Pratybos „Baltijos piranija“ prasidėjo: pirmasis jų etapas – Klaipėdos regione

Spalio 1 d. į Palangos oro uostą atskridus Belgijos kariuomenės sausumos pajėgų 5-ojo pėstininkų bataliono ir Liuksemburgo žvalgybos kuopos kariams ir į Klaipėdos jūrų uostą atgabenus jų pratyboms reikiamą karinę techniką, Klaipėdos regione ir Generolo Povilo Plechavičiaus poligone Kairiuose prasidėjo bendros Lietuvos, Belgijos, Liuksemburgo ir JAV karių pratybos „Baltijos piranija“ (angl. „Baltic Piranha“). Pratybose, kurios vyks iki spalio 28 d., bus treniruojamos Belgijos kariuomenės budinčios greitojo reagavimo pajėgos, kariai treniruosis vykdyti stabilizacijos operacijas, kitų bendrų veiksmų.
Pratybos vyks keturiose skirtingose vietose: Kairų poligone (Klaipėdos r.) ir jo apylinkėse, Kazlų Rūdos poligine (Marijampolės r.), Gaižiūnuose ir Jonavos apylinkėse ir Pabradės poligone. Mokymų metu dalyviai judės viešais keliais, dalis pratybų vietų bus šalia apgyvendintų vietų, bus organizuojami susitikimai su vietos institucijomis, civiliais ir kariais.
Pratybų Klaipėdos regione ir Kairių poligone metu iki spalio 4 d. kariai treniruosis vykdyti įvairias karines operacijas – pradedant patikros postų įrengimu, kontrolės užtikrinimu, svarbių asmenų palyda ir kt.. Pratybose dalyvaujantys Liuksemburgo žvalgai vykdys vietovės žvalgybą ir analizę. Pratybų teritorijoje įvairiu paros metu važinės Lietuvos kariuomenės ir Belgijos karių technika, kariai bus ginkluoti, naudos pirotechniką ir garsinius šaudmenis.
Spalio 4 d., sekmadienį, pratybų dalyviai bendro naudojimo krašto keliais atliks žygį maršrutu Klaipėda – Šilutė – Tauragė – Jurbarkas – Šakiai – Kazlų Rūda į Kazio Vieverskio poligoną Kazlų Rūdoje ( Marijampolės r.) , kur toliau tęs mokymus. Šio žygio metu kariai atliks suplanuotus sustojimus, jų metu susitiks su miestų gyventojais, supažindins juos su pratybose naudojama ginkluote ir karine technika.
Sustojimai vyks:
· Tauragėje (spalio 4 d. nuo 11.00 iki 12.00 val.) automobilių stovėjimo aikštelėje Dariaus ir Girėno gatvėje prie Tauragės pilies;
· Jurbarke (spalio 4 d. nuo 14.00 iki 15.00 val.) Kauno g. 32;
· Šakiuose (spalio 4 d. nuo 14.00 iki 15.00 val.) Savivaldybės aikštėje Bažnyčios g. 4;
· Kazlų Rūdoje (spalio 4 d. nuo 17.00 iki 18.00 val.) Atgimimo g. priešais savivaldybę;
Spalio 6-20 d. pratybos persikels į Gaižiūnų poligoną ir Jonavos rajoną. Civilinėje aplinkoje kariai treniruosis bendrų veiksmų patruliuojant, bendraus su vietos gyventojais, bei mokysis kartu užtikrinti ir vykdyti įvairias saugumo priemones.
Spalio 21 d. pratybose dalyvaujantys kariai persikels ir pratybas užbaigs generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje.
Pratybose, kurias organizuoja Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, dalyvauja daugiau kaip 500 karių ir beveik 130 vnt. įvairios karinės technikos (šarvuotieji transporteriai „Piranhia“ ir M-113, žvalgybos mašinos „Dingo II“, visureigiai HMMWV ir LYNX).
Per pratybas „Baltijos piranija“ jungtinei Belgijos ir Liuksemburgo karių kuopai paramą iš oro užtikrins Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės 12-osios kovinės oro paramos brigados kariai. su sraigtasparniais UH-60 „Black Hawk“. Bendrus veiksmus vykdys LDK Birutės ulonų ir LKD Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai.
Tai pirmas kartas, kai kuopos dydžio Belgijos kariuomenės Sausumos pajėgų kontigentas atvyko pratyboms į Lietuvą. Liuksembugo kariai (būrio dydžio vienetas apie 30 karių) iš tos pačios žvalgybos kuopos, kuri atvyksta į Lietuvą, praėjusių metų lapkritį dalyvavo mūsų šalyje vykusiose pratybose „Geležinis kardas 2014“.
Belgijos ir Liuksemburgo kariai į Lietuvą aatvyko įgyvendinant praėjusių metų NATO viršūnių susitikime Velse sutartas saugumo stiprinimo priemones.
Kartu su Lietuvos kariais įgyvendinant saugumo užtikrinimo priemones nuo 2014 m. pavasario Lietuvoje jau yra bendrų veiksmų yra treniravęsi Danijos, Vengrijos, Portugalijos, Vokietijos kariai. Šiuo metu Lietuvoje dislokuota per 200 Jungtinių Amerikos Valstijų rotacinių sausumos pajėgų karių.

KAM

11951605_1164816190214784_4153784909605706734_o

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close