Aplinkos ministerija pasipuošė antiskalūniniais drugeliais

Spalio 19 d., Pasaulinės veiksmo dienos prieš hidraulinį uolienų ardymą proga, Susivienijimas Žali.LT surengė aplinkosauginę „Drugelių“ akciją, kuria siekta atkreipti visuomenės dėmesį į galimas aplinkai ir žmogui žalingas hidraulinio ardymo technologijos naudojimo pasekmes. Šalia Aplinkos ministerijos akcijos dalyviai sunešė iš popieriaus išlankstytus, antiskalūniniais šūkiais papuoštus, drugelius, kurie simbolizuoja mūsų planetos trapumą. Akcijos metu įteiktas raštas ministerijai, kuriuo raginama atsisakyti planų vykdyti skalūnų dujų gavybą Lietuvoje.

„Ši akcija – tai dar vienas priminimas, jog hidraulinio ardymo technologija toli gražu nėra tokia saugi, o skalūnų gavybos ekonominė nauda yra labai abejotina. Ypač jei įvertinama reali, Europos Komisijos ir JAV institucijų pripažinta grėsmė, užteršti geriamą vandenį ir aplinką. Akcija norime atkreipti dėmesį, kad yra nemažai alternatyvų skalūnams”, – sako vienas iš akcijos sumanytojų, Susivienijimo Žali.LT narys Martynas Norbutas.

Pasak Susivienijimo Žali.LT koordinatorės pavaduotojos, Virginijos Vingrienės, Vokietija ir Prancūzija jau atsisakė naudoti hidraulinio ardymo technologiją skalūnų gavybai. Nepaisant šių sprendimų, taip pat visuomenės pasipriešinimo skalūnams Lietuvoje, mūsų valdžia vis dar grįžta prie šio klausimo.

„Mūsų akcijos simboliu pasirinktas drugelis simbolizuoja planetos pažeidžiamumą. Norime priminti, kad savo trumparegiškais sprendimais, prioritetu iškėlus ekonominę naudą ir finansinę gerovę, rizikuojame kur kas daugiau nei pinigais. Pasekmės įvykus ekologinei nelaimei būtų jaučiamos ilgą laiką”, – sako Virginija Vingrienė.

Akcijos metu Susivienijimo atstovai įteikė raštą Aplinkos ministerijai, kuriuo raginama atkreipti dėmesį į hidraulinio ardymo technologijos naudojimo neigiamas pasekmes.

„Atkreiptinas dėmesys, kad hidraulinės technologijos naudojimas skalūnų dujų gavybai Lietuvoje paspartins pavojingą žmonijai klimato kaitą, pagilins mūsų priklausomybę nuo iškastinio kuro ir pristabdys investicijas į švarios energijos šaltinius, kurie gali sukurti darbo vietas regionuose”, – rašoma rašte. Taip pat priduriama, kad moksliniai tyrimai rodo, jog skalūnų dujų naudojimas elektros energijai, pakeičiant jomis iškastines dujas, padidina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją net iki 11%. Tuo tarpu artėjant Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijai, Aplinkos ministerija turi imtis visų įmanomų priemonių, mažinant klimato kaitos efektą, o ne skatinti jo didėjimą.

Kreipimesi taip pat pažymima, kad skalūnų dujų gavyba stabdys investicijas į atsinaujinančios energetikos plėtros projektus, o tai mažins Lietuvos regionų konkurencingumą ir didins socialines jų problemas. „Būtent atsinaujinanti energetika gali sukurti naujas darbo vietas kaime, kur investicijos yra itin būtinos. Tuo tarpu skalūnų gavyba viename regione užkirs kelią ūkininkų veiklai šiose vietovėse”, – teigiama rašte.

„Drugelių akcija” yra „Global Frackdown“ judėjimo renginių dalis. Susivienijimas Žali.LT yra vienintelė Lietuvos nevyriausybinė organizacija, kuri yra prisijungusi prie Korbacher rezoliucijos rėmėjų. Rezoliucija, kurią pasirašė tūkstančiai europiečių, šimtai nevyriausybinių ir politinių organizacijų, siekiama uždrausti naudoti hidraulinę uolienų plėšymo technologiją Europoje.

???????????????????????????????

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close