Tarybos posėdžiuose nuobodu nebūna

Lapkričio 29 d. vykusiame Prienų r. savivaldybės tarybos posėdyje 22 tarybos nariai apsvarstė 37 darbotvarkės klausimus. Posėdžio pradžioje buvo prisaikdintas naujas tarybos narys, Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas Kastytis Tarasevičius, pakeitęs Seimo nariu tapusį partijos kolegą Vytautą Kamblevičių. Naujasis tarybos narys dirbs jungtinėje valdančiosios daugumos tarybos narių frakcijoje.

Tarybos nariams buvo pristatytas ir pasveikintas naujasis Birštono ir Prienų krašto Seimo narys Andrius Palionis. A. Palionis padėkojo rinkėjams už palaikymą ir pažadėjo padėti šiam kraštui. Jis tapo Seimo biudžeto ir finansų komiteto nariu, kuruos bankų, draudimų, finansų, mokesčių sritis. Anot Seimo nario, dabartinis valstybės biudžeto projektas, pasiūlytas buvusios Vyriausybės, toks, koks yra, nebus patvirtintas, tačiau labai nesikeis. Jo teigimu, ateinančių metų biudžete planuojama iš gyventojų pajamų mokesčio ir privalomo socialinio draudimo surinkti apie 340 mln. litų įmokų daugiau, bet savivaldybės gaus  ne tokią pinigų sumą, kokia padidės surenkama suma, o tik 40 mln. litų, nes buvo sumažinta procentinė dalis (nuo 61 iki 57 proc.). Taip pat planuojama, jeigu bus galimybė, atstatyti buvusią savivaldybėms skiriamų lėšų procentinę dalį.

A. Palionis atkreipė dėmesį, kad Valstybės investicijų programoje 2013-2015 metams lėšos padidės 10 proc. ir sieks 4 mlrd. 750 mln. litų, tačiau Prienų rajono savivaldybės dalis yra tik 0,5 mln. litų, kurie skirti Prienų „Revuonos“ vidurinės  mokyklos ir Krašto muziejaus renovacijos projektams. Jis pakvietė Savivaldybės ir administracijos vadovus konstruktyviam darbui, kad visų bendromis pastangomis didėtų Prienų rajono ekonominiai ir socialiniai rodikliai.

Tarybos nariams buvo pristatyta ir neseniai konkursą laimėjusi Stakliškių vidurinės mokyklos direktorė, rusų kalbos mokytoja ekspertė Loreta Šernienė. Ligšiolinis L. Šernienės gyvenimo pasiekimas – laisvu nuo darbo laiku parašyti 12 vadovėlių su visais priedais. Rengiamas ir 13-asis. Ji yra bendrųjų programų, vertinimo sampratos kūrimo bei daugelio kitų šalies ir tarptautinių dokumentų, kuriais vadovaujasi Lietuvos švietimo įstaigos, darbo grupių narė. Direktorė teigė pirmiausia esanti mokytoja ir ja liksianti visą gyvenimą, o naują darbą Stakliškių vidurinėje mokykloje priėmusi su džiaugsmu ir tikėjimu, kad jis bus prasmingas.

 

Švietimo ir kultūros klausimai

Taryba vienbalsiai patvirtino pakoreguotą Mokinio krepšelio naudojimo tvarkos aprašą. Jo korekciją pristačiusio Švietimo skyriaus vedėjo R. Zailsko teigimu, mokinio krepšelio lėšų paskirstymo, perskirstymo, naudojimo ir perdavimo tvarkos apraše nebuvo numatyta, kad savivaldybė iš savo valdomų 6 proc. mokinio krepšelio lėšų dalį gali skirti dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus nuo einamųjų metų rugsėjo 1 d. specialiai tikslinei dotacijai, grąžinti į valstybės biudžetą ir išeitinėms kompensacijoms mokėti. Toks poreikis atsirado pradėjus vykdyti mokyklų tinklo pertvarką. Mokykloms, prie kurių kaip skyriai buvo prijungtos kitos mokyklos, sumažėjus mokinių skaičiui, reikia grąžinti specialią tikslinę dotaciją Švietimo ir mokslo ministerijai ir pedagoginiams darbuotojams išmokėti išeitines kompensacijas (174 tūkst. Lt). Mokyklos, pasak vedėjo, tokių lėšų neturi, todėl buvo siūloma tas lėšas išmokėti iš minėtų savivaldybės 6 proc. mokinio krepšelio lėšų.

Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komiteto pirmininkas A. Vaicekauskas, naudodamasis proga, jog posėdyje dalyvauja ir Seimo narys, paprašė, kad Vyriausybė pakeistų ydingą praktiką sutaupytas mokinio krepšelio lėšas grąžinti į valstybės biudžetą, pageidaudamas suteikti galimybę šias lėšas perskirstyti pačioms savivaldybėms. Šiai nuomonei pritarė ir Švietimo komitetas. Meras V. Bujanauskas patikino, kad šiuo klausimu buvo kreiptasi į Savivaldybių asociaciją ir tikimasi, jog po biudžeto projekto svarstymo tokia galimybė savivaldybei bus suteikta.

Tarybos nariai pritarė, kad Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centrui ketveriems metams būtų suteikta antra kategorija. Pritarta ir2012 m. savavaldybės biudžeto patikslinimui (buvo tikslinamas dėl gautų iš valstybės biudžeto 364,8 tūkst. Lt).  

 

Nuo žemės nuomos mokesčio neatleido

Taryba pritarė prašymui pratęsti savivaldybės ilgalaikės paskolos (kredito linijos) iki 2 mln. 500 tūkst. Lt sumos, paimtos iš banko „Swedbank“, grąžinimo terminą iki2013 m. gruodžio 31 d. ir nepatenkino įmonės savininko prašymo atleisti jį nuo žemės nuomos mokesčio (4 200 Lt) už žemės sklypą, esantį Vilniau g., Prienuose. Tokią praktiką savivaldybės taryba taiko jau ilgą laiką. Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komiteto narių nuomone, tokios paramos įmonių savininkai turėtų prašyti per smulkaus verslo paramos fondą.

 

Pritarta Balbieriškio seniūnijos administracinio pastato renovacijai

Po neilgai trukusių diskusijų, kurių metu pasigirdo opozicijos priekaištų, esą investicinės lėšos pernelyg dažnai nukreipiamos į Balbieriškio seniūniją, tarybos narių balsų dauguma buvo pritarta projektui „Balbieriškio seniūnijos administracinio pastato renovacija“. Šiam projektui lėšos buvo nukreiptos iš sutaupytų po Išlaužo pagrindinės mokyklos renovacijos per 102 tūkst. Lt Europos struktūrinių fondų lėšų, skirtų viešųjų pastatų energijos suvartojimo efektyvumo didinimui.

Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komiteto pirmininko teigimu, komiteto nariai nutarė laisvai apsispręsti balsuojant posėdžio metu, nes kai kurių jų nuomone, tikslingiau būtų šias investicines lėšas paskirstyti tarp seniūnijų, atsižvelgiant į joms skiriamą investicijų kiekį. R. Zablackienės požiūriu, lėšos kažkodėl „plaukia“ viena – Balbieriškio – kryptimi, nors renovacijos laukia apgailėtinos būklės Stakliškių administracinis pastatas. Ji siūlė klausimą atidėti iki kito posėdžio ir su seniūnijų seniūnais apsvarstyti, kuria linkme tikslingiausia kreipti investicijas.  

