Prienų r. sav. gyventojų sergamumas ir mirtingumas dėl kraujotakos sistemos ligų verčia sunerimti

Širdies ir kraujagyslių ligos, įskaitant insultus, pasaulyje kasmet nusineša 17,3 mln. gyvybių ir šis skaičius vis auga. Manoma, kad 2030 m. jis gali pasiekti 23 mln. mirčių per metus. Širdies ir kraujagyslių ligos mūsų gyvybes nusineša per anksti. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad tik 10 proc. žmogaus sveikatos lemia sveikatos priežiūra, po 20 proc. – paveldimumas ir aplinka, ir net 50 proc. – gyvenimo būdas. Visi žmonės turi imtis atitinkamų veiksmų ir gyventi taip, kad jų širdys būtų sveikos.

 

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Mirties priežasčių registro duomenimis, pagrindinė mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų nesikeičia – pirmoje vietoje ir toliau išlieka kraujotakos sistemos ligos.

Taigi tiek statistika, tiek sergamumo šiomis ligomis didėjimo ir jaunėjimo tendencijos verčia  sunerimti ir ieškoti priemonių, kurios padėtų apsisaugoti.

Kraujotakos sistemos ligas lemia daug veiksnių. Kai kurie kraujotakos sistemą silpninantys veiksniai, pavyzdžiui, paveldimumas, amžius, moterims – menopauzės laikotarpis, nuo mūsų pačių nepriklauso. Tačiau kiekvienas gali atsikratyti kraujotakos sistemos ligas skatinančių žalingų įpročių: rūkymo, nejudraus gyvenimo būdo, ilgalaikio streso, persivalgymo, riebaus maisto.

2014 m. Prienų rajono savivaldybėje gyveno 28522 asmenys, iš kurių 8284 sirgo kraujotakos sistemos ligomis.

Pagal sergamumą kraujotakos sistemos ligomis, pirmoje vietoje buvo hipertenzinės ligos, antroje vietoje – išeminė širdies liga, o trečioje – cerebrovaskulinės ligos (1 pav.).

 vsb1

1 pav. Sergantys asmenys Prienų r. sav., 2014 m. (abs. sk.)

Iš viso užregistruota susirgimų kraujotakos sistemos ligomis – 16479 (abs. sk.), naujai užregistruoti susirgimai – 2391 (abs. sk.)

Atkreipiame dėmesį:

 Nuo 2011 m. birželio 1 d. stacionare buvo pradėtos koduoti lydinčios ligos ir komplikacijos. Nuo 2013 m. patikslintos diagnozės buvo pradėtos koduoti stacionarų priėmimo skubios pagalbos skyrių ambulatoriniams ligoniams. Dėl to atitinkamais metais staiga padidėjo tiek sergančių asmenų, tiek susirgimų skaičius;

 nuo 2014 m. į visų susirgimų skaičių įtraukiamos ir stacionare užregistruotos ligos, todėl visų užregistruotų ligų skaičius padidėjo. 

 

Mirtingumas nuo kraujotakos sistemos ligų

Prienų rajono savivaldybės, kaip ir visos Lietuvos, gyventojų mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų išlieka nepakitusi: širdies ir kraujagyslių sistemos ligos užima pirmą vietą, antroje vietoje − piktybiniai navikai, o trečioje – išorinės mirties priežastys (t.y. mirtys dėl eismo įvykių, savižudybių).

vsb2 

2 pav. Mirtingumas nuo kraujotakos sistemos ligų, Prienų r. sav., 2014 m. (abs. sk.)

 

Prienų rajono savivaldybėje 2014 m. iš viso mirusiųjų skaičius siekė 488 (abs. sk.), iš jų dėl kraujotakos sistemos ligų mirė 295 asmenys. Nuo kraujotakos sistemos ligų daugiau buvo mirusių moterų nei vyrų (2 pav.). 2013 m. iš viso mirusiųjų skaičius siekė 544, iš jų dėl kraujotakos sistemos ligų mirė 335 asmenys.

Lietuvoje 2014 m. mirė 40 252 žmonės, t. y. 1 259 asmenimis mažiau negu 2013 m. Dėl kraujotakos sistemos ligų 2014 m. mirė 837 asmenimis daugiau negu 2013 m.

Mirtingumui dėl kraujotakos sistemos ligų mažinti reikia tinkamai formuoti sveikatos politiką, atsižvelgiant į rizikos veiksnius, turinčius įtakos šių ligų plitimui. Siūlome savivaldybės politikams ryžtingiau kurti sveikatai palankesnę sveikatos aplinką: plėtoti nerūkymo zonas bei draudimą rūkyti viešosiose zonose.

 

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija

Širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupės asmenų sveikatos stiprinimo programa. Šios programos tikslas – integruojant pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigas bei visuomenės sveikatos biurų vykdomą sveikatinimo veiklą, efektyviau stiprinti rizikos grupės asmenų sveikatą – supažindinti su rizikos veiksniais, sveikos gyvensenos principais, streso valdymu, padėti pasirinkti sveikatai palankią mitybą bei fizinį aktyvumą. Programoje nuo š. m. spalio mėnesio kviečiami dalyvauti asmenys (40–55 m. amžiaus vyrai ir 50–64 m. amžiaus moterys), priklausantys širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei (padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, padidėjęs cholesterolio ir gliukozės kiekis kraujyje, turintys žalingų įpročių, antsvorio ir kt. rizikos veiksnius). Norintys dalyvauti programoje, pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Programoje vyksiančius užsiėmimus vykdys kvalifikuoti šių sričių specialistai: šeimos gydytojas, mitybos specialistas, psichologas ir visuomenės sveikatos specialistai. Dalyvavimas programoje savanoriškas ir nemokamas.

Dažnai žmonės šią programą painioja su širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa. Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa skirta  vyrams nuo 40 iki 55 metų ir moterims nuo 50 iki 65 metų, jiems kartą per 1 metus šeimos gydytojas nustato rizikos veiksnius ir, jei reikia, sudaro individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą. Jei gydytojas nustato, kad širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė yra didelė, jis siunčia pacientą į specializuotus centrus išsamiau ištirti, o prireikus – skiriamas gydymas. Svarbu žinoti, kad vieną kartą per metus nemokamai gali būti nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atliekama elektrokardiograma ir kiti tyrimai, parodantys, ar žmogus priskirtinas didelės rizikos grupei.

Kviečiame dalyvauti!

Rugsėjo 26 d. Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia į akciją ,,Sveika širdis – gyvenimo džiaugsmas“. Akcija vyks Prienų kultūros ir laisvalaikio centre.

 Nuo 8 val. iki 11 val. gyventojai galės nemokamai atlikti bendrojo cholesterolio tyrimą;

 nuo 11 val. iki 16 val. pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą, sužinoti kūno masės indeksą, riebalų ir skeleto raumenų procentinį kiekį, pasikonsultuoti sveikos gyvensenos klausimais, pasitikrinti sveikatos žinias viktorinoje.

 

Parengė

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

sirdis

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close