Krašto apsaugos ministerija pasirašys sutartį dėl savaeigių haubicų PzH2000 iš Vokietijos kariuomenės pirkimo

Rugsėjo 29 d. Krašto apsaugos ministerijoje bus pasirašoma savaeigių haubicų PzH2000 įsigijimo iš Vokietijos kariuomenės sutartis. Sutartį pasirašys Krašto apsaugos ministerijos pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius pulkininkas Darius Užkuraitis ir Vokietijos gynybos ministerijos ginkluotės departamento atstovas Wilfried Georg (Wilfried Georg). Logistikos valdybos viršininkas pulkininkas Sigitas Mundris sutartį pasirašys kaip Lietuvos kariuomenės, gaunančios įrangą, atstovas. Pasirašyme taip pat dalyvaus krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Vokietijos ambasadorė Lietuvoje Jutta Schmitz.
„Atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę padėtį ir Gruzijos bei Ukrainos karų patirtį, efektyvi ugnies parama Lietuvos kariuomenės manevriniams vienetams tapo vienu Lietuvos kariuomenės vystymo prioritetų. Spręsdami šią problemą, kreipėmės į mūsų sąjungininkę Vokietiją ir jos supratimo bei geros valios dėka per itin trumpą laiką sugebėjome rasti kompromisą dėl bene moderniausių pasaulyje savaeigių haubicų įsigijimo. Tai aiškiai parodo, kad Vokietija supranta mūsų susirūpinimo dėl saugumo priežastis ir siunčia aiškią žinią, kad yra tvirta Lietuvos sąjungininkė,“ – sako krašto apsaugos ministras J. Olekas.
Lietuvos kariuomenės artilerijos pajėgumų stiprinimo projektui iki 2019 m. bus skirta 58,3 mln. eurų. Iš šios sumos 16,2 mln. eurų bus sumokėta Vokietijai už 53 technikos vienetus. Už likusias lėšas (42,1 mln. eurų) bus modernizuota gaunama technika, į ją sumontuota mūšio valdymo sistema, ryšių ir vadovavimo priemonės, naujosioms haubicoms pritaikyta karinė infrastruktūra bei vykdomas personalo apmokymas.
Pagal pasirašomą sutartį Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos kariuomenės gaus 21-ą 155 mm kalibro savaeigę haubicą. Iš jų 16 bus skirta kovinėms užduotims vykdyti, po vieną pritaikyta šaudymo ir vairavimo treniruotėms, o trys bus skirtos atsarginėms dalims. Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos taip pat gaus 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 V2 ir šešis evakuacinius tankus BPZ2. Visa technika buvo naudota Vokietijos ginkluotosiose pajėgose.
Vokietijos kariuomenės atstovai taip pat apmokys Lietuvos karius, kurie vykdys šios technikos priežiūrą ir aptarnavimą, taip pat ir ją naudosiančius karius ir operacijas planuojančius karininkus.
Naujuoju Lietuvos kariuomenės pirkiniu bus aprūpintas Rukloje dislokuotas mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas. Šiuo metu batalione esančios 105 mm. haubicos gali naikinti taikinius maždaug 11 km atstumu. Gavus savaeiges PzH2000 haubicas bataliono efektyvaus šūvio nuotolis padidės iki 40 kilometrų.
Lietuvos kariuomenės specialistų rengimas darbui su savaeigėmis haubicomis PzH2000 prasidės jau šių metų pabaigoje. Lietuvos kariai dalyvaus įvairiuose kursuose ir susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteiks savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijos artilerijos mokykloje.
Planuojama, kad pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasieks jau 2016 metais. Likusias priemones tikimasi gauti iki 2019 metų.

KAM

Leben im OP-North

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close