Mokomoji programa ,,Duonos kelias iki stalo“

Ruginė duona – populiariausias ir seniausias tradicijas turintis lietuvių maistas. Be to, skanus ir sveikas. Kasdien gyvename vis labiau skubėdami, pamirštame jos praeitį.
Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos 4 a klasės mokiniai vyko į Prienų krašto muziejų dalyvauti edukacinėje programoje ,,Duonos kelias iki stalo”. Tai tetralizuota mokomoji programa, pritaikyta įvairaus amžiaus dalyviams. Užsiėmimas vyko neįprastoje artimoje autentiškai XIX a. mūsų krašto valstiečio trobai aplinkoje. Mokiniai dalyvavo duonos kepimo procese bei duonos pagerbimo ritualuose. Vaikai savo rankose laikė dar šiltą duonos tešlą, ją glosė, ragavo ir paliko ženklą kepalėlio viršuje. Kol duonelė kepė krosnyje, muziejininkės pasakojo jos kelią nuo grūdelio gulimo į dirvą iki stalo.
Neilgai trukus, nedideli kiekvieno mokinio suformuoti duonos kepalėliai iškepė. Mokiniai jos laukė susėdę prie stalo. Į namus duonelė keliavo šilta, paguldyta į lininės medžiagos skiauteles.
Ši kelionė mokiniais paliko labai didžiulį įspūdį. Mokymasis netradicinėse aplinkose – viena iš galimybių vaikus sudominti bei motyvuoti, todėl reikia siekti, kad mokiniai kuo dažniau galėtų dalyvauti muziejuose vykdomuose edukacinėse programose.
Vilija Janulevičienė
Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė

WP_20151002_004

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close