Vilniuje įamžintas Prienų sklandytuvų gamyklos įkūrėjo atminimas

Lapkričio 29 d. Lietuvos technikos bibliotekos vidiniame kieme atidengta memorialinė lenta iškiliam sklandymo entuziastui, Prienų eksperimentinės sportinės aviacijos gamyklos įkūrėjui Vytautui Pakarskui.

Vieta pasirinkta neatsitiktinai. Čia, už lango, buvo kabinetas, kuriame penkerius metus V. Pakarskas gyveno ir dirbo, kai atsisveikino su Prienų eksperimentinės sportinės aviacijos gamykla.

Skausmingai palikęs Prienus, draugų padedamas Vytautas rado prieglobstį čia. Dalyvavo jėzuitų vienuolyno, kuriame ir įkurta Lietuvos technikos biblioteka, restauravimo bei kituose darbuose. Čia prabėgo svarbūs ir reikšmingi jo gyvenimo metai. Jis nenustygo vietoje, kūrė, dirbo, degė dideliais užmojais, gyveno daugeliu metų į priekį. Niekas nežinojo, kada jis keliasi, gulasi, valgo. Man labai įsiminė profesoriaus Česlovo Kudabos žodžiai. Jis sakydavo: „Reikia tausoti Vytautą. Eina ir eina. Tai šventas žmogus, kankinys“. Su technikos bibliotekos direktoriumi Kaziu Mackevičiumi jau daug metų padūsaudavom, kad reikia kažką daryt Vytauto atminimui. Mūsų idėją su džiaugsmu palaikė Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas. Beliko pakalbėti su Gediminu Kavaliausku, kuris padarė daug memorialinių lentų. Teko įveikti ir biurokratinių kliūčių maratoną. Dabar jau viskas praeity ir kviečiu Gediminą atidengti lentą, kalbėjo aviatorius, žurnalistas Edmundas Ganusauskas.

G. Kavaliauskas pasidžiaugė, kad atsirado dar vienas atminties ženklas senamiestyje. Tai kultūrinis įvykis Vilniuje.

Prisimindamas V. Pakarską, A. Mackevičius sakė, kad šiame mažame kabinete V. Pakarskas ne tik dirbo ir gyveno. Čia buvo ir aviatorių susibūrimo vieta, buvo leidžiamas žurnalas „Sparnai“ .

Tuomet aš buvau Technikos bibliotekos direktoriaus pavaduotojas mokslo reikalams. Su Vytautu tekdavo daug bendrauti. Užsispyręs žmogus buvo, mėgo, kas didinga, gražu. Pats buvo kuklus. Jei skaudėdavo, neidavo pas gydytojus ir sakydavo: viskas praeina. Daug gero bibliotekai padarė.

Lietuvos aeroklubo prezidentas J. Mažintas V. Pakarską prisiminė kaip labai kuklų, harmoningą, paprastą ir kartu nepaprastą asmenybę.

Garsų aviatorių Zigmą Motiekaitį stebino V. Pakarsko užmojai. Štai kad ir žurnalo „Sparnai“ gimimas. Tuomet (apie1968 m.) tai atrodė neįmanomas dalykas.

 – Teko lankytis ir Prienų pieninėje, kurioje V. Pakarskas buvo užsimojęs įkurti sklandytuvų gamyklą. Kai vaikščiojom po kuklią patalpą, Vytautas pradėjo pasakoti, kas čia bus. Galvojome fantazijos. Vėliau, jau naujoje gamykloje Pociūnuose, teko stebėti statinius bandymus. Jie buvo pripažinti sąjunginių institutų! Tokių prisiminimų daug, kalbėjo Z. Motiekatis.

Lietuvos aviacijos muziejaus direktorius Remigijus Jankauskas pastebėjo, kad V. Pakarskas aviatoriams labai gerai žinomas, bet ne plačiai visuomenei. Jis vertas, kad apie jį žinotų kuo daugiau žmonių ir jo atminimas būtų deramai įamžintas.

Vilnius V. Pakarsko atminimą jau įamžino. Memorialinės lentos atidengimo proga Edmundas Ganusauskas išleido ir lankstinuką „Vytautas Pakarskas. Mintys lenkė gyvenimą“.

Prienų „sklandukai“ (taip prieniškių buvo vadinami sklandytuvų gamykloje dirbantys žmonės) puoselėja mintį šios iškilios asmenybės atminimą įamžinti ir mūsų mieste. Gal ir Prienų krašto muziejus archyvuose laikomą medžiagą apie sklandytuvų gamyklą, čia dirbusius ir pirmąjį plastikinį sklandytuvą kūrusius garsiausius Lietuvos aviatorius ištrauks į dienos šviesą? Tokiai ekspozicijai turėtų atsirasti vietos.

Šių metų gruodžio 8 d. sukanka 40 metų, kai Pociūnuose Aleksandras Jonušas pirmą kartą pakilo Prienų eksperimentinėje gamykloje sukurtu ir TSRS pagamintu pirmuoju plastikiniu sklandytuvu BK-7 „Lietuva“.

Onutė Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close