Klausimo atidėjimui pasipriešino A. Kederys ir administracijos direktorius A. Marcinkevičius. A. Kederys patarė R. Zablackienei geriau įsigilinti, į kurias didžiąsias seniūnijas nukreipiamos didžiausios lėšos, paaiškindamas, jog šį projektą nutarta prijungti prie Balbieriškio pradinės mokyklos katilinės įrengimo projekto, kad abu pastatai būtų šildomi iš vienos katilinės ir taip padidinta jų energetinė vertė. Administracijos direktoriaus A. Marcinkevičiaus teigimu, europinių lėšų likutis regiono plėtros taryboje buvo skirtas su tam tikrais terminais. Lėšos, kurios bus skiriamos pastato apšiltinimui ir katilinės statybos finansavimas iš LIFE programos, tarpusavyje nesusiję projektai, tačiau, siekiant sutaupyti šilumą ir tam, kad pajamų užtektų apkūrenti abu pastatus, buvo pasirinktas būtent Balbieriškio seniūnijos apstato apšiltinimo projektas. Tačiau Balbieriškio seniūnija, pasak direktoriaus, nedominuoja pagal gaunamą investicijų kiekį: didžiausią dalį investicijų, skirtų didžiosioms seniūnijoms, gauna Veiverių, Jiezno ir tik po to Balbieriškio seniūnija ir maža Ašmintos seniūnija. Užbaigdamas diskusijas meras V. Bujanauskas paaiškino, jog Stakliškių seniūnijos administracijos pastatas yra dar tiriamas, o lėšas reikia įsisavinti šiemet.

 

Patvirtintos Prienų ir Jiezno PSPC veiklos ataskaitos

Svarstant Prienų PSPC ir Jiezno PSPC veiklos ataskaitas, tarybos nariai pasigedo Prienų PSPC ataskaitos finansinės dalies ir stebėjosi dideliu šios įstaigos pelnu. Sveikatos komitetui buvo pasiūlyta panagrinėti, ar reikalingas toks įstaigos pelnas. Gal būtų galima atpiginti paslaugas ir padaryti jas labiau prieinamas rajono žmonėms. Nemažai priekaištų įstaigai turėjusi Sveikatos komiteto pirmininkė R. Keturakienė stebėjosi, kad įstaigų ataskaitos už2011 m. svarstomos2012 m. pabaigoje. Jai pritarusi R. Zablackienė papriekaištavo ir dėl neinformatyvaus įstaigos tinklalapio.

Jiezno PSPC vyr. gydytojas V. Oniūnas turėjo pasiaiškinti, kodėl įstaiga nerealizuoja ketinimo įsikraustyti į vienas patalpas, du pastatai jai nereikalingi. Pasak PSPC vadovo, lėšų pertvarkai buvo tikimasi iš investicijos programos, nes įstaiga jų neturi. Be to, sveikatos paslaugos (ambulatorinės, socialinės ir slaugos) reikalingos visam rajonui, todėl savivaldybė, kuri skolinga įstaigai apie 200 tūkst. Lt ir šiais metais už suteiktas paslaugas nesumokėjusi nė lito, turėtų būti suinteresuota padėti finansiškai. A. Gustaitis pritarė vyr. gydytojo minčiai, kad savivaldybė turi ieškoti galimybių palengvinti Veiverių, Jiezno, Balbieriškio sveikatos priežiūros įstaigų naštą.  

Tarybos nariai pritarė abiejų įstaigų ataskaitoms.

 

„Nemuno“ pradinės ir specialiosios mokyklos pastatai bus privatizuojami

Nors užpraėjusiame posėdyje pasipriešinus daliai tarybos narių buvo sužlugdytas buvusių „Nemuno“ pradinės (Kauno g.2 C) ir specialiosios (Kęstučio g. 63) mokyklų pastatų privatizavimo klausimas, lapkričio 29 d. posėdyje vis dėlto nuspręsta leisti juos privatizuoti.  

