Ūkininkaujantieji šalia elektros linijų turi būti itin apdairūs

Elektros skirstymo bendrovė LESTO primena, kad dirbant šalia elektros oro linijų reikia būti itin budriems. Per rugpjūtį padaugėjo atvejų, kai atliekant žemės ūkio darbus įvairi technika pažeidė atramas, nutraukė elektros laidus ir be elektros laikinai paliko kelis tūkstančius gyventojų.

Pasak LESTO Tinklo plėtros departamento direktoriaus Valdo Bancevičiaus, ūkininkaujantieji šalia elektros linijų turi būti itin atsargūs – antraip neatsakingas elgesys gali kainuoti gyvybę, sugadinti brangią žemės ūkio techniką ar derlių, sutrikdyti elektros tiekimą aplinkiniams gyventojams ar bendrovėms.

„Labai pavojinga šalia elektros linijų darbuotis su stambiagabarite technika – traktoriams su aukštomis priekabomis, keltuvams, kombainams. Prieš pradedant darbus raginame paskambinti telefono numeriu 1802, jei manoma, kad linijos laidai yra žemiau nei visada buvo. Mes priminsime, koks yra saugus atstumas ir aukštis iki konkrečios elektros linijos“, – sakė V. Bancevičius.

Saugų atstumą nuo mechanizmų iki įtampą turinčio įrenginio numato energetikos ministro įsakymu patvirtintos Saugos eksploatuojant elektros įrenginius taisyklės. Saugus atstumas priklauso nuo įtampos dydžio – kuo aukštesnė įtampa, tuo reikia laikytis didesniu atstumu nuo įrenginio. Kai elektros įrenginio įtampa siekia iki 1 kV, tuomet saugus atstumas yra 0,5 metro, iki 35 kV – 1 metras, daugiau nei 35 kV – 1,5 metro.

Po elektros linijomis taip pat draudžiama palikti žemės ūkio techniką, laikyti sukrautas šieno kupetas ar šiaudų ritinius – stiprus vėjas gali nutraukti elektros laidus, o toks nesaugus sandėliavimas padidina gaisro ir nelaimių riziką.

„Arčiau nei numatyta prie laidų negali priartėti ne tik žmogus, bet ir transporto priemonės ar padargų dalis. Kitaip gali kilti elektros iškrova, kuri gali sugadinti ūkio techniką, sutrikdyti elektros tiekimą ir svarbiausia – kyla didelė grėsmė žmogaus gyvybei“, – teigė V. Bancevičius.

LESTO primena, kad siekiant apsaugoti elektros tinklus ir užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams yra nustatytos elektros tinklų apsaugos zonos.

Į jas patenkančių žemės sklypų savininkai zonos ribose be raštiško LESTO sutikimo negali vykdyti žemės kasimo, melioravimo, užtvindymo, įvairių statinių griovimo, remonto, sodinti ar kirsti medžių. Taip pat apsaugos zonose draudžiama važiuoti mašinomis ir mechanizmais, kurių bendras aukštis nuo kelio paviršiaus daugiau kaip 4,5 metro, mechanizuotai laistyti žemės ūkio augalus.

LESTO

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close