Pasaulinę gyvūnų dieną pasitinkant

Nuo 1931 metų visame pasaulyje spalio 4 d. minima Pasaulinė gyvūnų diena. Šią dieną siekiama atkreipti žmonių dėmesį į gyvūnų apsaugą, švęsti gyvybę visomis jos formomis ir padėkoti gyvūnams už tai, kad jie praturtina mūsų gyvenimą.

 

Lietuvoje Pasaulinė gyvūnų diena pradėta minėti nuo 2000 metų. Gyvūnai yra mūsų draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai. Jie, būdami panašūs į mus, turi teisę niekada nejausti alkio ir troškulio, nepatogumo, baimės, skausmo ir kančios bei elgtis pagal prigimtinius poreikius. Humaniškas elgesys su gyvūnais turi būti kiekvieno piliečio moralinės norma.

Šios moralinės normos įrašytos ir Prienų gyvūnų mylėtojų draugijos „Augintinis“, oficialiai atnaujinusios savo veiklą prieš pusę metų, nuostatuose. Draugija turi savo steigimo dokumentus, logotipą, ženklelį, amuniciją, vienija kol kas arti dešimties narių, mokančių nario mokestį, tačiau daug didesnį prijaučiančių ir palaikančiųjų būrį turi socialiniame tinkle „Facebook“.

Daug anksčiau Prienų gyvūnų mylėtojų draugija glaudėsi Prienų šaulių namuose. Patalpas atsakius, draugija liko be pastogės, taip prigeso ir jos veikla. Ją atnaujinus, savo veiklos, prevencinių darbų, bendradarbiavimo, pagalbos gyvūnams, jų priežiūros klausimais daugiausia dalinasi socialiniame tinkle.

Prienų GMD „Augintinis“ vadovas ir įkūrėjas Vidas Vaikšnys bei jo pavaduotoja prevencijai Onutė Palšienė pasakoja, kad dėl patalpų draugijos veiklai jos aktyvas kreipėsi į Prienų rajono savivaldybę, tačiau pasiūlytos laisvos patalpos Kauno g. 2 netenkino, nes nuomos mokestis ir komunaliniai mokesčiai buvo ne pagal draugijos kišenę. Nemokamai suteikti kuklią patalpėlę Savivaldybė sakė neturinti galimybių, nors dėl tokio tikslo ir bendro labo vertėtų labiau pasistengti.

„Mes esame ne pelno siekianti organizacija. Mūsų darbas yra prevencinis: stebėti ir perspėti arba informuoti reikiamas tarnybas, kad nebūtų skriaudžiami gyvūnai, suteikti žmonėms informaciją, pagelbėti, pavežti į gyvūnų kliniką sužeistą ar pasimetusį, negaluojantį gyvūną. Ir dabar tai darome – skambiname, vežame, jeigu reikia, be atlygio. Mes bendradarbiaujame su gyvūnų globos ir kontrolės draugijomis „Lesė“, „Nuaras“, dalinamės informacija. Patalpos mums būtų reikalingos savo veiklai plėsti, jose galėtume priimti interesantus ir draugijos narius. Vasarą gali susirinkimą ir lauke padaryti, o žiemą?.. (šiuo metu susirinkimus organizuojame kavinėje arba bute – argi ne ironiška?..) Mums daug nereikia – nediduko kambarėlio, kuriame tilptų kompiuteris, stalas, keletas kėdžių,kur galėtų bet kada užeiti su mumis norintys susisiekti žmonės. Ir dabar jie dažnai kreipiasi įvairiais klausimais: klausia apie sterilizacijos galimybes, praneša apie klaidžiojančius beglobius, sužeistus, valkataujančius šunis, apie pastebėtą netinkamą elgesį su gyvūnais, prašo pagalbos“, – pasakojo O. Palšienė.

Meilė gyvūnams ir rūpestis jais – ne etiketė, vieša deklaracija, o nuoširdi, dažnai nuostolinga veikla. Bet toks GMD „Augintinis“ narių gyvenimas – atiduotas beglobiams, skriaudžiamiems, neprižiūrimiems. Jei tik būtų palaikymo iš šalies, sako, galėtų didesnius darbus nuveikti. Ir šiandien draugijos nariai, užsiimantys prevencine veikla, skleidžia informaciją, stengiasi ieškoti kontaktų su ugdymo įstaigomis (viename iš darželių jau buvo organizuotas susitikimas su vaikučiais, kalbėta gyvūnų globos ir priežiūros klausimais), dalina lankstinukus su gyvūnų priežiūros taisyklėmis.

