Ar ir ateityje apsipirksime turguje?

Pavasarį ir vasaros pradžioje daugelis pirkėjų gūžčiojo pečiais dėl daržovių daigų, o vėliau ir pirmųjų daržovių labai didelių kainų turgavietėje. Senas daržoves pardavė dar normaliomis kainomis, teisingai versdami litus į eurus, o už šviežias jau prašė euro centais tiek, kiek anksčiau kainavo centais.

 

Parduotuvėse žmonės atidžiai skaičiuodavo ir žiūrėdavo į kainas eurais ir litais, o turgus ir liko turgumi. Kainos per daug lyg ir nesikeitė – nei didėjo, nei mažėjo. Tačiau atėjus rudeniui daržovių kainos, palyginti su praeitais metais, turguje stebuklingai išaugo bent du kartus.

Žmonės skundžiasi, kai kurie konfliktuoja su prekiautojais, vadina juos lupikais, apsisuka ir nueina. Kiti, kurių piniginės storesnės, perka.

Neseniai paskambinusi moteris klausė, kodėl niekas nepasidomi išaugusiomis daržovių kainomis turguje. Pasak pašnekovės, parduotuvėje dabar morkos, svogūnai, kopūstai ar bulvės kainuoja mažiau negu turguje. Mūsų atlyginimai nedidėja, o tokie pagrindiniai maisto produktai kaip daržovės – vis brangsta. „Turguje norėjau nusipirkti moliūgą. Nedidelį, sveriantį apie 2 kg, tai pardavėja užsiprašė 2 eurų, už kilogramą morkų – 80 euro centų. Kada tiek kainavo daržovės? Už miško uogas mėlynes ir spanguoles visada mokėjom maždaug po 10–12 litų, tai dabar 2,5–3 eurai negąsdina, bet kai už krituolius obuolius ar kilogramą slyvų prašo euro, tai jau kažkokia nesąmonė. Nors sakoma, kad turguje pigiau, šviežesnė produkcija, bet aš jau tuo netikiu – einu apsipirkti į prekybos centrą. Mano kaimynė irgi jau daro tą patį“, – kalbėjo moteris.

Iš tikrųjų peržiūrėjus praėjusių metų daržovių kainas rudenį, matosi labai akivaizdus pabrangimas. Bulvių kilogramas (perkant didesnį kiekį) kainavo 30 centų, o dabar pigiau kaip 30 euro centų nėra. Dar labiau nustebino svarainių kaina – už kilogramą prašoma 1–1,5 euro, už saują rūgštynių – 1 euro, už mėlynas vynuoges – 1 euro (pernai jų kilogramą buvo galima nusipirkti už 1 litą). Įdomu, kiek kainuos kilogramas kopūstų, kai žmonės norės įsigyti didesnį jų kiekį rauginti? Dabar už kilogramą prašo 40–50 euro centų, taigi pavertus litais – 1,38–1,72. Tiek kopūstai kainuodavo tada, kai prasidėdavo švieži, naujo derliaus. O ką jau kalbėti apie agurkų kainas šių metų vasarą…

Prie turgaus praėjusį sekmadienį piktai juokavo du vyriškiai. Nemalonu buvo klausytis necenzūrinių žodžių, kuriuos sakė prekiaujančių dėvėtais rūbais moteriškių adresu. „Kur tai matyta, skuduryne už liemenę prašo 30 eurų? Parduotuvėje už tiek galima nusipirkti visai naują. Ar pastebėjai, kad anksčiau už 5–7 litus nusipirkdavai visai padorų megztinį, o dabar beveik nėra mažesnės kainos kaip 5 eurai, ir tai už nelabai kokį rūbą. Kiek jie dar laikys tas savo kainas ir kvailins žmones?“– piktinosi vyrai. Ir pritariančių buvo nemažai.

Žinoma, pinigų reikia visiems, juolab kad nei pensijų, nei atlyginimų dar niekas nepakėlė. Tačiau, pasak pašnekovės, nelabai sąžininga šitaip brangiai prašyti už savo produkciją. „Man atrodo, kad nemažai žmonių dabar trauks į „Norfą“ apsipirkti, jeigu turguje ir toliau bus tokia kainų politika. Man tiesiog širdis neleidžia mokėti daugiau negu prekė verta. Ir ne aš viena taip manau, daugelis tą sako, kurie anksčiau mielai apsipirkdavo turguje“, – kalbėjo moteris.

Taigi, tokia ta turgaus kainų politika. Visi anksčiau džiaugėsi, kad turguje galima nusipirkti pigiau ir šviežesnių daržovių, vaisių, uogų. Taip pat buvo ir pigesnių sendaikčių, o dabar, atrodo, geriau pirkti naują. Greitai turbūt pamatysim, kaip bus toliau – pirks žmonės brangiau ar eis į „Norfą“.

IMG_0031

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close