Klausimai, kurie aktualūs miestui ir miestiečiams

Po 2015-2019 m. savivaldos rinkimų praėjo beveik pusmetis. Naujieji savivaldybės administracijos vadovai rikiuoja naujus darbus ir žada įgyvendinti ilgai planuotus. Atrodo, ketinama rimtai kibti į darbus – 2014–2020 metų investicinis laikotarpis dar tik įsibėgėja.

 

Redakcija tiek laiškais, tiek telefonu sulaukia nemažai gyventojų klausimų, dalis kurių – ne nauji ir kartojasi ne pirmi metai. Į keletą aktualių žmonėms klausimų sutiko atsakyti naujasis Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas.

 

Pirmą kartą turizmo informacijos centro Prienuose idėja nuskambėjo dar praėjusios politinės kadencijos pradžioje (o gal ir anksčiau…). Tačiau taip ir užgeso. Praėjusiais metais ir šiemet redakcijos darbuotojai sutiko ne vieną Prienų miesto svečią, atvykusį iš tolimo užsienio, kuris labai ieškojo tokio centro, norėdamas ne tik įsigyti suvenyrų su Prienų miesto herbu bei kita atributika, bet ir gauti daugiau jam reikalingos informacijos. Deja, užsieniečiai liko nusivylę, o mes galėjome pagelbėti tik tuo, kuo galėjome. Bet ir už tai jie buvo labai dėkingi. Kaip manote, ar turizmo informacijos centras Prienuose yra reikalingas?

Apie turizmo informacijos centrą Prienuose diskutuojama jau seniai. Besidominčiųjų mūsų rajonu, lankytinomis vietomis, galimybe čia papramogauti ar apsistoti tikrai yra, tačiau informacijos apie tokias paslaugas trūksta. Turbūt reikėtų sakyti, kad informacijos yra, tačiau ji teikiama pavienių paslaugų teikėjų, o vienos vietos, kur apie viską būtų galima išsamiai sužinoti, su kažkuo pasikonsultuoti, – nėra. Daug įvairios su turizmu susijusios informacijos galima rasti savivaldybės interneto svetainėje, deja, daugelis to nežino. Planuojama skirti patalpas Savivaldybės pastate, kur specialistas, kuriam priskirta kuruoti turizmo sritį, visiems besidomintiesiems suteiktų juos dominančią informaciją. Jeigu matysime, kad tokios paslaugos poreikis yra didelis, ateityje būtų svarstoma galimybė įsteigti ir turizmo informacijos centrą. Taip pat ruošiamės pristatyti Prienų kraštą turizmo parodų stenduose ir leidiniuose, planuojami nauji turistiniai maršrutai, bendradarbiavimas su privačiu sektoriumi.

Būtų gerai, kad miesto svečiai daugelyje prekybos vietų galėtų rasti miesto simbolikos ženklelių ir suvenyrų….

Taip pat jau seniai keliamas klausimas ir apie maudynių vietą Prienuose – mieste, kuris turi tam visas sąlygas: yra tvenkinys, per miestą teka upė. Kada miestiečiai gali tikėtis tokios dovanos?

Prienų rajono savivaldybė rengiasi įgyvendinti projektą „Kompleksinis Prienų miesto viešųjų erdvių, esančių tarp Statybininkų, J. Lukšos, Vytenio ir Kęstučio gatvių ir prie Kęstučio g. Nemuno upės pusėje, sutvarkymas, pritaikant jas bendruomenės ir verslo poreikiams“. Įgyvendinus projektą, bus įrengtos ir maudymosi vietos šalia tvenkinio, esančio Stadiono mikrorajone, ir prie Nemuno upės, taip pat tinklinio aikštelės, krepšinio aikštelė su medine danga, treniruoklių kompleksai, vaikų žaidimo aikštelės, irklavimo bazė, vieta koncertams ir kitokiems bendruomenės renginiams.

Galima suprasti, kad po daugelio metų iš mirties taško pagaliau pajudės ir irklavimo bazės klausimas, lengviau atsidus irkluotojai bei treneriai? Dabar valtys laikomos avariniame pastate, kurio kampai jau byra. Iš šalies kvailokai atrodo ir valčių tampymas į kalnelį – nuo kalnelio tam, kad pasiektų vandenį, nors iki vandens nuo dabartinio pastato – tik ranka paduoti. Bet irkluotojų „bazė“ įsprausta tarp privačių valdų, aptvertų tvoromis…

Taip, pastatas, kuriame dabar irkluotojai laiko valtis, tikrai yra avarinės būklės. Vykdant minėtus projektus numatyta pagerinti sąlygas ir irkluotojams.

Dviračių takų poreikio klausimas – taip pat ne naujas. Kokia yra dviračių takų plėtros perspektyva?

