Donorų atminimui Vilniaus Katedros aikštėje liepsnojo žvakelės

Visų Šventųjų dienos ir Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dienos išvakarėse spalio 30-ąją, penktadienį, pačiame Vilniaus centre suliepsnojo lygiai 1353 žvakutės: tiek, kiek Lietuvoje gyvų ir mirusių donorų, kurių dovanoti organai išgelbėjo daugiau nei tūkstančio sunkių ligonių gyvybę.

Šią prasmingą žvakučių įžiebimo akciją jau antri metai iš eilės inicijuoja Lietuvos asociacija „Gyvastis“. Akcija skirta kasmet spalio mėnesį minimai Pasaulio ir Europos organų donorystės ir transplantacijos dienai.

Per daugiau nei 40 metų Lietuvoje buvo 297 gyvieji donorai, dovanoję vieną inkstą ar dalį kepenų šeimos nariams, ir 1056 mirę donorai. Šia proga asociacija „Gyvastis“ siekia ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į itin aktualią organų donorystės problemą, bet ir pagerbti kiekvieno – gyvo ar mirusio – donoro atminimą.

Kartu su žvakučių akcija Valdovų rūmuose vyko ir iškilmingas renginys, skirtas inkstų transplantacijų Lietuvoje 45-mečiui. Pagerbti sudėtingame donorystės ir transplantacijos procese dalyvaujantys gydytojai, apžvelgta visa transplantacijų istorija. Pirmoje transplantacijoje dalyvavę medikai buvo pagerbti premjero Algirdo Butkevičiaus padėkomis. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė dėkojo asociacijos „Gyvastis“ prezidentei Ugnei Šakūnienei – už aktyvią veiklą, už nuolat varstomas politikų duris, už tai, kad donorystės tema yra nuolat primenama visoms institucijoms. Padėka įteikta ir Nacionaliniam transplantacijos biurui – už nuolatinį organų donorystės propagavimą. Sveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė pacientų organizacijai linkėjo ir toliau dirbti aktyviai, nenuleisti rankų, nes ši sritis yra nepaprastai svarbi.

Iškilmingą renginį vedė scenaristas Aidas Puklevičius ir menininkė Nomeda Marčėnaitė. Menininkės sukurta simbolinė sparnuota širdis buvo įteikta Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Nefrologijos centrams. Tokia simbolika skatina nesustoti, plėsti donorystę ir transplantaciją, nes kaip ne kartą renginio metu buvo pasakyta – ši medicinos sritis sparčiai tobulėja, ir sergantiems žmonėms yra galimybė sveikti.

Renginyje buvo daug asociacijos „Gyvastis“ narių. Jie yra gyvieji donorystės ir transplantacijos proceso įprasmintojai. Būdami nepaprastai dėkingi už sugrąžintą gyvenimą, jie visus gydytojus lydėjo plojimais, užlipusieji į sceną padėkoti, su didele pagarba tarė nuoširdžius žodžius.

Kaip ir kasmet, lapkričio pradžią visoje Lietuvoje sušildys tūkstančiai žvakučių liepsnelių, kurias gyvieji per Vėlines įžiebs ant mirusiųjų kapų. Katedros aikštėje liepsnojusi širdis – nuoširdi padėka visiems donorams, jų artimiesiems – dėka jų šimtai žmonių gali gyventi.

 DSC03483

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close