Prestižinio konkurso dalyviai į Lietuvą parveža aukso apdovanojimą

Vilniaus universiteto (VU) studentų komanda, pirmoji iš Baltijos šalių dalyvavusi prestižiniame sintetinės biologijos konkurse iGEM (angl. International Genetically Engineered Machine competition), pelnė aukso medalius ir buvo įvertinti kaip vieni geriausių savo srityje. Komanda buvo nominuota už projektą „ColiClock“, kuris sprendžia bakterijų senėjimo procesus.

Jau 10 kartą Bostone (JAV) vykstančiame iGEM konkurse šiemet rungėsi net 282 komandos iš didžiausių pasaulio universitetų. Konkurso dalyviams buvo taikomi itin aukšti reikalavimai, nes didžioji dalis atliktų projektų yra pritaikomi praktikoje, sprendžiant aktualias problemas aplinkosaugos, medicinos, gamybos ir kitose srityse.

Lietuvių komanda šiame konkurse pristatė „ColiClock“ projektą, kuris sprendžia bakterijų senėjimo procesus ir praktikoje gali būti pritaikomas naudojant genetiškai modifikuotas bakterijas: pasėlių ar augalų trešimui, įvairių paviršių apsaugai ar ligoms gydyti. Vasarą vykusių tyrimų metu komanda kūrė susinaikinimo mechanizmą turinčią bakterija, kurios dėka buvo aiškinamasi šių procesų eiga. Tarp pagrindinių komandos tikslų buvo ne tik šios srities tyrimai, tačiau ir globaliai svarbios temos aptarimas su Lietuvos pramonės, politikos ir visuomenės atstovais.

„Esame labai laimingi gavę įvertinimą tokio lygio konkurse. Mūsų pasiruošimas ir įdėtos pastangos atnešė mums sėkmę, todėl labai norime padėkoti mus globojusiam VU Biotechnologijų instituto mokslininkui prof. Virginijui Šikšniui, komandos idėjos autoriui Dainiui Tautvaišui, rėmėjams ir visiems, kurie mus palaikė. Nuoširdus ačiū Jums visiems“, – konkurso rezultatais džiaugėsi komandos narė Ingrida Olendraitė.

Jaunieji VU studentų komandos mokslininkai ypatingai džiaugiasi ir tuo, kad konkurse buvo nominuoti greta labai stiprių komandų iš Harvardo, Heilderbergo universitetų, Masačiusetso technologijų instituto. Gautas apdovanojimas ir įvertinimas šiame konkurse taps puikia paskata toliau vystyti reikšmingus tyrimus gyvybės mokslų srityje.

iGEM komanda

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close