Draugija atvira bendradarbiavimui su visomis institucijomis, kurios tik leistų prisidėti prie gyvūnų globos ir prevencijos. „Galime būti policijos rėmėjai, bendradarbiauti su seniūnijomis, būti visuomeniniai atstovai, stebėti, kaip elgiamasi su gyvūnais, fiksuoti smurto su gyvūnais atvejus, padėti šviesti vaikus gyvūnų globos ir tinkamo elgesio su jais klausimais. Mes kol kas neturime galių ir kažkokių įgaliojimų sudrausminti tuos, kurie laiko gyvūnus neleistinomis sąlygomis, netinkamai juos prižiūri ar blogai elgiasi su jais. Galima būtų įtraukti į visuomeninę veiklą ir savanorius, ypač vaikus, kurie daugiau laiko leidžia prie kompiuterių ar šlaistosi gatvėmis, nei užsiima naudinga veikla. Išmokę mylėti gyvūnus per rūpestingumą, per dėmesį ir pagalbą beglobiui, sužeistam, jie užaugs daug geresniais žmonėmis. Labai kviečiame savanorius įsijungti į mūsų veiklą, stebėti aplinką, pranešti apie netinkamą elgesį su gyvūnais, apie skriaudžiamus ir neprižiūrimus augintinius, valkataujančių gyvūnų „veislynus“ daugiabučiuose, kad mes savo ruožtu galėtumėme pranešti globos draugijoms ir atitinkamoms institucijoms. Tik visi kartu, sutelkę jėgas, galime išplėtoti aktyvią prevencinę veiklą ir nudirbti didelius darbus“, – pabrėžė draugijos pirmininko pavaduotoja.

„Gyvūnų mylėtojų draugijos „Augintinis“ iniciatyvinė prevencinė veikla – nepaprastai sudėtinga ir savanoriška. Dėkojame visiems, prisidėjusiems prie jos veiklos, supratusiems ir palaikiusiems mus. GMD „Augintinis“ savo iniciatyva skelbia ilgalaikį projektą pavadinimu „PREVENCIJA“. Projekto tikslas – glaudžiai bendradarbiauti su kitomis gyvūnų globos, gamtos apsaugos ir panašiomis organizacijomis sprendžiant įvairias problemas, dalintis geros praktikos globojant įvairius gyvūnus patirtimi, ugdyti visuomenėje pagarbą ir meilę gyvajai gamtai ir puoselėti tradicijas. Bendradarbiausime su kitomis valstybinėmis, savivaldybių, visuomeninėmis ir tarptautinėmis panašaus pobūdžio organizacijomis. Norime pasidžiaugti, kad nuo 2015 m. spalio 1d. GMD „Augintinis“ ir VšĮ „SOS gyvūnai“ yra ne tik draugai, bet ir partneriai. Tikimės, jog partnerių dar padaugės“, – kalbėjo draugijos pirmininkas V. Vaikšnys.

Organizacijos laukia nemažai iššūkių. Ji pasiruošusi teikti, ypač nepilnamečiams asmenims, konsultacijas ir mokymus gyvūnų gerovės klausimais, organizuoti reidus, skirtus gyvūnų ir gamtos gerovei stiprinti, teikti pasiūlymus kompetentingoms institucijoms dėl gyvūnų laikymą reglamentuojančių ir kitų teisės aktų, skleisti savo patirtį tarp kitų regionų giminingų organizacijų. „Tikime, kad bendromis jėgomis galime pakeisti benamių gyvūnėlių dalią ir padėti surasti jiems namus, kuriuose juos gaubtų meilė, šiluma ir džiaugsmas. Šiems tikslams vykdyti sieksime gauti paramos lėšų ar kitokio turto iš vietinių, respublikinių ir tarptautinių visuomeninių organizacijų, fondų, kitų juridinių ir fizinių asmenų“, – kalbėjo V. Vaikšnys. Pasitinkant Pasaulinę gyvūnų globos dieną, Prienų GMD „Augintinis“ kviečia visus labiau mylėti savo augintinius, padėkoti gyvūnams už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime, suteikiant jų gyvenimui daugiau džiaugsmo ir prasmės, taip pat jausti moralinę bei pilietinę atsakomybę už tuos, kurie yra dažnai bejėgiai prieš žmogaus nerūpestingumą ar žiaurumą. „Augintinis“ ragina prisijungti prie bendros veiklos visus norinčius rūpintis gyvūnų globa ir prevencine veikla, ypač kviečia vaikus ir jaunimą savanoriauti. Kreiptis į GMD „Augintinis“ galima šiais kontaktais:

Pirmininkas Vidas Vaikšnys, tel. 8 685 84187, el.paštas vaiksvidas@gmail.com

Pirmininko pavaduotoja prevencijai Ona Palšienė, tel.: 8 674 34852, el.paštas ona.palien@gmail.com

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close