Konstitucijos egzaminas Prienų krašte daug dėmesio nesulaukė

Rugsėjo 29 d. visoje Lietuvoje jau 9 kartą vyko Teisingumo ministerijos organizuojamo Konstitucijos egzamino pirmasis etapas.

 

Konstitucijos egzaminas vyko 60-tyje Lietuvos savivaldybių, 471-oje bendrojo lavinimo mokykloje, 19-oje aukštųjų mokyklų ir 12-oje įkalinimo įstaigų. Dar apie pusę tūkstančio piliečių egzaminą laikė internetu, portale DELFI. Iš viso egzamine šiemet dalyvavo per 31 tūkstantį dalyvių.

 

Egzaminas, mokyklose prasidėjęs 9 valandą, o visur kitur – 12 valandą, truko 45 minutes. Visi egzamino dalyviai turėjo atsakyti į 30 uždarų klausimų. Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakė į 25 klausimus ir daugiau. Internetu egzaminą laikyti pasirinkę piliečiai dalyvavo tik pirmajame etape.

 

Dalyvauti konstitucijos egzamino pirmajame etape buvo pakviesta ir Prienų rajono bendruomenė. Tiesa, patį egzaminą Prienų rajono savivaldybės didžiojoje salėje pasiryžo laikyti tik 5 prieniečiai, kurių dauguma – Savivaldybės administracijos darbuotojai.

 

Konstitucijos egzamino dalyviai varžėsi atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių (atskirose grupėse: 1–4, 5–7, 8–10, 11–12 kl.). 1–4 klasių moksleiviai dalyvavo tik pirmajame etape – jiems buvo pateikta kūrybinė užduotis „Mano Lietuvai – 25 metai“. Už jų darbus ateinančią savaitę bus galima balsuoti portale DELFI.

 

Testo tipo egzamino klausimynuose teisinio išsilavinimo neturintys dalyviai turėjo pabraukti teisingą arba neteisingą atsakymą į tokius teiginius kaip: „pagal Konstituciją kiekvienas teises gali ginti remdamasis: A) įstatymais; B) Seimo statutu; C) Konstitucija; D) Lietuvos statutu“, „pagal Konstituciją įstatymai pradeda galioti: A) juos paskelbus; B) juos priėmus; C) juos pradėjus svarstyti; D) pateikus įstatymo projektą“, „Seimo struktūrą ir darbo tvarką nustato: A) Seimo rinkimų statutas; B) Lietuvos statutas; C) Seimo statutas; D) Seimo įstatymas“ ir kitus.

 

Teisinį išsilavinimą turintys ar jo siekiantys turėjo pasirinkti atsakymus į sudėtingesnius klausimus: „Lietuvos Respublikos Konstitucijos Preambulėje įvardintos konstitucinės vertybės: A) nepriklausomybė ir teisinė valstybė; B) valdžių padalijimas ir demokratija; C) žmogaus teisės ir parlamentarizmas; D) konstitucionalizmas ir teisės viršenybė; E) teisingumas ir teisės viešpatavimas“, „valstybės sienos gali būti keičiamos: A) jeigu tam pritaria daugiau kaip pusė Seimo narių; B) tik įstatymu, jeigu tam pritaria ne mažiau kaip 3/5 Seimo narių; C) Seimo nutarimu, jeigu tam pritaria ne mažiau kaip 3/5 Seimo narių; D) tarptautine sutartimi, kai ją ratifikuoja daugiau kaip 3/5 Seimo narių; E) Tarptautine sutartimi, jei ją ratifikuoja ne mažiau kaip 4/5 Seimo narių“, „tradicinės Lietuvoje religinės organizacijos yra: A) Romos katalikų, stačiatikių, protestantų, žydų, musulmonų ir hindu; B) Romos katalikų, stačiatikių, liuteronų, reformatų, žydų, musulmonų, budistų; C) Romos katalikų, stačiatikių, sentikių, liuteronų, reformatų, žydų, musulmonų; D) Romos katalikų, graikų apeigų katalikų, stačiatikių, sentikių, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, judėjų, musulmonų sunitų, karaimų; E) Romos katalikų, graikų apeigų katalikų, stačiatikių, sentikių, evangelikų, liuteronų, judėjų, musulmonų sunitų, karaimų, pagonių“ ir kitus.

 

Antrasis egzamino etapas vyks spalio 13 d. Į jį patekę dalyviai egzaminą laikys toje pačioje vietoje, kurioje laikė pirmąjį etapą. Po antrojo etapo paaiškės 29 egzamino nugalėtojai. Juos spalio 26 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

 

Lietuvoje iš bendrojo lavinimo mokyklų dalyvių skaičiumi išsiskyrė Kauno Kazio Griniaus progimnazija (797 mokiniai), o tarp aukštųjų – Vilniaus kolegija (160 studentų).

DSC_0331

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close