Angelų sargų dieną pareigūnai pasitinka optimistiškai

Šiemet sukanka 94 metai, kai Lietuvoje paminėta pirmoji policijos diena, 24 metai – kai ji švenčiama po Nepriklausomybės atkūrimo.

 

Angelų sargų dieną pagerbiame tuos, kuriuos dažniausiai keiksnojame. Patys išsirenkame žmones, kurie valdytų šalį, atstovautų mums. Tie patys mūsų išrinkti valdininkai priima įvairius įstatymus, kad mes būtume laimingesni, turtingesni ir saugesni, o mes keikiame pareigūnus, užtikrinančius, kad mus ir mūsų turtą saugančių įstatymų būtų laikomasi.

 

O kiek būna džiaugsmo, kai pas triukšmaujantį kaimyną jau per keletą akimirką atlekia švyturėliais žybsintis automobilis? Kiek būna tokių, kurie pasislėpę už užuolaidos, kad nebūtų „pagauti“ prisidedantys prie įstatymo ir kuriantys saugią, etišką valstybę, tyliai kikendami džiaugiasi, jog kaimynui dabar „bus“?

 

Pilietiškumas yra pagrindas siekiant užtikrinti ne tik savo, bet ir savo šeimos, artimųjų, giminių saugumą, mano Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Prienų rajono policijos komisariato (PK) viršininkas Dainius Janavičius.

 

Ginti. Saugoti. Padėti

Ši spalio 2 d. D. Janavičiui, Prienų rajono policijos komisariato viršininkui, jau trečioji. Būtent prieš trejus metus, rugsėjo 21 d. pradėjęs eiti šias atsakingas pareigas, D. Janavičius ėmėsi gana nelengvo darbo – susidraugauti su visuomene.

 

Pasaulyje kasdien nužudoma tūkstančiai žmonių, tačiau didžiausio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukia pareigūnų įvykdyti nusikaltimai. Nesvarbu, ar pareigūnas sužeidė, mirtinai sužalojo nusikaltimą padariusį, ar nekaltą asmenį – atgarsiai visų pareigūnų atžvilgiu visada bus neigiami. Taip yra visose pasaulio šalyse, taip yra ir Lietuvoje.

 

Pasak D. Janavičiaus, policijos pareigūnų darbas reikalauja ypatingo kruopštumo, pareigingumo ir pavyzdingumo. Nors visuomenė pripratusi elgtis taip, kaip jie to norėtų, pareigūnai netgi sunkiausiomis akimirkomis turi išlikti pavyzdingi, visuomenę saugantys tos pačios visuomenės nariai.

 

Ginti. Saugoti. Padėti. Šiais žodžiais komisariato viršininkas ir pradeda pasakojimą, kokiomis nuotaikomis pasitinka Angelų sargų dieną. Pasak jo, drąsiai galima sakyti, kad Prienų r. PK pareigūnai šią šventę pasitinka vykdydami būtent šias funkcijas.

 

Anot D. Janavičiaus, praėjus trims metams po įvairių reformų ir komisariate, ir pačioje sistemoje, jis gali drąsiai kalbėti apie pareigūnų atsakomybę Prienų krašto gyventojams. Policijos misija efektyviai naudojant turimus išteklius ginti Lietuvos žmonių teises ir laisves, saugoti visuomenę ir Valstybę, padėti žmogui, šeimai ir bendruomenei yra sėkmingai įgyvendinama Nemuno kilpų krašte.

 

Tai rodo ne nuomonė, o tie patys skaičiai. Praėjusiais metais pasitinkant policijos šventę, Prienų r. PK buvo užregistruota 3000 pranešimų apie galimai nusikalstamas veikas. Šiemet tokių pranešimų – jau 3925. Pasak komisariato vadovo, tai rodo padidėjusį pasitikėjimą kraštą saugančia policija. Nors pasitaiko, kai pranešime nurodyta nusikalstama veika nėra vykdoma, tačiau tokių pranešimų Prienų rajone gaunama itin mažai. Prienų rajono komisariate tokių pranešimų vidurkis vos siekia 8 proc., kituose rajonuose jis siekia ir 20 proc.

