Klausiame gydytojo. Kreivi dantys – problema, kurios neišaugame

Į skaitytojų klausimus atsako Marijampolės Ž. Kazakevičiaus implantologijos klinikos gydytoja ortodontė Ieva Petravičienė.

 

Sūnui (11 metų) didesnė dalis pieninių dantų pasikeitė į nuolatinius. Nerimauju, kad viršutiniai iltiniai dantukai yra gerokai išsišovę į priekį. Ar yra tikimybė, kad, pasikeitus visiems dantims į nuolatinius, iltiniai atsistos į vietą? Ar reikėtų kreiptis į gydytojus ir kokius?

 

Netinkamą dantų padėtį bei netaisyklingą sąkandį koreguoja gydytojas ortodontas. Rekomenduojama, kad šis specialistas vaiko dantų kaitą prižiūrėtų vos tik pradėjus dygti nuolatiniams dantims. Todėl džiugu, kad nelaukiate, kol sudygs visi nuolatiniai dantys, o ieškote atsakymų.

 

Būtina sekti dantų kaitą

 

Kol vaiko burnoje tik pieniniai dantys, ortodontinis gydymas netaikomas ir dantukai netiesinami. Apie 6-tuosius gyvenimo metus, kai išdygsta pirmieji nuolatiniai dantys, gydytojas ortodontas pradeda sekti vaiko dantų kaitą, kuri yra svarbi tolesniam dantų padėties ir sąkandžio formavimuisi. Kalbant šia tema dažnai minimas terminas – netaisyklingas sąkandis. Tai anomalija, kai santykis tarp viršutinių ir apatinių dantų yra netaisyklingas, nors patys dantys išdygę taisyklingai. Dėl netaisyklingo sąkandžio dažniausiai nukenčia veido profilis.

Minite, kad jums rūpestį kelia sūnaus viršutiniai iltiniai dantys. Dauguma pacientų kreipiasi dėl pavienių dantų, tačiau kaip gydytoja ortodontė atkreipiu dėmesį, kad dažniausiai kaltas ne vienas ar keli dantys, bet ir netaisyklingai išsidėstę krūminiai dantys bei iltys.

 

Ko tikėtis negydant?

 

Dėl netaisyklingos pavienių dantų padėties dažnai kaupiasi apnašos, dantų akmenys, formuojasi ėduonis. Taip pat dėl netaisyklingos dantų padėties, pavyzdžiui, atsikišusių dantų, pacientas patiria psichologinį nepasitenkinimą savo išvaizda – mažiau šypsosi.

Esant ne tik dantų, bet ir žandikaulių netaisyklingai padėčiai susiduriame su sunkesnėmis problemomis – pablogėja veido išvaizda, pacientas sunkiai atkanda ir kramto maistą, gali netgi švepluoti. Esant netaisyklingai žandikaulių padėčiai taip pat gali skaudėti apatinio žandikaulio sąnarį, jis gali traškėti, kyla migrena ir t. t.

Šias problemas gali padėti išspręsti gydytojas ortodontas. Kuo jaunesnio amžiaus pacientai kreipiasi, tuo didesnė tikimybė greičiau pasiekti pageidaujamą rezultatą. Dantų sąkandžio ar kitos dantų padėties anomalijos savaime neišnyksta.

 

Daugiau informacijos apie ortodontinį gydymą bei kitas dantų gydymo ir priežiūros procedūras: +370 605 27574, www.kazakeviciausklinika.lt

DSC_0476

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close