Partizaninių dainų konkursas

Gruodžio 8 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko dešimtasis partizaninių dainų konkursas. Jame dalyvavo 15 meno kolektyvų iš Prienų, Lazdijų ir Kauno rajonų savivaldybių. Tai rodo, kad skaudūs mūsų šalies praeities įvykiai, kova už nepriklausomybę nėra užmiršti, istorija perduodama ir jaunesnėms kartoms. Renginį pradėjo Prienų kultūros ir laisvalaikio centro ansamblis „Šilas“, vadovaujamas Aldonos Šyvokienės.

Kolektyvų pasirodymus vertino komisija: Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkas Antanas Lukša, europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė, Domeikavos kultūros centro atstovė Rasa Endriukaitienė, Prienų seniūnijos seniūno pavaduotoja Irena Stasytienė, Prienų meno mokyklos mokytoja Daiva Radzevičienė

Daug gražių, tačiau liūdnų dainų buvo sukurta pokario metais. Jose atsispindėjo pasiryžimas kovoti už nepriklausomybę, meilė savajam kraštui ir žmonėms. Jos buvo kuriamos ir užrašomos partizanų laikais, kuriamos ir dabar, neleidžiant pamiršti istorijos, kuri artima kiekvienam lietuviui. Tik pokario metais sukurtose eilėse ir dainose buvo juntamas gimtųjų namų ir artimo bei mylimo žmogaus ilgesys, o vėlesniuose jau tik prisiminimai apie pasiaukojusiuosius už Lietuvą.

Po ansamblių pasirodymo buvo įvertinti geriausieji, įteiktos nominacijos ir padėkos raštai.

Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė pasidžiaugė, kad šis partizaninių dainų konkursas jau tapo tarprajoniniu, kad nepamirštama istorinė praeitis, kad jaunimas prisijungia prie tradicijų puoselėjimo. Mero pavaduotoja išreiškė viltį, kad kitais metais gal bus sulaukta dar daugiau meno kolektyvų. Ji įteikė padėkas visiems dalyviams ir konkurso organizatorei A. Šyvokienei.

LKD sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Kęstutis Palionis padėkas už dalyvavimą ir gražų pasirodymą įteikė visiems nominantams.

Justinas Antanas Vilkas pasidžiaugdamas gražiu renginiu padėkas įteikė renginio sumanytojai Irenai Stasytienei ir jo organizatorei A. Šyvokienei.

Nominaciją „Už geriausią dainų pateikimą“ pelnė Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro folkloro ansamblis „Jieznelė“ (vadovė Ingrida Valentienė), už geriausią režisūrinį sprendimą – Prienų kultūros ir laisvalaikio centro folkloro kolektyvas „Gija“, vadovaujamas Dalios Zagurskienės. „Už istorinės praeities sklaidą“ nominacija buvo įvertintas Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro „Kankliukų“ ansamblis (vadovė Vilma Pučkienė),  o už originalumą – Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro folkloro  kolektyvas „Dūmė“ (vadovas Dalius Pasaravičius). Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos mokinių Augustės Lyberytės ir Paulinos Grigaravičiūtės duetas bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ansamblis pelnė nominaciją už gerą meninį atlikimą.

Publikos simpatijų nominaciją gavo svečiai iš Lazdijų kultūros centro tremtinių ansamblio „Tremtinys“ ir vyrų duetas iš Domeikavos kultūros centro (Rolandas Domarkas ir Pranas Sutkus).

Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro meno kolektyvą (vadovės Vida Beliukevičienė ir Eglė Žaliukienė) ir Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro folkloro ansamblį „Jieznelė“ įvertino ir apdovanojo knygomis Europarlamento narė R. Morkūnaitė.

Gražus ir prasmingas renginys kasmet pritraukia daug žiūrovų ir klausytojų, kurie neabejingi Lietuvos istorinei praeičiai, kurie domisi ir džiaugiasi tuo, ką turime šiandien.

Meno kolektyvai ir dainininkai išsiskirstė, tikėdamiesi susitikti ir kitais metais su dar įdomesne ir įvairesne programa.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close