5 priežastys, dėl kurių atostogauti rudenį apsimoka!

Nors tradiciškai atostogų sezonu laikoma vasara, didieji kelionių organizatoriai pastebi kasmet vis labiau ryškėjančią rudeninių atostogų tendenciją – rugsėjį, spalį į užsienio kurortus vykstančiųjų srautai didėja. Tad kokios priežastys skatina atostogauti ne sezonu? Ką laimi poilsiautojai, kraunantys lagaminus prieš žiemą paskutiniai ir sykiu kokiems rūpesčiams jie turėtų nusiteikti?

1 priežastis – mažiau žmonių! Jei nesate iš tų, kurie gerai jaučiasi nuolat supami minios, atostogos rudenį bus komfortiškesnės dėl mažesnių eilių oro uostuose, restoranuose, parduotuvėse ir netgi gatvėse, kur vietiniai siūlo spalvingų suvenyrų, ledų ir kuriose neišvengiamai leisite laiką kad ir norėdami pasivaikščioti.

Poilsį rudenį, o ypač – su mažais vaikais, rekomenduoja ir šeimos gydytoja Astutė Vaitulionienė: „Per atostogas išvykus svetur ir pakeitus vaikams įprastą aplinką, didžiausią stresą ir įtampą svetimoje vietoje jiems sukelia nepažįstamų žmonių masė, nuolatinis šurmulys ir chaosas. O pasirinkę poilsį rudenį, prasilenksite su minia atostogautojų bei nesukeldami papildomo streso galėsite vaiką palaipsniui pratinti prie tolimesnių kelionių“.

„Nors rudenį poilsiautojų srautai sumažėja, vis dėlto kurortai tebegyvena atostogų ritmu. Švelnesniam klimatui pirmenybę teikia pakankamai daug žmonių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų pasaulio šalių, todėl Turkijos, Kipro, Sardinijos, taip pat Graikijos Rodo, Kretos bei Ispanijos Tenerifės salose tikrai nepasijusite kaip per kurortų tuštėjimo metą“, – žadėjo Inga Aukštuolytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė. Ji pastebėjo, jog ruduo – rugsėjis–spalis – išlieka labai populiarus atostogų periodas.

2 priežastis – sumažėja kainos! Rudenį, ne sezono metu, kiek pinga viešbučiai, taip pat sumenksta ir per vasarą išsipūtę restoranų bei įvairių paslaugų kainos, todėl rudenį labiau apsimoka ilsėtis ir jei norima sutaupyti.

3 priežastis – malonesnis klimatas! Ne veltui nuo seniausių laikų geriausiu atostogų laiku laikyti būtent vasaros pabaiga ir ruduo. Nes saulė – nebe tokia kaitri, o jūra – pati šilčiausia. „Tarp poilsiautojų iš Lietuvos itin paklausios Graikijos salos, Kipras, kur būtent rudenį jūra būna itin malonios temperatūros. Būna įšilę ir Turkijos pietuose, pietvakariuose esančius kurortus skalaujantys vandenys, – pasakojo I. Aukštuolytė. – Dėl tinkamiausio klimato poilsiui, būtent nuo rudens – nuo rugsėjo 30 d., pradedame skrydžius į amžinojo pavasario salą Tenerifę. Nors Tenerifė, kaip ir Egiptas, atostogauti tinka praktiškai ištisus metus. Sardinijoje pats geriausias laikas ilsėtis – taip pat bobų vasara: nuo rugsėjo iki pat spalio pabaigos“.

Rudenį mažiau rizikuojama nudegti saulėje ar patirti saulės smūgį. Visam kūnui lengviau, todėl atostogas rudenį pietų kurortuose, kuomet temperatūra yra apie 25 °C, renkasi ne tik šeimos su ikimokyklinio amžiaus vaikais bei senjorai, bet ir aktyviau sportuojantys ar apskritai karštį sunkiai toleruojantys asmenys.