A. Vaicekauskas patikino, jog nėra prasmės laikyti tuščių pastatų, tačiau teiravosi, kaip bus išspręstas specialiojo ugdymo skyriaus vaikų, kurie tebėra įkurdinti apytuščiame keturių aukštų pastate, apgyvendinimo klausimas. Turto skyriaus vedėjos Z. Mažeikienės paaiškinimu, galimybių bus ieškoma tarybai pritarus pastatą privatizuoti, nes dokumentų tvarkymas užtruktų mažiausiai metus, o viena iš svarstomų galimybių – dalis „Žiburio“ gimnazijos bendrabučio patalpų.

Nepatenkinti atsakymu A. Gustaitis ir R. Zablackienė priekaištavo, kad specialiųjų poreikių vaikų apgyvendinimo klausimas lig šiol nėra išspręstas, nors tam esą buvo apie metai laiko. R. Zablackienė siūlė pritarti sprendimo projektui ir įpareigoti administraciją per tam tikrą terminą parengti sprendimo projektą dėl vaikų apgyvendinimo. Savivaldybės meras V. Bujanauskas atkirto, kad toks sprendimo projektas buvo parengtas vasarą ir lėšos patalpų specialiųjų poreikių vaikams įrengimui numatytos, bet tarybos nariai kažkodėl projektą atmetė.

Liko neišspręsta problema – privatizuojamų tuščių pastatų turto saugojimas.

 

Pritarė vandens bokšto nuomos sutarčiai

Nuo2007 m. gruodžio 21 d. vandens bokštą, esantį Veiverių mstl., nuomojanti bendrovė „Tele2“2012 m. balandžio 19 d. raštu kreipėsi į Prienų rajono savivaldybę, prašydama atnaujinti vandens bokšto nuomos sutartį. Nepaisant visuomeninio judėjimo „Už socialinį teisingumą“ atstovės R. Smalstienės pasisakymo, kuriame nuskambėjo tvirtinimai apie elektromagnetinės spinduliuotės kenksmingumą žmonių sveikatai, gyventojų prieštaraujanti nuomonė ir apeliavimas į politikų sąžinę, dauguma (17 tarybos narių) praėjusiame posėdyje pritarė sprendimui pratęsti nuomos sutartį. Politikai atsižvelgė į teigiamas sudarytos komisijos išvadas ir matavimų rezultatus, kuriuos komisijai buvo pateikusi UAB „Akustinių tyrimų centro“ Fizikinių veiksnių tyrimo laboratorija.

R. Zablackienė siūlė nepritarti sprendimo projektui ir pratęsti diskusijas su bendruomene. Jai pritarė ir veiveriškis J. Krikštolaitis. Anot jo, net ir iš LR Seimo kontrolieriaus gauto atsakymo matyti, kad buvo pažeistas visuomeninis interesas, t. y. pastatant antenas ant bokšto nesilaikyta daugelio reikalavimų. J. Krikštolaičio įsitikinimu, sutartis turės būti nutraukta. Yra analogiškas atvejis, kai visuomeninis judėjimas to pasiekė kitame Suvalkijos regione. Pasak jo, sudarant komisiją nebuvo atsižvelgta į bendruomenės, kurios iniciatyvinės grupės pirmininkė R. Skučienė buvo pateikusi tam tikrus reikalavimus, nuomonę. Pirmininkė nebuvo kviečiama į posėdžius.

Dėl bendruomenės nuomonės ignoravimo valdantiesiems priekaištavo ir žemdirbių atstovas M. Butkevičius. Posėdyje dalyvavęs Veiverių seniūnas V. Ramanauskas atrodė norįs pateisinti ir komisijos išvadas, pagal kurias prieštarauti sutarties pratęsimui nėra pagrindo, ir palaikyti bendruomenės nuomonę.

