Prienų „Žiburio” gimnazijoje vyko paskaita, kurios tema „Intelektinės nuosavybės apžvalga. Autorių teisių aktualijos”.

Gruodžio 12 d. autorių teisių specialistė Radvilė Bieliauskienė skaitė paskaitą apie intelektinę nuosavybę bei vieną iš jos rūšių – autorių teises Prienų Žiburio gimnazijoje. Paskaitoje dalyvavo trečių ir ketvirtų gimnazijos klasių moksleiviai. Ši paskaita yra JAV ambasados bei US-LT alumni asociacijos gražios iniciatyvos, kurios tikslas  šviesti lietuvių moksleivius apie autorių teises ir jų apsaugos svarbą ekonominiam progresui , dalis. Šia iniciatyva siekiama įtraukti žmones, kurie tiki intelektinės nuosavybės svarba ir sutinka nešti šią žinią Lietuvos moksleiviams, kurie yra žinių visuomenės pamatas.

Seminaro metu buvo aiškinama, kas yra intelektinė nuosavybė, į kokias rūšis ji skirstoma, kokia šių rūšių apsaugos specifika. Kiek daugiau dėmesio buvo skirta autorių teisei, kadangi pranešėja specializuojasi būtent šioje srityje. Pranešėja konkrečiais pavyzdžiais remdamasi pasakojo kaip autorius iš savo kūrybos uždirba pinigus, kam reikalingos kolektyvinio administravimo asociacijos, veikiančios tiek Lietuvoje, tiek praktiškai visose pasaulio šalyse. Kalbai pakrypus apie kūrinių naudojimą internete, mokinių tarpe kilo diskusija, kaip atsispirti pagundai parsisiųsti nelegaliai, todėl ir nemokamai, kūrinį, bet sąžiningai jį nusipirkti. Be to mokiniai aktyviai domėjosi, kaip jų mylimi dainų kūrėjai ir atlikėjai gauna autorinį atlyginimą už kūrinių naudojimą radijo ar televizijos eteryje ar koncertuose. Jie klausė, ar tikrai Christina Aguilera gauna jai priklausančius pinigus, kai lietuviškajame X-faktoriuje  yra dainuojamos jos dainos. Kadangi pranešėja dirba kolektyvinio administravimo agentūroje LATGA-A, mokiniams buvo nuodugniai nupasakotas kelias, kurį nukeliauja autorinis atlyginimas nuo kūrinio naudotojo iki jo autoriaus nesvarbu, kur jis bebūtų: Lietuvoje, Amerikoje ar Vokietijoje. 

Džiugu, kad seminaras sulaukė susidomėjimo, mokiniams kilo pačių įvairiausių klausimų. Kadangi Intelektinė nuosavybė yra ypatingai jautri ir svarbi dalis, su kuria susiduriame savo gyvenime kiekvieną dieną, tokios iniciatyvos kaip ši yra sveikintinos ir labai reikalingos. Ir jei bent vienas jaunas žmogus iš auditorijos supras jos svarbą, šios švietėjiškos iniciatyvos tikslas bus pasiektas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close