Didžiausi bendri pusryčiai Lietuvoje: vienu metu Košės dieną švęs daugiau nei 400 mokyklų

Grūdų perdirbimo bendrovės „Malsena“ iniciatyva šiais metais antrą kartą Lietuvoje minima Pasaulinė košės diena. Ją švęs net 427 mokyklos visuose šalies regionuose. Spalio 9 d., penktadienį, sveikais košės pusryčiais rytą pasitiks daugiau nei 56 000 pradinių klasių mokinių ir keli tūkstančiai mokytojų.

Pasaulinės košės dienos projektą Lietuvoje palaiko Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo, Žemės ūkio ministerijos, prie projekto prisideda ir savivaldybių visuomenės sveikatos biurai visoje Lietuvoje. „Malsena“ su partneriais siekia supažindinti mokinius su sveikos mitybos principais, paskatinti sąmoningai rinktis maistingus pusryčius ir užkandžius.

„Visavertė vaikų mityba prasideda nuo sveikų pusryčių, kuriems labiausiai tinka įvairios košės, mat jose gausu organizmui būtinų skaidulinių medžiagų ir vitaminų, mineralų, amino rūgščių, angliavandenių, augalinių riebalų. Minėdami Pasaulinę košės dieną, skatiname visuomenę ugdyti sveikos mitybos principus nuo mažens. Svarbu, kad mokyklos prisidėtų prie sveiko gyvenimo būdo skatinimo ir suteiktų mokiniams ne tik žinių, tačiau ir sveiko gyvenimo būdo įgūdžių“, – sakė Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Mokiniams maistingus avižinės košės pusryčius dovanos „Malsena“. Mokykloms bus išdalytos 3 tonos arba net du sunkvežimiai košės. Skanaudami pusryčių košę, vaikai klausysis paskaitėlės apie maistingų pusryčių bei užkandžių svarbą, avižų savybes, sveiką mitybą, atliks mankštelę ir patikrins savo žinias.

„Mums svarbu, ką valgo mūsų šalies vaikai. Šiuo projektu norime pakeisti vaikų įpročius ir parodyti, kad valgyti košę yra ne tik sveika ir skanu, bet ir madinga. Ja rytą pradeda ir sportininkai, ir aktoriai ir daugelis žymių žmonių. Jau galime pasiūlyti sveikų Lietuvoje užaugintų avižų produktų kaip puikią alternatyvą saldumynams ar sūriems užkandžiams“, – sakė „Malsena“ atstovas Žilvinas Pakeltis, primindamas, kad Pasaulinės košės dienos minėjimą Lietuvoje „Malsena“ inicijuoja nuo 2014 metų.

Pasaulio sveikatos organizacijos atliekamas Vaikų augimo stebėsenos tyrimas rodo, kad Lietuvos pradinukų maitinimosi įpročiai nėra tinkami. Tyrimo duomenimis, pradinukai vartoja nepakankamai grūdinių (ypač viso grūdo) produktų, šviežių vaisių, daržovių, žuvies ir pieno. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad pagrindinės vaikų mitybos problemos – nereguliarus maitinimasis, skurdus mitybos racionas, pusryčių atsisakymas, užkandžiavimas sveikatai nepalankiu maistu, per didelis saldumynų ir kitų menkaverčių užkandžių, per mažas skysčių vartojimas.

Pasaulinė košės diena oficialiai švenčiama spalio 10 d., minėjimas mokyklose Lietuvoje įvyks spalio 9 dieną, penktadienį. Spalio 10 d. sostinėje projektą vainikuos uždaras šventinis renginys, kurį organizuoja „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG). Renginio metu vaikai kartu su VMG šefu Alfu Ivanausku ir kitais svečiais kurs savo košės receptus.

Ateinančiais metais Pasaulinę košės dieną „Malsena“ planuoja sveikais košės pusryčiais pavaišinti dar daugiau mokyklų.

Daugiau informacijos apie projektą ir jo tikslus galite sužinoti Pasaulinės košės dienos internetinėje svetainėje www.kosesdiena.lt.

 Pasiruosimas Koses dienai Malsenoje (3)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close