 

Apie komisariato veiklą D. Janavičius daugiau linkęs ne pats pasakoti, o pateikti faktus. Faktai – tai didelė šūsnis padėkų iš gyventojų, kuriuos pareigūnai ne tik apsaugojo, apgynė ar surado jų pavogtą turtą, bet ir pagelbėjo įvairiausiais gyvenimo atvejais, pradedant pagalba kelyje ir baigiant pagalba susiklosčius ypač sudėtingoms gyvenimo sąlygoms, kai brangi kiekviena akimirka.

 

Policijos rankose – ir Lietuvos ekonomika

Kriminogeninė situacija rajone taip pat atitinka šventines nuotaikas. Žinoma, nusikalstamų veikų statistikoje labiausiai džiugintų skaičius 0, tačiau atsižvelgiant į tai, kad 2014 m. iki rudens Prienų rajone buvo įvykdyta 411 nusikalstamų veikų, o šiemet per tą patį laikotarpį tik 317, priverčia pagarbiau pažiūrėti ne tik į pareigūnų darbą, bet ir į pačią krašto bendruomenę.

 

Pasak D. Janavičiaus, prie saugumo prisideda ir sparčiai besikuriančios saugios kaimynystės grupės. Aktyviausi kaimų, gyvenviečių, kvartalų gyventojai tampa pareigingesni ne tik savo, bet aplinkinių gyventojų atžvilgiu. Pastabūs žvilgsniai atgraso nusikalstamai veikai svetimame krašte pasiruošusius prašalaičius.

 

Galima pasidžiaugti dar vienu skaičiumi, tiesa, pastarasis išaugo kone dvigubai. Tai – tyrimai, pradėti dėl akcizinių kontrabandinių prekių disponavimo ar platinimo. 2014 m. tokių atvejų nustatyta 34, šiemet per tą patį laikotarpį – jau 64. Anot komisariato viršininko, valstybės aukščiausiajai valdžiai jau seniai žinoma, jog dėl šių prekių, gabenamų dažniausiai iš kaimyninės Baltarusijos, Lietuvos biudžetas negauna papildomų įplaukų. Milijardinės lėšos, prilyginamos dar vienam Lietuvos biudžetui, tik pastarajam esant „šešėlyje“, niekada nepasiekia valstybės iždo. O kelių, sveikatos, švietimo, socialinės sistemos, tų pačių pareigūnų išlaikymas – kainuoja. Nesurenkant lėšų, keliami mokesčiai, tarp jų ir akcizo.

 

Elementaru, kad kuo daugiau žmogus išleidžia kontrabandinėms prekėms, tuo mažiau įplaukų gauna Lietuvos biudžetas ir tuo labiau yra keliami mokesčiai, siekiant padengti nepriteklių. O kokybiškų, pavyzdžiui, sveikatos, paslaugų norime visi. Kuo mažiau mokame už kontrabandinius rūkalus, degalus, alkoholį, tuo daugiau sumokame už šildymą. Išlaidos tos pačios, tik pirkdami kontrabandine prekę ne tik stabdome, bet ir griauname valstybės ekonomiką.

 

Pasak D. Janavičiaus, stabdant šį ekonomikos griovimą į pagalbą pasitelkiamos ir policijos pajėgos. Šiuo metu pareigūnai gali bausti ne tik už gabenamą kontrabandą, bet ir už vartojamą kontrabandą.

 

Jūsų kišenėje kontrabandinių cigarečių pakelis arba tarp lūpų suspausta kontrabandinė cigaretė? Jūs jau galite būti nubaustas administracine nuobauda.

