„Gloria Deo“ paroda prasidėjo Adventas

Gruodžio 2 d., sekmadienį, Birštono sakraliniame muziejuje buvo atidaryta religinio meno paroda „Gloria Deo“, visuomenei pateikiama kas antri metai. Lietuvoje tokia sakralių darbų paroda rengiama jau dvyliktą kartą, o Birštone – šeštą. Šiemet parodoje dalyvauja 46 autoriai, pateikę įvairaus žanro kūrinių.

Susirinkusius lankytojus ir menininkus pasveikino muziejininkė Daiva Valatkienė ir Birštono parapijos klebonas monsinjoras Jonas Dalinevičius.

Klebonas monsinjoras pasidžiaugė, kad tokiu gražiu ir prasmingu renginiu prasideda Adventas, susikaupimo metas, ir uždegama pirmosios savaitės žvakelė. Palinkėjo visiems sveikatos, atlaidumo, dėmesio bei gerumo vienas kitam.

Muziejaus darbuotoja D. Valatkienė supažindino su religinio meno parodos „Gloria Deo“ atsiradimo istorija, pasakojo, kad jos sumanytoja ir organizatorė buvo menininkė Laimutė Šimkūnaitė. Nuo penktos parodos jos kuravimą perėmė dailininkas Virginijus Kašinskas, padedamas Astos Venslauskaitės. 2002 m. sakralaus meno darbų jau buvo eksponuojama Kauno jėzuitų vienuolyne ir Birštono sakraliniame muziejuje. O nuo šių metų paroda bus organizuojama tik Birštone.

Kaip sakė D. Valatkienė, paroda subūrė daug menininkų, surinko daug įdomių darbų viena tema. Parodos tikslas – ne tik vienyti menininkus, bet ir atskleisti jų kūrybines idėjas šių dienų kontekste.

Šioje parodoje galime susipažinti su daugybės žinomų dailininkų, skulptorių, grafikų darbais, džiugu matyti jau birštoniečiams pažįstamus veidus, pasigėrėti naujais Albinos Žiupsnytės darbeliais, drožėjos Rimantės Butkutės nuotaikingais angelais, apžiūrėti Audronės Mickutės ikonas, Virginijaus Kašinsko ir birštoniečio Remigijaus Janušaičio paveikslus, Sauliaus Lampicko drožinius  ir kitų menininkų  darbus.

Dvidešimt septyni dailininkai religinio meno parodoje prisistato pirmą kartą. Per abu sakralinio muziejaus aukštus eksponuojama 91 vaizduojamosios ir taikomosios dailės darbas, 43 tapybos, 11 grafikos darbų, 3 fotografijos, 14 skulptūrų, 12 tekstilės, 2 keramikos, 2 žolynų plastikos ir kiti darbai.

Apie atidaromą parodą kalbėjo l. e. direktoriaus pareigas Romutė Zajančkauskienė. Ji džiaugėsi, kad „Gloria Deo“ yra labai lankoma, daug žmonių į muziejų pritraukianti paroda.

– Daugumoje darbų vyrauja rudos spalvos ir jų atspalviai. Šia nuolankumą žyminčia spalva yra išreikšti išganymo įvykiai, tikėjimo slėpinių gelmės. Tačiau yra ir aktyvių, šaukiančių spalvų: raudonos, mėlynos ir žalios. E. Jesiulaitytės tekstilės darbu kalbinama mylėti kankinių kančias ir krauju gintą krikščioniškąją Lietuvą. Šis trijų dalių darbas yra taktilinis, tad lankytojui nejučia kils ranka prie jo prisiliesti, paglostyti, – kalbėjo R. Zajančkauskienė.

Pasak pranešėjos, džiugina tai, kad autoriai naujai žvelgia į angelo teologinių dorybių temą. Angelus pristatė keli menininkai. L. Sruogos angelų nesupainiosi su kitų kūrėjų vaizduotėse gyvenančiais – vienas liūdi, kitas juokiasi. L. Ivaškevičiaus angeliukai švelnūs, mieli, grojantys dūdele. Na, o R. Butkutės mediniai angeliukai labai išraiškingi. Reikia dar pagalvoti, kas kirba jų galvelėse. A. Žiupsnytės paveiksluose angeliukai stovi ant aukštų kalnelių ir tyliai gieda. Kaip pastebėjo R. Zajančkauskienė, tyla gali būti nuspalvinta ir kontrastingų spalvų gama, tačiau triukšmo joje nėra.

Šioje parodoje nemažai ikonų. Ikonografai plėtoja Kristaus Veido temą, Nukryžiuotojo, Dievo Motinos ir Šventųjų temas, pasitelkdami bizantinės ikonos kanonus (M. Osuchovska „Visagalis“). Iš bizantinių ikonų išsiskiria A. Mickutės „Meilės Karalius“ ir jos mokinės V. Ganatauskienės ikona „Švelnioji Dievo Motina“. Kristaus Veido ir Dievo Motinos ikonose yra įvesti baltiškosios kultūros ženklai. Autorė panaudoja senąjį lietuvių ugnies simbolį, senovėje austą į rinktines juostas ir lovatieses, juvelyrų naudotą gaminamų sagių motyvuose.

R. Zajančkauskienė pastebėjo, kad šiemet parodoje gausu V. Kačinsko, R. Gaižauskaitės ir D. Grybauskaitės piešinių, kurie labai įtaigūs pateiktos idėjos prasme.

„Grožis – tai begalybės atspindys. Tai nujautimas Dievo. Begalybė atsispindi grožyje, ir dėl to jis taip pagauna sielą.“ (Marija Pečkauskaitė – Šatrijos Ragana)

Po parodos pristatymo visiems parodos dalyviams buvo įteiktos simbolinės Adventinės žvakės, parodos lankstinukai ir plakatai.

Religinio meno paroda Birštono sakraliniame muziejuje veiks iki kovo 5 d., todėl visi besidomintys galės aplankyti jiems patogiu laiku.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close