos programų vykdytojai ir kiti svečiai.

 

Susirinkusiuosius į dalykinę konferenciją pasveikino Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė ir savivaldybės merės pavaduotojas V. Kederys, kurie pasidžiaugė, kad visos programos sulaukė daug dėmesio ir buvo sėkmingai įgyvendintos.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja apžvelgė ne tik pastarųjų metų, bet ir anksčiau vykusių socializacijos programų įgyvendinimą, lygino ir analizavo duomenis, džiaugėsi vykdytojų ir vaikų aktyvumu, išradingumu bei savivaldybės skiriamu dėmesiu ir lėšomis.

Skyriaus vedėja trumpai pristatė pagrindinius rodiklius, programų vertinimo kriterijus ir prioritetus.

A. Žiūraitienė paminėjo, kad 2011 m. buvo įgyvendinamos 7 socializacijos programos, 2012 ir 2013 metais – 9, 2014 m. programų skaičius išaugo iki 12. Šiais 2015 m. iš savivaldybės lėšų (ir kitų šaltinių) buvo įgyvendinama 10 programų. Tai ne tik vasaros metu organizuojamos stovyklos, bet ir tęstinės programos, kurios vyksta visus metus. Šiemet socializacijos programoms įgyvendinti iš savivaldybės biudžeto buvo skirta 4530 eurų.

Kaip pasakojo vedėja, prioritetai buvo skiriami toms programoms, kurios numatė daugiau užimti socialiai remiamus ir socialinės rizikos šeimų vaikus, skatino vaikų kūrybiškumą ir iniciatyvumą, plėtojo bendradarbiavimą su vaikų ir jaunimo organizacijomis.

Birštono savivaldybėje yra 555 mokiniai ir 144 ikimokyklinio amžiaus vaikai. Pažymėtina, kad socializacijos programose dalyvavo 350 vaikų, iš jų – 114 iš socialinės rizikos ir socialiai remiamų šeimų.

Šiemet naują ir įdomią programą įgyvendino Birštono gimnazija „Graži tu mano, brangi Tėvyne“ , o gruodžio mėnesį bus vykdoma talentingų ir gabių vaikų programa „Atrask Kalėdų šviesą“.

Programų įgyvendinime dalyvavo 29 pedagogai, 1sveikatos priežiūros specialistas ir 3 savanoriai.

Vedėja taip pat pristatė ir neformalaus ugdymo programas.

Birštono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Gadliauskienė pateikė nemažai statistinių duomenų, vertinimo lentelę, supažindino su šių metų programų įgyvendinimo lyderiais. Kaip ir pernai, pirmauja Birštono sporto centras, kuris sugeba vaikus sudominti aktyvia veikla, organizuojamomis puikiomis stovyklomis, judėjimu gamtoje.

Visas šiemet įgyvendintas programas pristatė ir pasitelkdami skaidres komentavo jų vykdytojai.

Su programa „Muzikinė stovykla, skirta M. K. Oginskio250-osioms gimimo metinėms“ supažindino Birštono meno mokyklos muzikinio ugdymo vyr. mokytoja Ramunė Liutvynskienė. Ji džiaugėsi, kad stovyklos metu vaikai gyveno kitoje aplinkoje, kaimo turizmo sodyboje, turėjo puikias galimybes kūrybinei veiklai ir gražiam bendravimui su Jiezno ir Prienų muzikos mokyklos mokiniais. Jų baigiamasis koncertas vyko Jiezno dvare, kurį patys paruošė iškilmėms.

Programą ,,Graži tu mano, brangi Tėvyne“ pristatė Birštono gimnazijos dramos būrelio nariai Liutauras ir Aivaras. Jie nuotaikingai pasakojo, ką pamatė ir ką veikė stovyklaudami Karklėje, ką sužinojo apie mūsų gražią šalį.

Visus konferencijos dalyvius sudomino Nemuno kilpų regioninio parko vyriausiosios specialistės Rositos Dargienės pasakojimas, kaip jiems sekėsi vykdyti programą „Viskas kartu: gamta ir istorija“. Gyvendami urbanizuotoje aplinkoje mes tolstame nuo gamtos, mažiau ją pažįstame. „O ko nepažįstame, to ir bijome. Reikia, kad vaikai daugiau žinotų ir labiau pažintų aplinką, ją mylėtų, kad didžiuotųsi ta vietove, kurioje gyvena“, – sakė R. Dargienė.

Ne mažiau įspūdingas buvo ir Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ programos „Aš birštonietis“ (pristatė pati direktorė) pristatymas, raginantis didžiuotis, kad esi šio kurorto gyventojas.

„Vasara-2015“ programą pristatė Birštono vienkiemio darželio-mokyklos vyr. mokytoja Jolita Simonaitytė. Kiekvienais metais vaikams vasarą nereikia sėdėti pamokose, tad jie gali užsiimti kūrybiniais darbeliais, keliauti.

Pirmoji vasaros stovykla, pradėta organizuoti socialiai remtiniems vaikams, buvo ,,Vaikystė Birštone visiems“ , kurią pradėjo Birštono policijos komisariato pareigūnai. Apie šią stovyklą pasakojo Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Birštono policijos komisariato Viešosios policijos poskyrio tyrėjas Visvaldas Struckas.

Apie labai smagią ir vaikų laukiamą vasaros stovyklą „Judėkime ir plaukime kartu“ kalbėjo Birštono sporto centro treneris Linas Smailys. Programą „Mums rūpi kaimo vaikų užimtumas vasarą“ pristatė Nemajūnų dienos centro direktoriaus pavaduotoja Irena Joana Šliaužienė ir Nemajūnų dienos centro užimtumo specialistė Aušra Šliaužienė.

Labai gražiai ir įdomiai programą ,,Gimtąjį žodį ir kraštą pažinti“ pristatė

Birštono viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė, kuri paskaitė ištrauką iš Shel SilverStein knygelės „Dovanų medis“. Tai dar kartą įrodo, kad iš knygų galima išmokti ir gerumo, ir išminties.

 

Birštono gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Ferevičienė kalbėjo apie programą, kurią irgi pasisekė gražiai ir kūrybingai įvykdyti.

Apibendrinant visą konferencijoje išgirstą informaciją buvo padaryta išvada, kad socializacijos programos labai teigiamai veikia vaikus, jaunimą, skatina bendruomeniškumo jausmą, ugdo atsakomybę, praplečia akiratį. Svarbiausia – vaikai labai noriai jose dalyvauja, o baigiantis programai visi nuliūsta, kad taip greitai prabėgo kartu praleistas laikas. Labai džiugu, kad savivaldybėje gyvenantys vaikai turi geras sąlygas ugdytis ir lavintis, kad jų ateitis rūpi vietinei valdžiai. Juk auga ateities žmonės, kurie pakeis mus.

Konferencijos proga Birštono gimnazijos ketvirtokai su gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Ferevičiene, mokytojomis Roma Kalinauskiene ir Toliama Ragiene parengė puikų siurprizą – miuziklą „Kartą mokykloje“, su linksmomis dainelėmis ir gražiu siužetu.

DSCF2143

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close