Naujasis VDU kamerinio orkestro sezonas: nuo pradedančiųjų pianistų iki Grammy apdovanotų solistų

Nuotrauka: Rytis Šeškaitis

VDU kamerinis orkestras pradeda ketvirtąjį sezoną ir skelbia ilgai brandintus pirmosios sezono pusės planus. Pradžia – jau šį sekmadienį, spalio 4 dieną, Kauno valstybinėje filharmonijoje, kurioje visai šeimai skambės Piotro Čaikovskio „Žiemos pasaka“. Ir tai tik įžanga į nepaprastai įvairų orkestro sezoną, neapibrėžiamą nei žanrų pavadinimais, nei epochomis, nei kompozitorių ar žymių atlikėjų pavardėmis.

Šįmet orkestras pradeda bendradarbiavimą su smuikininke Rūta Lipinaityte, daugybės traptautinių konkursų laureate, studijavusia Vilniuje, Švedijoje, Paryžiuje ir Estijoje, kur įgijo menų daktaro laipsnį. Iki 2014-ųjų metų smuikininkė grojo orkestre „Kremerata Baltica“, 2002-aisiais pelniusiame Grammy apdovanojimą. Spalio 27 dieną R.Lipinaitytė drauge su VDU kameriniu orkestru atliks argentiniečio Astoro Piazollos, dano Carlo Nielseno bei lietuvio Algirdo Martinaičio muziką. Naujausias pastarojo kompozitoriaus koncertas neseniai buvo atliktas pirmą kartą ir sulaukė puikių vertinimų. Spalio 27 dienos koncertą orkestro vyr. dirigentas Jonas Janulevičius vadina didžiausiu iššūkiu orkestrui: „programa labai sudėtinga ir įvairi, tai reikalauja ne tik puikaus techninio pasirengimo, bet ir sugebėjimo sukurti skirtingas atmosferas, puikiai jausti scenoje besikeičiančias muzikines nuotaikas.“

Spalio bei gruodžio mėnesiais orkestras lankysis mažesniuose Lietuvos miestuose – Panevėžyje ir Marijampolėje. Panevėžyje bus pristatytas IV Lietuvos kamerinės muzikos festivalio koncertas, kuriame akompanuojant VDU kameriniam orkestrui gros violončelininkas iš Vokietijos Konstantin Manaev, kuris yra dažnas kamerinės muzikos festivalių JAV, Italijoje, Šveicarijoje (ta pati programa kiek anksčiau skambės ir Kaune). Tuo tarpu Suvalkijos sostinėje koncertuoti orkestras pakviestas po dviejų itin sėkmingų pasirodymų praeitame sezone. „Viename jų susirinko daugiau nei tūkstantis klausytojų – tai įrodė, jog esame reikalingi šiam miestui“, teigia R.Bieliauskaitė. Marijampolės scenoje drauge su orkestru pasirodys operos solistai Edmundas Seilius bei Kristina Zmailaitė, puikiai žinomi tiek profesionalios operos scenos mėgėjams, tiek televizijos šou „Auksinis balsas“ žiūrovams.

Per ketverius kūrybos metus VDU kamerinis orkestras jau suformavo keletą tradicijų, susilaukusių didelio klausytojų ir muzikos profesionalų dėmesio. Keletas jų tęsiama ir šį sezoną. Visų pirma – tai orkestro gimtadienio paminėjimas, tampantis teminiu muzikos vakaru. Šių metų tema – muzika iš Prancūzijos, pradedant prancūzų romantikais ir baigiant žinomiausiais mūsų dienų kompozitoriais, rašančiais muziką ir kino filmams. Nebus pamirštos ir žymiosios Edith Piaf dainos, kurias atliks Evelina Sašenko. Taip pat gimtadieniniame koncerte dalyvaus jaunas, tačiau Lietuvos akordeonistų elitui jau priskiriamas Laimonas Salijus.

Dar viena tradicija – jau trečius metus iš eilės vykstantis koncertas „Kauno krašto jaunieji fortepijono lyderiai“, kuriame orkestras akompanuos gabiausiems jauniesiems Kauno pianistams. Koncerto tikslas – suteikti talentingiausiems muzikos mokyklose besimokantiems pianistams galimybę pasirodyti didžiojoje scenoje, pritariant profesionaliam orkestrui. „Vaikams groti solo akompanuojant patyrusiam orkestrui, yra didelis džiaugsmas ir neįkainojama patirtis. Tuo tarpu žiūrovai ankstesniuose koncertuose nuolat stebėjosi, supratę, jog Kaune yra daugybė talentingų jaunų muzikantų, jau galinčių puikiai pasirodyti profesionalioje scenoje“, teigė orkestro muzikantai. Pedagoginė VDU kamerinio orkestro iniciatyva pasirodė turinti ne tik mokomąją, bet ir puikią meninę vertę.

2015-uosius VDU kamerinis orkestras palydės drauge su grupe „Liūdni slibinai“ – šie du kolektyvai jau trečius metus iš eilės paskutinę gruodžio dieną muzikuoja kartu.

Daugiau informacijos apie VDU kamerinio orkestro koncertus galima rasti internetinėje svetainėje www.kamerinisorkestras.lt.

Parengė Aušra Kaminskaitė

Nuotrauka: Rytis Šeškaitis
Nuotrauka: Rytis Šeškaitis

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close