„Balticum 2012“ vyko „Šaltupyje“

Kartą per metus Lietuvos, Estijos ir Latvijos alpinistus draugėn sukviečia šventinis renginys „Balticum“, kuris kaskart rengiamas vis kitoje Baltijos šalyje. Praėjusį šeštadienį geriausi šių šalių alpinistai rinkosi į Išlaužo seniūnijoje įsikūrusią kaimo turizmo sodybą „Šaltupys”.

Vieta pasirinkta neatsitiktinai – čia šeimininkauja garsus keliautojas fotografas Raimondas Puišys. „Balticum“ renginys čia vyksta jau antrą kartą.

Nenustygstantį vietoje poną Raimondą sunku buvo pagauti, tad kalbinu vieną iš Lietuvos alpinizmo asociacijos (LAA) prezidiumo narių Rasių Janukaitį.

– Šio susitikimo tikslas yra aptarti metų įkopimus, išaiškinti Lietuvos ir visų trijų Baltijos šalių čempionus, pasidalinti įspūdžiais, pakalbėti apie ateities planus. Taip pat programoje numatytas kalnuose užfiksuoto geriausio fotografijos kadro konkursas, alpinistų atributikos „blusų“ turgus, „proto mankšta“, vaizdajuosčių, fotonuotraukų peržiūra, pirtis su maudynėmis tvenkinyje, šokiai, vaišės ir kt. Užsiregistravo apie pusšimtis dalyvių. Gaila, kad estų nebus, jie tik atsiuntė savo kopimų ataskaitas.

Rasius pasakojo, kad yra penkios alpinizmo klasės: uolinis (lipama uolomis), techninis (kopiama į iki5 kmaukščio kalnus, naudojant specialią įrangą), aukštuminis (pats sudėtingiausias, kopiama į aukštesnius nei6 kmaukščio kalnus), kalnų žygeivių ir laipiojimo ledu. Pagal pateiktas kopimų ataskaitas bus apdovanoti visų klasių nugalėtojai.

– Pirma išrinksim ir apdovanosim geriausią Lietuvos alpinistą, paskui – „Balticum“ nugalėtoją. Pastaruosius kelerius metus lietuviams lygių nebuvo. Laimėsim ir šiemet, – neabejojo pašnekovas.

Tam turėjo svarių argumentų. Lietuvos alpinizmas turi senas tradicijas. LAA gyvuoja jau 52 metus ir pastaruoju metu vienija per pusę tūkstančio aktyvių alpinistų. Iš jų apie šimtas geba įkopti į sudėtingiausias pasaulio viršukalnes. Ypač aktyviai reiškiasi jaunimas. Štai jauna „Montis Magia“ komanda (Saulė Žukauskaitė, Gediminas Simutis, Arūnas Kamandulis) per pusmetį užsitęsusioje ekspedicijoje po Šiaurės ir Pietų Ameriką sėkmingai šturmavo ne vieną sudėtingą viršukalnę. Beje, pernai ši komanda pripažinta Lietuvos ir Baltijos šalių čempione.

Pats Rasius alpinizmu susidomėjo prieš penkerius metus. Jis programuotojas, bet pagal specialybę nedirba. Yra žygių organizavimo įmonės „MB BlogamOre“ vadovas, pats rengia žygius, aktyviai dalyvauja LAA veikloje bei tvarko paties sukurtą internetinę svetainę alpinizmas.lt. Maloniai nustebo sužinojęs, kad netoliese, Čiudiškių kaime, yra garsaus tarpukario Lietuvos keliautojo Mato Šalčiaus tėviškė.

Už tai garbiausiam „Balticum“ dalyviui, žymiam keliautojui, žygių organizatoriui ir dar įvairiausia veikla užsiimančiam Algimantui Jucevičiui tai buvo ne naujiena. Jis puikiai susipažinęs su M. Šalčiaus kelionėmis, o kartu su juo keliavusį Antaną Pošką pažinojo asmeniškai. Deja, M. Šalčius, aprašydamas savo kelionių nuotykius knygoje „Svečiuose pas 40 tautų“ apie savo bendražygį net neužsiminė. Šią klaidą ištaisė A. Jucevičius, pradėjęs leisti knygas apie A. Pošką. Pažinojo ir sklandytuvų gamyklos įkūrėją Vytautą Pakarską.1968 m. jie kartu su būriu kraštotyrininkų ir aviatorių Dariškėse pylė pilkapį transatlantiniams lakūnams ir taip nuo išnykimo išsaugojo Stepono Dariaus tėviškę.

Šiemet pavasarį 70 metų jubiliejų atšventęs keliautojas vasarą į kalnus surengė masinę turiadą, kurioje dalyvavo ir vaikai, ir tėvai, ir seneliai. Jauniausiam dalyviui buvo tik šešeri! Taip pat su alpinistais Pamyre įkopė į tris bevardes viršukalnes ir pavadino jas „Lietuva-Tadžikija“, „Neris“ ir „Antanas Poška“. Kitais metais Lietuva minės Dariaus ir Girėno 80 metų skrydžio per Atlantą sukaktį. Ta proga A. Jucevičius planuoja ekspediciją į Pamyro kalnynuose stūksančią Dariaus ir Girėno viršukalnę.

„Balticum“ šventėje dalyvavo ir garsusis alpinistas Vladas Vitkauskas. Kaip žinia, jis pirmasis iš Baltijos valstybių iškėlė Lietuvos trispalvę aukščiausio Žemės kalno – Everesto viršūnėje ir aukščiausiose visų žemynų viršukalnėse. Kitais metais 60 metų sukaktį pažymėsiantis alpinistas į viršukalnes jau nekopia.

Paskelbus „Baticum 2012“ rezultatus išaiškėjo, kad aplenkusi vyrus Lietuvos ir Baltijos šalių alpinizmo čempione pripažinta24 m. šiaulietė Saulė Žukauskaitė. Jai atiteko ir įspūdingas pereinamasis prizas – Erelis ant uolos su kirtikliu. Saulė buvo pripažinta ir Lietuvos metų alpiniste.

Prieš dvejus metus geriausio alpinisto Erelis taip pat buvo įteiktas merginai – Dovilei Garlaitei.

Iš viso išdalinta 12 aukso, 19 sidabro ir 14 bronzos medalių.

Bendrame šalių įvertinime vietos pasiskirstė taip:

I vieta – Lietuva

II vieta – Latvija

III vieta – Estija

Onutė Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close