Baltijos šalių oro padangėje treniruosis NATO sąjungininkų karinės oro pajėgos

Rugsėjo 29 ir 30 dienomis Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje vyks NATO aljanso organizuojama 22-oji Baltijos regiono karinių oro pajėgų treniruotė (angl. Baltic Region Training Event XXII).
Treniruotėje dalyvaus šiuo metu NATO Oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys, Šiauliuose dislokuoti Vengrijos karinių oro pajėgų naikintuvai „Gripen“ JAS-39 ir Vokietijos karinių oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ , dislokuoti Estijos karinių oro pajėgų Amari bazėje. Treniruotėje taip pat dalyvaus Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivis C-27J „Spartan“, Lenkijos, Norvegijos ir NATO partnerių Švedijos, Suomijos naikintuvai. Pratybų metu degalų papildymu ore pasirūpins JAV orlaivis E-3A, o papildomą orlaivių kontrolę ir valdymą vykdys Jungtinės Karalystės išankstinio perspėjimo ir kontrolės sistemos (angl. Airborne Warning and Control System, AWACS) orlaivis E-3D.
Iš viso treniruotėje planuoja dalyvauti maždaug 20 NATO sąjungininkų ir partnerių orlaivių, o beveik pusė jų tūps Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.
Be to, atsižvelgiant į šių metų pavasarį vyskusios civilinio orlaivio AN-2 paieškos ir gelbėjimo operacijos Baltijos jūroje išmoktas pamokas, į treniruotės scenarijų pirmą kartą įtrauktas ir civilinis Aeronautikos gelbėjimo koordinacinis centras. Taip bus siekiama gerinti civilių ir karinių institucijų gebėjimą veikti kartu vykdant operacijas ore ir gerinti veiksmų koordinavimą su kitomis Baltijos regiono valstybėmis.
Nuo 2008 m. NATO oro pajėgų komponento štabas Ramšteine (Vokietija) planuoja ir rengia dviejų dienų treniruotes, tris kartus per metus. Jomsi siekiama tobulinti NATO oro erdvės stebėjimo ir kontrolės, oro policijos ir kitų oro pajėgumų,esančių Baltijos regione, valdymą ir kontrolę. Šia programa NATO aljansas siekia padėti Estijos, Latvijos, Lietuvos ir kitoms regione esančioms kaimyninėms NATO šalims didinant karinių oro pajėgų sąveikos kokybę ir integraciją pagal galiojančius NATO standartus, taip pat pademonstruoti aljanso solidarumą su NATO partnerių ir Baltijos valstybėmis.

nato2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close