2014–2020 m. ES finansiniu laikotarpiu tikimasi pasinaudoti galimybe gauti lėšų pagal Susisiekimo ministerijos administruojamą priemonę „Pėsčiųjų ir dviračių takų rekonstrukcija ir plėtra“. ES investicijų, į kurias gali pretenduoti Prienų rajono savivaldybė, dydis – 190 tūkst. eurų. Kol nėra priemonės finansavimo sąlygų aprašo ir kitų teisės aktų, nėra ir tikslių sprendimų dėl vietų, kuriose galėtų vykti dviračių takų plėtra. Tiksliai žinoma tai, kad takų plėtra bus galima tik miesto teritorijoje. Prioritetas bus teikiamas toms dviračių takų atkarpoms, kurios leis sujungti gretimos Birštono savivaldybės jau sukurtą dviračių takų infrastruktūrą su Prienų miestu.

Artėja šildymo sezonas, todėl gyventojams rūpi, ar šią žiemą už šilumą mokėsime pigiau ir kiek pigiau?

Prienų miesto katilinės modernizacija jau baigta, AB „Prienų šilumos tinklai“ jau įgyvendino projektą „Prienų miesto katilinės Nr.2 modernizavimas pastatant 2,5 MW ir 5 MW šiluminės galios biokuro katilus“. Bendra projekto vertė 1,5 mln. eurų (be PVM). 50 proc. projekto vertės sudaro Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama, kita dalis – AB „Prienų šilumos tinklai“ skolintos lėšos.

Įgyvendinus projektą, Prienų miesto katilinėje buvo sumontuoti 2,5 MW ir 5 MW vandens šildymo katilai su biokuro pakuromis, pastatyti du dūmų valymo įrenginiai, rekonstruoti dūmų ekonomaizeriai, sumontuoti kiti pagalbiniai įrenginiai. Šalia katilinės buvo įrengta kuro stoginė ir atvira kuro aikštelė, pakloti nauji vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynai.

Rekonstravus Prienų miesto katilinę Nr.2, energijos gamybai bus naudojami atsinaujinantys energijos ištekliai. Prienų biokuro katilinė generuos iki 80 proc. miestui reikalingos šiluminės energijos. Vietinio kuro panaudojimas leis sumažinti bendrą vartotojams tiekiamos šilumos kainą iki 15 proc., tačiau kokia bus galutinė šilumos kaina vartotojams, kol kas negalime tiksliai pasakyti. Kainą žinosime tada, kai ją patvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Papasakokite apie artimiausias investicijas ir kur jas ketinate nukreipti?

Artimiausiu metu Prienuose planuojama įkurti Bendruomenės laisvalaikio ir užimtumo centrą, sukuriant užimtumo infrastruktūrą. Planuojame įrengti svečių namus, daugiafunkcį centrą, kuriame galėtų vykti lengvosios atletikos, futbolo rungtynės, koncertai ir pan. Tam būtų pritaikytos nenaudojamos Prienų kūno kultūros ir sporto centro patalpos ir aplinkinė teritorija. Planuojama projekto vertė – apie 695 tūkst. eurų, lėšas skirs Vidaus reikalų ministerija. Kultūros ministerijos lėšomis planuojama modernizuoti Prienų krašto muziejų (apie 117 tūkst. eurų), rekonstruoti Prienų kultūros centro pastatą (apie 121 tūkst. eurų). Numatyta, kad Vidaus reikalų ministerija taip pat skirs lėšų sutvarkyti Nemuno upės pakrantę ir Revuonos parką bei jo prieigas ir pritaikyti bendruomenės ir verslo poreikiams (apie 1 013 tūkst. eurų). Taip pat planuojama Prienų miesto autobusų stotį ir aplinkines teritorijas pritaikyti bendruomenės ir verslo poreikiams (apie 289 tūkst. eurų) bei, kaip minėjau, sutvarkyti Prienų miesto viešąsias erdves, esančias tarp Statybininkų, J. Lukšos, Vytenio ir Kęstučio gatvių ir prie Kęstučio g. Nemuno upės pusėje, pritaikant jas bendruomenės ir verslo poreikiams (apie 579 tūkst. eurų). Lėšų šiems projektams įgyvendinti skirs Vidaus reikalų ministerija. Taip pat yra numatytos lėšos (apie 434 tūkst. eurų) kelio Nr. A 16 Vilnius–Prienai–Marijampolė dalies, esančios Prienų miesto teritorijoje, rekonstrukcijai, kelio apšvietimui įrengti. Planuojama, kad Susisiekimo ministerija skirs daugiau nei 1 260 tūkst. eurų eismo saugumo priemonėms įdiegti kelio Nr. A 16 Vilnius–Prienai–Marijampolė atkarpoje, esančioje Prienų miesto teritorijoje, ir apie 173 tūkst. eurų dviračių ir pėsčiųjų takams įrengti Prienų mieste. Kol nėra parengti investicijų ir techniniai projektai, nurodytos lėšos projektams įgyvendinti yra preliminarios.

IMGP7258

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close