Bosniškoji Baklava – saldumynas ne smaližiams

Jei bent kartą lankėtės saulėtoje Turkijoje, tikrai ragavote vietos skanėsto – Baklavos. Taip vadinamas saldus kepinys, kuris laikomas Rytų virtuvėje vienu iš paslaptingiausių ir unikaliausių. Šiam desertui bei jo receptui pasklidus po visą pasaulį, Baklava labai dažnai kepama ar valgoma vien dėl to, kad yra išskirtinio skonio. Ne visi esame smaližiai, kurie gali valgyti saldžiai, išbandykite kitokį Baklavos receptą, kuris ypač populiarus Bosnijoje. Bosniška šio saldumyno variacija bus kaip tik jums, ne smaližiams.

Ingredientai:

1 kiaušinis, papildomai 1 kiaušinio trynys

150 g cukraus

120 ml grietinės

150 g lydyto sviesto

130 g AB „Kauno Grūdai“ manų kruopų „Ekstra“

1 citrina

1 pakelis Filo tešlos (popieriaus plonumo tešla)

100 g mėgstamų riešutų

50 g razinų

Gaminimas:

Sumaišykite kiaušinį ir kiaušinio trynį kartu su cukrumi ir grietine. Išlydykite svietą. Į gautą masę įtarkuokite citrinos žievelės, išspauskite citrinos sulčių ir supilkite į tešlą, tada vėl viską išmaišykite plaktuvu. Į masę suberkite „Kauno Grūdų“ manų kruopų „Ekstra“ ir dar kartą išmaišykite plaktuvu. Supilkite ¾ lydyto sviesto, likusios dalies reikės lakštams pertepti. Pasirinktus riešutus susmulkinkite smulkintuvu ir suberkite į gautą tešlą. Galiausiai sudėkite nuplautas razinas ir viską išmaišykite silikonine mentele.

Filo tešlos lakštų viename pakelyje būna 15 vnt., susidėkite po 5 vnt, kad gautųsi trys sluoksniai. Tešlą laikykite drėgnai, uždenkite rankšluosčiu, nes greitai džiūsta. Į pasirinktą kepimo formą, dėkite 3 Filo tešlos lakštus, pertepkite juos sviestu. Tada ant pastarųjų dėkite dar 2 Filo tešlos lakštus (iš viso pagrindą turi sudaryti 5 vnt.) ir juos taip pat patepkite sviestu. Vėliau ant pagrindo dėkite ½ riešutų mišinio. Tuomet vėl klokite 3 Filo tešlos lakštus, pertepkite juos sviestu, vėl dėkite dar 2 lakštus ir ant jų sudėkite likusią riešutų masę. Paskutinis žingsnis – ant viršaus sudėkite paskutinius 5 Filo tešlos lakštus, perteptus sviestu.

Į iki 180oC įkaitintą orkaitę dėkite skardą su pyragu ir kepkite 30 minučių, kol viršus taps aukso spalvos. Skanaus!

Karolina Datkūnienė

Bosniskoji Baklava - saldumynas ne smaliziams

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close