Bronis Ropė: „Nord Stream 2“ projektu siekiama susilpninti Ukrainą

Šiandien vakare Europos Parlamentas plenarinėje sesijoje svarstys „Šiaurės srauto“ (Nord Stream) dujotiekio pajėgumų padvigubinimo ir jo poveikio energetikos sąjungai bei tiekimo saugumui klausimą. Pasak Europos Parlamento nario Bronio Ropės, stebina tai, kad šį projektą Europos Komisija vertinama vien tik kaip komercinį sumanymą. Parlamentaro teigimu, projektu siekiama padidinti Ukrainos energetinį pažeidžiamumą bei padidinti Vidurio ir Rytų Europos šalių priklausomybę nuo rusiškų dujų. Maža to, šis projektas prieštarauja ir svarbiems Lietuvos prioritetams dėl energijos efektyvumo ir energetinės nepriklausomybės užtikrinimo.

„Sunku tokį Rusijos vyriausybės kontroliuojamos dujų bendrovės elgesį vertinti kitaip, nei politinį atsaką į reversinio dujų tiekimo susitarimą tarp Slovakijos ir Ukrainos. Turime pripažinti faktą, kad „Nord Stream 2“ projektas susilpnins Ukrainą, praktiškai sugriaudamas jos kaip tranzitinės šalies statusą. Labiau nuo Rusijos energetiškai priklausomomis taptų ir kitos Vidurio ir Rytų Europos valstybės, kurias „Nord Stream“ apeina. Ar tokia įvykių raida atitinka ES strateginius tikslus?“, – retoriškai klausia Bronis Ropė.

Bronis Ropė pabrėžia, kad šis projektas neatitinka skelbiamų ES energetikos diversifikacijos tikslų: jis nesukuria naujo šaltinio ar maršruto. Net atvirkščiai, jis gali sumažinti tiekimo koridorių skaičių, nes, kaip rodo dabartinė tendencija, „Nord Stream“ maršrutą „Gazprom’as“ stiprina Ukrainos-Slovakijos energetinio koridoriaus sąskaita. Būtina paminėti ir tai, kad šiuo metu jau yra alternatyvių šaltinių, kurie gali padėti užsitikrinti dujų tiekimą, pavyzdžiui, Lietuvoje pastatytas suskystintų gamtinių dujų terminalas.

„Iš aplinkosauginės perspektyvos labai abejotina yra būtinybė statyti dar vieną stambų infrastruktūros objektą Baltijos jūros regione, ypač kai jis neprisideda prie šaltinio diversifikacijos ir kai dujų suvartojimas ES nuolat mažėja. Vien 2014 m. dujų suvartojimas ES mažėjo 10 proc.“, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Europos Parlamente.

Bronis Ropė pabrėžia, kad ES kuria harmoningą energetikos politiką, kur svarbūs energetiniai projektai nėra vien tik individualių valstybių narių reikalas. Šie projektai turi būti vertinami Europos Sąjungos geopolitnių interesų, saugumo ir klimato apsaugos tikslų kontekste.

 

„Raginčiau Komisiją labai rimtai ir kritiškai įvertinti šį projektą ir prisiminti, kad „Nord Stream 1“ projektas buvo nesėkmingo Europos solidarumo pavyzdys. ES piliečiai, ypač Vidurio ir Rytų Europoje, turėtų labai daug klausimų, jei „Nord Stream 2“ kaip ir jo pirmtakas būtų pripažintas Europinio intereso projektu“, – sako Bronis Ropė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close