Tarybos narys A. Šidlauskas akcentavo, kad iš visuomeninio judėjimo gauto rašto susidaręs nuomonę, jog Veiverių bendruomenė buvo pasirengusi spręsti įvairius variantus, netgi nuomos mokesčio, kuris būtų skirtas Veiverių miestelio ir tos vietovės gyventojų poreikiams, nes nuomos mokestis (1 000 Lt per mėnesį) jiems buvęs juokingas. Politikui galimai susidarė įspūdis, kad jeigu bendruomenę tenkintų nuomos kaina, tai sutartį lyg ir būtų galima pratęsti. Šią mintį patvirtino tarybos narys A. Gustaitis, iš judėjimo „Už socialinį teisingumą“ kreipimosi susidaręs įspūdį, jog antenos lyg ir kenkia gyventojams, tačiau jeigu būtų sulygta dėl kainos, lyg ir būtų „į sveikatą“. Todėl, pasak A. Gustaičio, Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komitete buvo pasiūlyta nuomos kaina 1000 Lt/mėn. be PVM, pusę paliekant bendruomenės poreikiams. Šį pasiūlymą palaikė ir liberalcentristas A. Kederys, o „tvarkietis“ C. Pacevičius siūlė už bokšto nuomą gautas pajamas ar dalį jų savivaldybės biudžete atskira eilute skirti Veiverių mstl. infrastruktūros valdymo darbams.

Po aistringų diskusijų sprendimo projektas buvo patvirtintas su papildomai įtrauktu punktu dėl nuomos mokesčio: 1 200 Lt per mėnesį (be PVM, nes įmonė yra ne PVM mokėtoja).

 

Patvirtinti keleivių vežimo tarifai

Kadangi nuo2013 m. sausio 1 d. įsigalioja LR pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio papildymo ir pakeitimo įstatymas, kuriuo nustatytas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas keleivių vežimo reguliaraus susisiekimo maršrutais paslaugoms, tarybos posėdyje buvo patvirtintas didesnis keleivių vežimo vietinio susisiekimo autobusų maršrutais tarifas – 0,273 Lt/km (be PVM) ir mažiausia vienkartinio bilieto kaina – 1,375 Lt (be PVM). Kaip teigė pranešėjas H. Vepštas, keleivių vežimo vietinio susisiekimo autobusų maršrutais tarifas ir mažiausia vienkartinio bilieto kaina neviršys anksčiau nustatytos ribos.

 

Patvirtinta Visuomeninės administracinių ginčų komisijos ataskaita

Šios komisijos darbo ataskaitą pateikęs pirmininkas A. Narvydas akcentavo, kad per ataskaitinį laikotarpį komisija gavo tik vieną rajono savivaldybės gyventojos skundą dėl kai kurių rajono savivaldybės tarnautojų vilkinimo atlikti jų kompetencijai priskirtus veiksmus, t. y. laiku parengti bei priimti reikalingus sprendimus ir laiku informuoti apie tai pareiškėją. Taip pat buvo skundžiamas jos vyro atžvilgiu priimto individualaus administracinio teisės akto teisėtumas bei pagrįstumas. Kadangi skundas buvo gautas, kai klausimas savivaldos institucijose buvo jau išspręstas, sprendimas priimtas ir pareiškėjai įteiktas, komisija, pasak A. Narvydo, pagal savo kompetenciją nagrinėti šios skundo dalies dėl savivaldybės tarnautojų atsisakymo ar vilkinimo priimti reikalingus sprendimus nebeturėjo pagrindo.

Priminsime, kad Visuomeninės administracinių ginčų komisija ikiteismine tvarka nagrinėja asmenų skundus dėl savivaldybės viešojo administravimo subjektų priimtų individualių administracinių aktų ir veiksmų teisėtumo, taip pat šių subjektų atsisakymo ar vilkinimo atlikti jų kompetencijai priskirtus veiksmus teisėtumo ir pagrįstumo. Komisijos pirmininkas A. Narvydas paragino gyventojus aktyviau kreiptis į komisiją, kuri yra pilietinės visuomenės teisinio reguliavimo instrumentas.

 

Kita informacija

Iš Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininko pareigų pasitraukus E. Visockui, šio komiteto pirmininku išrinktas L. Sakalavičius.

