Pasaulinio pienininkystės kongreso dalyviai lankėsi „Kauno Grūduose“

Šių metų rugsėjo pabaigoje Lietuvoje vyko „IDF Pasaulinis pienininkystės kongresas“, kuriame dalyvavo 152 pranešėjai iš 30 pasaulio valstybių, 1.200 dalyvių iš 52 valstybių, tarp kurių didžiausių pasaulio perdirbimo įmonių atstovai. Dalis jų techninio turo metu lankėsi AB „Kauno Grūdai“ premiksų gamykloje, kurioje pristatytos technologijos, taikomos gaminant premiksus, dalyviai taip pat supažindinti su mobilaus pašarų gamybos malūno veikimo principu.

Anot „IDF Lietuvos nacionalinio komiteto“ pirmininko Broniaus Markausko, Lietuva yra žemės ūkio šalis, turinti tvirtas gyvulininkystės tradicijas. „Pienininkystė – vienas svarbiausių mūsų šalies žemės ūkio sektorių, kurį plėtoti skatina šiai ūkio šakai itin palankios gamtinės sąlygos. Penktadalį visos Lietuvoje pagaminamos žemės ūkio produkcijos sudaro pienas ir pieno produktai. 2013 m. jiems teko daugiau nei ketvirtadalis visos maisto produktų ir gėrimų sektoriaus gamybos apimties, o jų eksportas per tą patį laikotarpį sudarė maždaug trečdalį viso maisto ir gėrimų eksporto“, – sakė Broniaus Markauskas. Jis taip pat džiaugėsi, kad Lietuvai atiteko garbė tapti 2015 m. „IDF Pasaulinio pienininkystės kongreso“ šeimininke.

„IDF Pasaulinio pienininkystės kongreso“ dalyviai turėjo galimybę dalyvauti techniniuose turuose, kurių metu apsilankė didžiausiuose ir moderniausiuose Lietuvos pieno ūkiuose, premiksų gamybos įmonėse ir tyrimų centruose. Dalyviai viešėjo AB „Kauno Grūdai“ premiksų gamykloje, kurios gamybinis pajėgumas 500 tonų produkcijos per mėnesį. Įmonė dirba su tarptautiniais žaliavų tiekėjais, nuolatos atlieka premiksų gamybos kontrolę, produkciją ir žaliavas tikrina savo ir užsienio laboratorijose. „Ilgametė patirtis ir atsakingas požiūris lėmė šio verslo plėtrą ir partnerystę su tarptautinėmis kompanijomis. Šiandien mūsų plėtojamas premiksų gamybos verslas Lietuvoje ir tarptautinėse rinkose yra vertinamas kaip patikimas gamintojas ir verslo partneris“, – kalbėjo AB „Kauno Grūdai“ Kombinuotųjų pašarų ir premiksų verslo vadovas Šarūnas Valys. Jis taip pat paminėjo, kad pristatymo metu dalyviams buvo parodytas mobilus pašarų gamybos malūnas.

Anot Šarūno Valio, pašarų gamyba ūkiuose padeda efektyviau panaudoti savame ūkyje išaugintus grūdus bei kitas pašarines žaliavas. Pagerinus kombinuotųjų pašarų maistinę vertę su gamyklose pagamintais baltyminiais arba mineraliniais papildais, galima pagaminti itin aukštos kokybės, fiziologiškai subalansuotus pašarus melžiamoms karvėms ir penimiems galvijams. AB „Kauno Grūdai“ mobilūs pašarų malūnai aptarnauja tiek didelius, tiek ir mažus ūkius, ir per valandą geba pagaminti apie 20 tonų pašarų pagal individualias receptūras.

 „IDF Pasaulinio pienininkystės kongreso dalyviai liko maloniai nustebinti „Kauno Grūdų“ specialistų surengta ekskursija po gamyklą ir pristatymu. Nors Lietuva – maža šalis, kurioje vyrauja smulkūs pienininkystės ūkiai, tačiau turime pasiekę aukšto lygio rezultatų gaminant premiksus, kombinuotuosius pašarus galvijams, sudarant kvalifikuotas ir gyvulių poreikius geriausiai atitinkančias receptūras“, – teigė „IDF Lietuvos nacionalinio komiteto“ pirmininkas.

„Mūsų įmonė gamina įvairių receptūrų kombinuotuosius pašarus paukščiams, kiaulėms, galvijams ir kitoms gyvūnų grupėms. Pastaruoju metu nemažai dėmesio skyrėme subalansuotų kombinuotųjų pašarų ir mineralinių laižalų galvijams receptūrų kūrimui ir produktų gamybai, tačiau beveik metus trunkanti krizė pieno sektoriuje sparčią plėtrą šiame segmente kiek pristabdė. Tikimės, kad greitu metu situacija gerės ir pieno ūkiai plėsis“, – sakė AB „Kauno Grūdai“ Kombinuotųjų pašarų ir premiksų verslo vadovas Šarūnas Valys. Jis pabrėžė, kad „IDF Pasaulinio pienininkystės kongreso“ dalyvių vizitas gamykloje reikšmingas įvykis, o dar svarbesni – palankūs gaminamos produkcijos galvijams įvertinimai.

Pasaulinio pienininkystės kongreso dalyviai lankėsi Kauno Gruduose_(A. Koroliovo nuotr.)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close