Rudenėlis atkeliavo į Skriaudžių pagrindinę mokyklą

Jau atėjo rudenėlis

Krenta lapai, pučia vėjas,

Šiaušia medžių šakeles

Ir vaikučių galveles.

 

Skriaudžių pagrindinėje mokykloje 2015 m. spalio 12–16 dienomis vyravo linksma, šilta nuotaika. Į mokyklą atkeliavo Rudenėlis, o su juo ir projektas „Pas močiutę kaime“. Jo tikslas – sudominti mokinius senolių mitybos papročiais, išsaugojant tradicinio maisto gaminimo patirtį; skatinti mokinius rūpintis tradicinio kulinarijos paveldo išsaugojimu, maisto vartojimo tradicijų tęstinumu; domėtis Lietuvoje augančių vaisių, uogų, daržovių, grybų, grūdinių augalų maistinėmis vertybėmis bei jų nauda organizmui; skatinti mokinius išsiaiškinti mūsų senolių dažniausiai maistui vartotus produktus.

Visą savaitę mokiniai savo soduose, daržuose ar aruoduose ieškojo įspūdingos gamtos išdaigos. Pasitelkę tėvelių, senelių sumanumą ir išradingumą jie surengė originalių darbelių parodėlę, kurioje puikavosi įvairių formų bulvės, išsišakojusios morkos, įvairiaspalvės cukinijos, paprikos ir kitos daržovės.

O penktadienį visi šurmuliavo mokykloje, nes labai laukė ne tik projekto užbaigimo ir šventės „Močiutės virtuvė“, bet ir mamyčių, tėvelių, močiučių. Kiekvienos klasės mokiniai kartu su močiutėmis užrašė „ypatingąjį savo šeimos receptą“, kurį gamino klasėje arba ragavo jau pagamintą namuose. Šventės organizatoriai trečiokai, pasipuošę prijuostėmis ir kepurėmis, visus kvietė į „Virtuvės šefų šou“, deklamavo eilėraščius ir kartu su ketvirtokais atliko dainą „Ruduo“ (mokyt. D. Venckienė). Labai nuotaikinga ir smagi buvo pirmokų ir antrokų dainelė „Ežys“ (mokyt. D. Venckienė). Priešmokyklinio ugdymo grupės vaikai atliko dainelę „Rudens kelias“ (mokyt. V. Pučkienė).

„Koks patiekalas yra skaniausias, svarbiausias, sveikiausias?“ – klausė šventės vedėjai. Ogi duona… PUG grupės mokinys Eitvydas ir pirmokė Paulina savo rankytėse laikė močiutės Birutės Kazakevičienės ką tik iškeptą duoną. Močiutė Birutė visiems papasakojo, kaip ji kepa duonytę, kokių tradicijų laikosi.

Į šventę, skambant pradinių klasių mokinių maršui, atvyko tikrų tikriausi ,,virtuvės šefai“ (mokyt. D. Venckienė). Jie pristatė savo klasės patiekalus, pagamintus pagal močiutės receptus. Ketvirtokai nuotaikingu vaidinimu mokė, kaip gaminti „Baltąją mišrainę“ (mokyt. A. Kiškienė). Trečiokai linksmai pristatė „Vaisių mišrainę“ (mokyt. N. Sincevičienė). Antrokai – kiškiai išvirė „Grybų košę“, o pirmokai – virėjai iškepė „Pyragą“ (mokyt. R. Šiškauskienė). Priešmokyklinukai išsiaiškino, kad jų klasės močiutės labiausiai mėgsta lašinius su kepintomis kanapių sėklomis (mokyt. V. Deltuvienė).

Po receptų pristatymo vedėja N. Sincevičienė pakvietė visus linksmai pasisukti žaidimų ir estafečių karuselėje: mokiniai rinko pupeles, dėliojo dėliones, sėmė saujomis kaštonus, rideno burokus, vardijo vaisius ir daržoves, šiaudeliais sėmė pomidorus ir dėjo į krepšį. Kupini gerų emocijų, energijos ir padrąsinančių šūksnių vieni kitiems, mokiniai greitai atliko užduotis. 14 šventėje dalyvavusių mamyčių varžėsi bulvių skutimo varžybose, o 8 močiutės labai stengėsi kuo gražiau ir greičiau supjaustyti bulves sriubai. Į estafečių veiklas įsitraukė ir tėčiai, jie turėjo nulupti obuolį taip, kad nenutrūktų žievelė. Mokytojos taip pat demonstravo savo kūrybiškumą – pagamino „kažką nepaprasto“. Pralaimėjusiųjų čia nebuvo!.. Visi džiaugėsi gauta dovanėle. Smagu pabūti kartu ir pasidžiaugti auksaspalvio rudenėlio dovanomis!

Po sunkaus darbo, įveiktų užduočių visi buvo pakviesti į „Virtuvės šefų užeigėlę“ pasivaišinti pačių suneštomis vaišėmis. Stalas tiesiog linko nuo sūrių, gardžios mėsytės ir lašinukų, įvairių uogienių ir mišrainių, naminės duonos ir pyragų bei kitų gardumynų. Netrukus stalas ištuštėjo, o mokiniai kupini įspūdžių iškeliavo namo.

Šventės vedėja N. Sincevičienė džiaugiasi puikiu tėvų, senelių ir visos įstaigos bendradarbiavimu siekiant gerų, džiugių ir malonių emocijų.

Logopedė I. Miklaševičienė kviečia pasidžiaugti renginio akimirkomis mokyklos tinklapyje esančioje nuotraukų galerijoje.

 

Projekto iniciatorė-koordinatorė, Skriaudžių pagrindinės mokyklos

pradinių klasių mokytoja metodininkė

Neringa Sincevičienė

 skriaudziai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close