L. Sakalavičius informavo tarybos narius, kad, siekdami naudingesnio ir efektyvesnio tarybos darbo rajono gyventojų labui, du Socialdemokratų sąjungos ir du Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai atsiskiria nuo Jungtinės tarybos narių frakcijos ir teikia registruoti Keturių tarybos narių frakciją, kurią sudaro: A. Buitkus, E. Visockas, L. Sakalavičius ir R. Keturakienė. Frakcijos seniūnu tapo A. Sakalavičius, pavaduotoja – R. Keturakienė. Frakcija lieka valdančiojoje daugumoje.

Opozicijos lyderė R. Zablackienė perskaitė administracijos direktoriaus atsakymą į opozicijos paklausimą dėl siūlymo inicijuoti tyrimą dėl tarybos nario E. Visocko užimamų pareigų Prienų KKSC ir „Žiburio“ gimnazijoje bei veiklos Jaunimo ir suaugusiųjų sveikatingumo ir sporto klube „Vėjas“ pagrįstumui. Trumpai tariant, sudaryta darbo grupė nustatė, jog E. Visockas jokių teisės aktų nepažeidė.

Dar iš vieno atsakymo į paklausimą dėl pašalpų administracijos darbuotojams mokėjimo išryškėjo, kad Balbieriškio seniūnijos seniūnui A. Tomkevičiui paskirtos 5 minimalių mėnesinių atlyginimų dydžių pašalpos ligos atveju ir darbo užmokesčio (jeigu būtų tekę jį mokėti) skirtumas – 5 396 Lt, kuriuos savivaldybė sutaupė savo biudžete.

 Administracijos direktoriui buvo įteiktas dar vienas opozicijos paklausimas. R. Zablackienės teigimu, opozicija turi informacijos, jog nuo birželio mėnesio buvo panaikintas vietinio susisiekimo autobusų maršrutas Prienai – Balbieriškis per Paprūdžius ir Kunigiškius. Šis autobusas buvo vienintelė Paprūdžių kaimo gyventojų susisiekimo su Prienais ir Balbieriškio miesteliu priemonė, todėl atokiausiose vietovėse gyvenantys gyventojai, pensininkai, kurių dažnas turi negalią, turi į artimiausią stotelę eiti apie2,5 kmpėsčiomis. Pasak R. Zablackienės, vasaros pabaigoje apie 30 minėtos vietovės gyventojų raštu kreipėsi į savivaldybės administraciją, prašydami palikti nors vieną autobuso reisą per savaitę, tačiau jo iki šiol nesulaukia. Paminėdama, jog žmonės su nerimu laukia žiemos, opozicijos vadovė klausė, dėl kokių priežasčių buvo panaikintas maršrutas ir kada jis bus atnaujintas nors vieną kartą per savaitę.

Administracijos direktorius trumpai pakomentavo šią situaciją: „Netiesa, kad reikia eiti2,5 kilometro. Į Paprūdžių gyvenvietę važiavo ir dabar važiuoja autobusas, vykstantis į Prienus, todėl2 kilometrusten nėra kam eiti. Kita vertus, ne kabinetuose priimami tokie sprendimai, o Pavėžėjimo komisijoje, ir manau, jog prie šio klausimo dar sugrįšime ir tarybos posėdyje“.

L. Sakalavičius priminė, kad kažkada su J. Krikštolaičiu važiavęs šiuo maršrutu, norėdami patikrinti, kiek žmonių juo vyksta, ir stebėjosi, kodėl šis tai užmiršęs. Tada, pasak L. Sakalavičiaus, autobusas važiuodavo du kartus per savaitę, o tuo metu vyko dvi moterys. Paklausus vairuotojo apie keleivių srautą, šis paminėjęs, jog daugiau nei du žmonės nevažiuoja. „Ten lengviau nusamdyti taksi nei didelį autobusą „paleisti“, – teigė tarybos narys.

Kitas tarybos posėdis numatytas gruodžio 20 d.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close