Pasaulinei gyvūnų dienai atminti

Pamastymui: 1957 m. spalio 4 d. Sovietų Sąjunga iš Kazachstano respublikos Baikonūro kosmodromo paleido pirmąjį pasaulyje dirbtinį Žemės palydovą. Tų pačių metų lapkričio 3 d. sėkmingai buvo paleistas antras palydovas Sputnik 2 su šunimi Laika. Ji buvo pirmasis į kosmosą patekęs gyvūnas, tačiau, palydovo nesugrąžinus į Žemę, tapo biologinių kosmoso tyrimų auka. Pro mažą langelį žiūrinčios dvi drėgnos juodos šuns akys. Ką, po galais, šuo matė tame begaliniame kosmoso vienišume?

 Nuo 1931 metų visame pasaulyje spalio 4 d. minima Pasaulinė gyvūnų diena.Šią dieną siekiama atkreipti žmonių dėmesį į gyvūnų apsaugą, švęsti gyvybę visomis jos formomis ir padėkoti gyvūnams už tai, kad jie praturtina mūsų gyvenimą. Pasaulinė gyvūnų diena nepriklauso ir neatstovauja jokiai vyriausybinei arba privačiai organizacijai. Ši diena skirta mums visiems. Visiems, kurie jaučiasi atsakingi už kitus šios žemės gyventojus.

Naminiai gyvūnai keičia mūsų gyvenimo būdą, skatina mus daugiau judėti ir sveikai gyventi, pakelia nuotaiką-gerina mūsų gyvenimo kokybę.

Lietuvoje egzistuoja per daugelį metų suformuotos gyvūnų laikymo tradicijos, kurios nėra humaniškos gyvūnų atžvilgiu, jų pasekmes jaučia ir žmogus. Šuns rišimas prie būdos ne tik neatitinka visų penkių gyvūnų teisių ir laisvių, bet skatina šuns agresyvumą, o tai kelia pavojų ir žmogui – retai kuris ryžtasi prisiartinti prie pririšto šuns, o tokie bandymai dažnai baigiasi žmonių apkandžiojimu., negalima jų versti daryti to, kas neatitinka jų prigimties, sukelia nepatogumą, stresą, kančią. Kita vertus, daugelis problemų egzistuoja dėl susiformavusių neigiamų tradicijų, neįsigilinimo į situaciją. Daugelis iš mūsų užaugome nuolat matydami prie būdos pririštą šunį ir tai atrodo labai natūralu, todėl net nekyla klausimas gerai tai, ar blogai. O jei įsivaizduotume žmogų šioje situacijoje? 15 metų pririštą prie būdos? Visada vis toje pačioje vietoje… Pagalvokime visi, ką jaučia prie būdos pririštas šuo! O jei šiuo atveju gyvūno vietoje būtų žmogus? Nesinori apsiriboti tik šia liūdna gaida, tad norisi, kad gyvūnų laikytojai ne tik Pasaulinės gyvūnų dienos metu, bet visur ir visada atsimintų 5 gyvūnų laisves:

– laisvė nejausti alkio ir troškulio;

– laisvė nejausti nepatogumo;

– laisvė nejausti skausmo, nebūti sužeistam ir nesirgti;

– laisvė nejausti baimės ir nerimo.

Dažniau pažiūrėkime savo gyvūnams į akis, jeigu jos laimingos, tai laimingesni pasijusime ir mes.

INFORMACIJA GYVŪNŲ AUGINTINIŲ LAIKYTOJAMS

Prienų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja gyvūnų augintinių laikytojus, kad gyvūnų augintinių pasai bus išrašomi kiekvieno mėn. ketvirtadienį. Smulkesnė informacija teikiama tel. 8 319 60410.

Prienų VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Eglė Grigienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close