 

Naujovės stebina kraštiečius

Komisariate vyrauja ir šviežio vėjo gūsiai – šiais metais pradėjo dirbti ir 5 naujai paruošti pareigūnai, o iš metų pradžioje buvusio 12 pareigūnų trūkumo dabar tėra laisvos tik 4 vietos. Pasak D. Janavičiaus, vyksta ir vidinė kaita. Šiais metais vėl pasikeitė ir Kriminalinės policijos skyriaus vadovas.

 

Komisariato viršininkas ypač džiaugiasi ką tik parengtais pareigūnais. Apie juos jau sklando kalbos ir visame Prienų krašte. Ne vienas jau domėjosi, kas atsitiko, kodėl padažnėjo automobilių patikrinimai. Į šį klausimą D. Janavičius atsako gana paprastai – energingi pareigūnai rūpinasi krašto, kuriam tarnauja, saugumu.

 

Įgyvendintas ir dar vienas veiklos metodas, apie kurį buvo kalbama metų pradžioje. Tai – papildomo pareigūnų ekipažo išleidimas į gatves tamsiuoju paros metu. Nuo šiol po 17 val. komisariatas lieka tamsus. Budėtojų ekipažas, kuris iki šiol budėdavo komisariate, dabar jau taip pat gyventojų paslaugoms. Budėtoją komisariate pakeitė prie durų įrengtas skambutis, kuriuo galima susisiekti su dispečerine. Šioji pagal pageidavimą nusiųs patrulius į nurodytą objektą arba atsiųs mieste budintį ekipažą prie komisariato durų. Pasak D. Janavičiaus, šis ekipažas dabar nuolat budi Prienuose ir prie komisariato durų gali pasirodyti greičiau nei per minutę. Papildomo ekipažo dėka pareigūnai dabar gali reaguoti greičiau ir vienu metu į daugiau iškvietimo vietų.

 

Žinoma, abejojantiems Prienų komisariato pareigūnų operatyvumu galima priminti, kad Lietuvoje policijos pareigūnų ekipažams galioja ta pati tvarka kaip ir greitosios medicininės pagalbos automobiliams – į iškvietimo vietą siunčiamas arčiausiai esantis ekipažas, nesvarbu, kuriam rajonui jis priklauso.

 

Kalbant apie ekipažus, ne vieną nustebino ir Prienų rajone pasirodęs naujas policijos automobilis. Pripratę jau matyti neįprastus policijos automobilius atvykstančius iš Alytaus apsk. VPK, gyventojai jam priskyrė ir naująjį „ŠkodaYeti“. Prienų r. PK pareigūnai džiaugiasi, kad toks automobilis atriedėjo ir į jų garažus. Pasak D. Janavičiaus, tai didelė pagalba komisariatui. Šis automobilis ne tik modernus, bet ir pritaikytas konvojavimui. D. Janavičiui antrino ir Viešosios policijos skyriaus viršininkas Albinas Jakimavičius. Pasak jo, dauguma Prienų r. PK automobilių parko sudaro jau labai pasenusios transporto priemonės. Ne visos jos tinka ir užmiesčio sąlygomis. Naujame automobilyje įrengta ir speciali vieta įtariamiesiems ar suimtiesiems vežti. Galinės sėdynės atitvertos apsaugine sienele, kuri užtikrina, kad sulaikytas asmuo nepadarys žalos priekyje sėdintiems pareigūnams, o plastikinis vidus sutrumpina pareigūnų darbo laiką po ne itin švarių keleivių vežimo. Čia įrengtos ir vandens išbėgimo angos, taigi visą atitvertą mašinos galą galima ypač lengvai išplauti, tiesiog su vandens žarna.

 

D. Janavičius patvirtino, kad jų darbą lengvesniu, o žmonių gyvenimą saugesniu daro tik glaudus tarpusavio ryšys.

 

„Ginti. Saugoti. Padėti“ – turėtų būti ne tik policijos, bet ir visų gyventojų šūkis.

DSC_0348

DSC_0357

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close