Kaip drausminti naminių gyvūnų šeimininkus?

Alytaus apskrities policijos pareigūnai dažnai sulaukia sunerimusių gyventojų prašymų daryti ryžtingesnius žingsnius prieš Gyvūnų laikymo taisyklių nepaisančius šunų šeimininkus.

Atsižvelgdami į nusiskundimus ir patys matydami šeimininkus, vedžiojančius savo augintinius stadionuose, įstaigų teritorijose, gyvenamųjų mikrorajonų kiemuose, teisėtvarkininkai nuolat tikrina, kaip laikomasi šių Taisyklių. Pareigūnai lankosi gyvenamuosiuose rajonuose, stebi, kur ir kaip gyventojai vedžioja šunis. Nusižengėliams gali būti surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai ir skirta bauda ar apsiribota įspėjimu. Iki šių metų gegužės 15 dienos Alytaus vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai už gyvūnų įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo ir agresyvių šunų įvežimo, įsigijimo, laikymo, registravimo, veisimo, dresavimo ir prekybos jais taisyklių pažeidimus surašė 81 administracinių teisės pažeidimo protokolų (Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse – 44 (mieste – 35, rajone – 9), Birštono savivaldybėje – 1, Druskininkų – 6, Lazdijų rajono savivaldybėje – 7, Prienų – 1, Varėnos 22).

Už šunų vedžiojimą tam nenumatytose vietose, išmatų nesurinkimą ir kitus pažeidimus, naminių gyvūnų šeimininkams gresia įspėjimas arba piniginė bauda iki 200 litų.

Agresyvių šunų įvežimo, įsigijimo, laikymo, registravimo, veisimo, dresavimo ir prekybos jais taisyklių pažeidimas užtraukia baudą nuo 200 iki 400 litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Taisyklių pažeidimas, padaręs žalos asmens sveikatai ar turtui užtraukia baudą nuo 500 iki 1 tūkst. litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo. O taisyklių pažeidimas, padaręs žalos asmens sveikatai, jeigu sukeltas fizinis skausmas, nustatytas nežymus, nesunkus ar sunkus sveikatos sutrikdymas, o taip pat pažeidimas, padaręs žalos asmens turtui, užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Pažeidėjas gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu.

Viliamasi, kad gyventojai, atsižvelgę į gresiančią atsakomybę, taps sąmojingesni, tausojantys vieni kitų sveikatą, puoselėjantys gamtos grožį.

 

GYVŪNŲ SAVININKŲ PAREIGOS

 

  • Gyvūnų savininkai privalo garantuoti, kad gyvūnų laikymas nekels grėsmės žmonių ramybei, sveikatai, gyvybei, nuosavybei, nepažeis kitų asmenų teisių ir interesų.
  • Daugiabučių namų buto savininkas ar buto nuomininkas savo bute gali laikyti vieną šunį ir vieną katę. Bute leidžiama laikyti šuniukų ar kačiukų vadas iki 3 mėnesių amžiaus.
  • Šunų ir kačių savininkas, laikantis gyvūnus daugiabučiame name, turi turėti raštišką sutikimą tų butų (ar patalpų) savininkų, su kurių butų ar patalpų sienomis, grindimis ar lubomis ribojasi butas, kuriuose laikomas gyvūnas.
  • Uždaroje savininko valdoje šunys gali būti nepririšti, tačiau prie įėjimo į valdą (išskyrus namus, butus) turi būti pakabintas įspėjamasis ženklas ir užrašas (ženklas – baltas25 cmkraštinių ilgio trikampis su3 cmpločio raudonu apvadu, kurio viduryje pavaizduotas juodas šuns galvos profilis, užrašas „Palaidas šuo“). Šis ženklas turi būti matomas tiek dieną, tiek naktį. Kai laikomas agresyvus šuo, valda turi būti aptverta ne žemesne kaip2 maukščio tvora.
  • Uždarose rakinamose patalpose (gyvenamosiose patalpose, sandėliuose, šiltnamiuose, ūkiniuose pastatuose ir kt.) šunys apsaugai gali būti laikomi palaidi, o patalpos be perspėjimo ženklų.
  • Iš buto į laiptinę ar koridorių šunis būtina vesti su pavadėliu ir antsnukiu. Maži dekoratyvinių veislių šunys gali būti vedami be antsnukio, bet su pavadėliu.
  • Šunys neturi kelti grėsmės praeiviams.
  • Jeigu viešojoje vietoje šalia šunų ir kačių nėra savininkų, gyvūnai laikomi benamiais (su žetonais – beglobiais). Benamiais (beglobiais) gyvūnais rūpinasi Gyvūnų globos ir priežiūros tarnyba „Nuaras“, esanti Alytuje, Putinų g., 82A, tel.:(8 315) 58  929, mob. 8 686 29  110.
  • Šunį vežti liftu galima tik tuo atveju, jei tam neprieštarauja kiti žmonės, esantys lifte.
  • Šunis galima vedžioti tik šunims vedžioti skirtose teritorijose bei laukymėse arba kitose retai žmonių lankomose vietose.
  • Gyvūnų savininkai privalo užtikrinti, kad gyvūnai neterštų laiptinių, liftų, kitų bendrojo naudojimo patalpų, o priteršus – ekskrementus išvalytų.
  • Savininkai, vedžiojantys šunis ir kates viešose vietose, su savimi turi turėti priemones gyvūnų išmatoms surinkti ir jas surinktų.
  • Daugiabučių namų butų ir individualių namų savininkai bei jų nuomininkai turi užtikrinti, kad gyvūnai nekeltų triukšmo, netrikdytų žmonių ramybės ir viešosios rimties.
  • Šuns, katės savininkas atsakingų pareigūnų reikalavimu privalo pateikti gyvūno vakcinacijos, o laikant agresyvų šunį ar jų mišrūną – ir registracijos dokumentus.
  • Draudžiama šunis ir kates vedžioti masinėse žmonių susibūrimo vietose, kapinėse, mokyklų, sveikatos apsaugos įstaigų, vaikų lopšelių-darželių teritorijose, žaidimo ir sporto aikštelėse, stadionuose, pliažuose, skveruose, žaliojoje vejoje, parkuose, išskyrus pakraščius arba įrengtas šunų vedžiojimo aikšteles.

 

1 thought on “Kaip drausminti naminių gyvūnų šeimininkus?

  1. Šunų ir kačių savininkas, laikantis gyvūnus daugiabučiame name, turi turėti raštišką sutikimą tų butų (ar patalpų) savininkų, su kurių butų ar patalpų sienomis, grindimis ar lubomis ribojasi butas, kuriuose laikomas gyvūnas.LAIKO be jokio sutikimo,suo kelia triuksma ir niekas nieko nepadaro.Viena siena galimos pazeidejos iseina y laiptine,kita y musu kambario puse.Paliudyti nera kam.Vienas liudininkas filmuota medzega is savo buto.Veiksmas vyksta ALYTUS NAUJOJI g.

Comments are closed.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close