Lietuvos kariai antrą kartą budės Jungtinės Karalystės vadovaujamoje ES kovinėje grupėje

Kitų metų antrajame pusmetyje Lietuva planuoja prisijungti prie Jungtinės Karalystės vadovaujamos Europos Sąjungos kovinės grupės ( EUBG16-2). Šioje grupėje Lietuva budės kartu su Airija, Kipru, Latvija, Suomija ir Švedija.
Lietuva šiai ES kovinei grupei planuoja skirti per 150 karių. Tai bus didžiausias indėlis iš visų šioje kovinėje grupėje dalyvaujančių valstybių (neskaitant Jungtinės Karalystės), todėl Lietuvos štabo karininkas skiriamas ir šios ES kovinės grupės vado pavaduotoju. Pusę metų grupėje budės Lietuvos kariuomenės pėstininkų kuopa, štabo karininkai, karo policijos, logistinės paramos specialistai. Planuojama, kad prie Lietuvos kontingento logistikos specialistų prisijungs ir Ukrainos kariai.
Siekiant tinkamai pasiruošti EUBG16-2 budėjimui, periodiškai yra organizuojami grupės susitikimai. Rugsėjo 17 d. Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo iniciatyva toks susitikimas vyko Vilniuje. Jame dalyvavo apie 20 atsovų iš šią ES kovinę grupę sudarančių valstybių. Darbo grupė svarstė skiriamų padalinių pasirengimo budėjimui, integralumo ir logistinio aprūpinimo klausimus, analizavo projekto įgyvendinimui reikalingų tarptautinių susitarimų parengimo procedūras.
Tai ne pirmas kartas, kai Lietuvos kariai budės Jungtinės Karalystės vadovaujamoje ES kovinėje grupėje. 2013 m. šios šalies vadovaujamuose ES koviniuose pajėgumuose kartu su kitų keturių šalių kariais budėjo 120 Lietuvos karių.
***
Lietuva su Jungtine Karalyste bendradarbiauja ir kituose dvišaliuose ir daugiašaliuose projektuose gynybos srityje. 2014 m. rugsėjį NATO viršūnių susitikime Velse Lietuva su dar šešiomis valstybėmis – Jungtine Karalyste, Danija, Estija, Latvija, Nyderlandais ir Norvegija – pasirašė Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. UK Joint Expeditionary Force) steigimo ketinimo protokolą. Įgyvendinus projektą, šios pajėgos galėtų būti ypač greitai dislokuojamos reikiamame regione reaguojant į bet kokio tipo saugumo krizes, taip pat ir mūsų regione. Taip pat Lietuva, skirdama savo karius, planuoja prisidėti ir prie Jungtinės Karalystės skiriamų pajėgumų NATO ypač greitojo reagavimo pajėgoms 2017 metais.
NATO Sąjungininkų greitojo reagavimo korpuso Jungtinėje Karalystėje vadavietei ( angl. Allied Rapid Reaction Corps, ARRC) yra skyrusi du Lietuvos atstovus. Šį lapkritį Lietuvoje ir Latvijoje vienu metu vyksiančių šio korpuso rengiamų pratybų „Arcade Fusion“ metu bus išskleisti ARRC elementai.
Be to, Jungtinė Karalystė skyrė savo atstovą nuo šių metų rugsėjo Vilniuje veikiančiam NATO pajėgų integravimo vienetui.

DSC_7557

KAM

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close