Tarptautinę neįgaliųjų dieną paminėjus

Gruodžio 3 d. pasaulyje minima kaip Tarptautinė neįgaliųjų žmonių diena. Ši diena įvairiose pasaulio vietose yra paminima įvairiais renginiais. Šiais renginiais dažnai siekiama priminti pasauliui, kad neįgalieji niekuo nesiskiria nuo bet kurio einančio į darbą ar į parduotuvę. Tai tie patys žmonės, kaip ir mes, tik kai kuriems darbams, kuriuos mes atliekame lengvai, jie turi panaudoti visas turimas jėgas.

Dažnai tenka pastebėti, kad sveiki žmonės dažniau skundžiasi nei neįgalieji. Dauguma neįgaliųjų yra nuoširdūs ir mylintys savo gyvenimą žmonės. Retai kada išgirsi iš jų piktą žodį ir beveik niekada neišgirsi, kad jie skųstųsi savo negalia.

Dėmesys džiugina visus. Turbūt nėra didesnio malonumo, kaip jausti kieno nors dėmesį. Todėl ir šią dieną dauguma nori parodyti neįgaliesiems dėmesį, parodyt, kad jie svarbūs bendruomenėje.

Ši diena buvo šventinė ir Prienų „Revuonos“ vidurinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriaus ugdytiniams. Čia mokosi, o vakarais bendrabutyje ir gyvena, neįgalūs vaikai. Dalis jų nekalba ir nevaikšto. Jie gyvena savo uždarame pasaulyje. Kiekvieną dieną jie atvyksta į pamokas, kuriose kiek įmanoma gali lavinti savo judesius. Čia jie yra prižiūrimi ir maitinami, kol neparvyksta į namus, pas savo artimiausius žmones. Namuose laukiančios mamos juos supranta. Mamų meilė prakalbina bet kurį vaiką. Daugelis vaikų bendrauja verbaline kalba, tačiau jie turi ir kitų specialiųjų poreikių. Čia dirba kvalifikuoti specialistai, kurie žino, kaip kompensuoti negalę ir kaip pritaikyti ugdymą.

Neįgaliųjų dienos paminėjimui buvo sudaryta darbo grupė, kuri kėlė sau labai paprastus tikslus: padaryti šventę vaikams, padėti jiems pasijusti visuomenės dalimi, ugdyti vertybines nuostatas. Šventę padėjo organizuoti ir iniciatyvus jaunimas, kuris šią dieną norėjo dovanoti dalelę savęs neįgaliems vaikams. Į renginius, skirtus vaikams, atvyko ir mokyklos direktorė Ilona Balčiukynienė, švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Laimutė Jančiukienė ir Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas.

1-4 lavinamųjų klasių mokiniai vyko į Kauno prekybos ir pramogų centrą „Akropolis”, kur turėjo galimybę nemokamai pažaisti žaidimų kambaryje „Euro opa”. Vaikams patiko ir kamuoliukų baseinas, ir čiuožyklos. Vaikai, rodos, atsigavo. Labai smagu, kad geranoriškos darbuotojos pasisiūlė padėti prižiūrėti vaikučius, leido ilgiau pabūti ir papietauti žaidimų kambaryje.

5-10 specialiųjų klasių moksleivius nudžiugino naudinga ir įdomi paskaita apie kompiuterio istoriją, jo privalumus ir jame slypinčius pavojus. Paskaitą pasisiūlė paskaityti Prienų rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos narys Mantvydas Prekevičius. Paskaitos metu vyravo darbinė nuotaika. Mokiniai Mantvydą apibėrė daugybe klausimų, o po paskaitos dėkojo jam už įdomią pamoką.

6-10 lavinamųjų klasių ir socialinių įgūdžių ugdymo klasės mokiniams vyko 2 netradicinės pamokos. Pirmos pamokos metu mokiniai, vadovaujami Lauros Šabasevičienės ir Povilo Bukevičiaus, gamino kalėdinius nykštukus iš buitinių atliekų. Mokiniai pamokos pabaigoje labai džiaugėsi gausiu nykštukų choru. Antros pamokos metu, kurią vedė socialinė pedagogė Auksė Grižaitė, mokiniai prisiminė Advento papročius, įžiebė pirmąją Advento žvakę ir mokėsi maldelių.

Direktorės pavaduotoja K. Belenavičienė džiaugėsi pavykusia švente ir dėkojo dalyviams. Ji teigė, kad šią dieną mini pirmą kartą, bet neabejoja, kad nuo kitų metų ji taps tradicine netradicinio ugdymo diena. Ši diena kiekvienais metais turi tapti švente mokiniams ir gerumo auka aplinkiniams.

Vaikų šypsenos buvo tai, ko visi šios dienos organizatoriai siekė. Kiekvienas iš mokyklos išėjo su šviesos spindulėliu širdyje.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close