Įsimintinos netradicinės pamokos Naisiuose

Balbieriškio pagrindinė mokykla aktyviai dalyvauja gamtasauginėje veikloje, o nuo šių mokslo metų į ugdomąsias veiklas nusprendė integruoti ir etnokultūrą.Todėl labai apsidžiaugėme gavę pasiūlymą apsilankyti Naisiuose.

Daugumai Lietuvos žmonių Naisiai pažįstami iš jau 6 sezoną skaičiuojančio serialo ,,Naisių vasara“, tačiau ši gyvenvietė garsėja ne tik serialu, pelniusiu prestižinį ,,Sidabrinės gervės“ apdovanojimą TV serialų kategorijoje. Čia įsikūręs ir vienintelis Lietuvoje Baltų dievų muziejus, kurį puošia 60 ąžuolinių baltų dievų skulptūrų. Kiekviena skulptūra, meistrų išdrožta su meile, tiesiog kviečia prisiliesti, nes turi stebuklingų galių suteikiančios energijos. Greta įsikūręs unikalus Baltų žolynų etnografinis muziejus po atviru dangumi. Malonu pamatyti ir Inkilų muziejų, išsibarsčiusį po gražiai prižiūrimo parko teritoriją. Įdomu buvo sužinoti, kad inkilai gaminami ne tik paukščiams, bet ir boružėlėms. Šiaulių krašto literatūros muziejus (filme – klebonija) jau skaičiuoja 37 metus. Šiame muziejuje yra poeto Zigmo Gėlės memorialinis kambarys, kuriame kiekvienais metais teikiama poeto vardo premija už geriausią pirmąją poezijos knygą. Neišdildomą įspūdį mokiniams paliko apsilankymas žirgyne. Jame prižiūrimi, treniruojami ir veisiami žemaitukų veislės žirgai. Matėme ir didžiausią Lietuvoje gandralizdį, nors šiuo metu jis tuščias, gandrai jau išskridę, tačiau internete galima pasižiūrėti įrašą apie juos. Kultūros centre malonu buvo susitikti ir su „Naisių vasaros“ projektų mecenatu ir sumanytoju Ramūnu Karbauskiu. Naisiuose veikia ir vienas moderniausių Europoje dažasvydžio centrų, kurio įranga buvo atgabenta iš JAV.
Už 7 kilometrų nuo Naisių – garsusis Kryžių kalnas. Čia mūsų laukė dar viena maloni staigmena, netikėtas susitikimas su Seimo nariu Petru Gražuliu, kuris vyko į Rygą stebėti krepšinio varžybų. Seimo narys dešimtokams padovanojo garsiuosius marškinėlius su užrašu ,,Už Lietuvą vyrai“. Nuostabus rudeniškas oras leido pasimėgauti pasivaikščiojimu po ramybe dvelkiantį Kryžių kalną, pabendrauti su čia sutiktais įvairių tautų, skirtingų kultūrų žmonėmis. Integruotos pamokos Naisiuose tikrai suteikė gamtosaugos, kultūros ,istorijos ir etnografijos žinių, leido pasigrožėti gražia gamta, pasidžiaugti šiltu tarpusavio bendravimu. Džiugu, kad visos ekskursijos po Naisius yra vedamos savanorių jaunų gidų ir nemokamos.

Mokytoja Reda Valančienė

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close