„Atostogų karštuoju metų laiku turėtų vengti tie, kas skundžiasi širdies ir kraujotakos sistemos, sąnarių, kvėpavimo takų ligomis ar migrena, taip pat neseniai patyrę rimtas traumas ar lūžius, – įspėjo gydytoja A. Vaitulionienė. – Radikalūs oro temperatūros svyravimai ir saulės kaitra gali padidinti infarkto arba insulto tikimybę, išbalansuoti organizme vykstančius procesus, o atostogos rudenį leis mėgautis švelnesnėmis oro sąlygomis, nesukeliančiomis pavojaus sveikatai.“

Gydytojos teigimu, atostogomis ir šiltesnėmis oro sąlygomis nereikėtų piktnaudžiauti, kadangi organizmui reikia laiko prisitaikyti tiek prie pasikeitusios aplinkos, tiek prie klimato sąlygų, todėl, jei nusprendėte iškeisti vėsų lietuvišką rudenį į saulėtas atostogas tolimuose kraštuose, apgalvokite garderobą ir per daug neišsirenkite, leiskite organizmui palaipsniui prisitaikyti prie temperatūrų kaitos.

„Nepaisant malonios šilumos dieną, spalį vakarai ir užsienio šalyse jau gali būti kiek vėsoki, taip pat rudenį ima smarkėti nuo vandenyno atkeliaujantys vėjai, todėl patartina nusiteikti kiek vėsesniems vakarams ir įsimesti į kelionės lagaminą megztinį ar kiek lengvesnę striukelę“, – rekomendavo „Tez Tour“ atstovė.

Dar vienas iš specifinių rudeninio poilsio bruožų – greičiau temsta. Pavyzdžiui, Kipre saulė nusileidžia jau apie 21 valandą vakaro. Kaip kad būdinga pietums, sutemsta gana staigiai – it kas būtų išjungęs lemputę.

4 priežastis – nunokusių vaisių metas. Žinoma, pietinėse šalyse, kur vaismedžių derlius nuimamas kelis kartus per metus, vaisų stygiaus nebūna niekada. Vis dėlto būtent rudenį nunoksta gausiausi, pačius įvairiausius vaisius nokinančių vaismedžių derliai. Pavyzdžiui, Sardinijos gyventojai teigia, jog saloje importuojamų daržovių, vaisių praktiškai nėra – viskas auginama vietoje. Saloje akis džiugina apelsinmedžių giraitės, auga figos, abrikosai, rudenį renkamas vynuogių derlius. Kipre rudenį noksta bananai, granatai, o jei mėgstate saldžias raudonas bulves – Kipras yra vienas didžiausių šių daržovių eksportuotojų visame pasaulyje.

Nemažą egzotinių vaisių pasirinkimą galime rasti ir Lietuvoje, tačiau vaikams kur kas didesnė atrakcija – patiems nusiskinti vaisių nuo medžio. Taip pat skiriasi užsienio šalyse nokstančių vaisių kokybė (ten jų nebūtina nuskinti žalių tam, kad pavyktų atgabenti kad ir iki Lietuvos) ir rūšių gausa, todėl atostogų metu vaikų organizmas būna aprūpinamas vitaminais ir naudingomis medžiagomis, kas yra ypač svarbu imuniteto stiprinimui artėjant žiemai.

5 priežastis – geriausias laikas apsirūpinti vitaminu D! Saulės spinduliai yra reikalingi kiekvienam žmogui, tačiau vasarą rekomenduojama jais nepiktnaudžiauti ir nebūti saulėje pernelyg ilgai. O štai rudenį galima atsigriebti, kadangi saulė nebe tokia kaitri ir grėsminga. Juk per debesis ar rudenį įgytas įdegis – ir saugus, ir, sakoma, pats gražiausias, nes nuruduojama palengva, be nudegimų ir didesnio streso odai.

„Atostogaudami rudenį ne tik pasisemsite gerų emocijų, tačiau ir sustiprinsite organizmą artėjant žiemai“, – tikino A. Vaitulionienė. – Saulė – pagrindinis vitamino D šaltinis, kuris yra nepakeičiamas kovoje su infekcijomis, atlieka svarbų vaidmenį kalcio ir fosforo apykaitoje bei kaulų mineralizacijos procese, todėl yra būtinas mūsų organizmui, ypač – vaikams.“

Pasirodo, jog vitamino D trūkumas organizme gali tapti netgi blogos nuotaikos arba depresijos priežastimi, todėl pasilepinimas atostogomis rudenį yra geriausias būdas bent trumpam pabėgti nuo rutinos. „Juk ne veltui sakoma, jog atostogos yra būtinos ne tik kūnui, bet ir sielai“, – sakė gydytoja.

Taip pat atostogų metu A. Vaitulionienė pataria neužmiršti pasirūpinti pakankamu skysčių kiekiu, galvas slėpti po skarele arba kepuraite, o norintiems kiek ilgiau pasilepinti saulės voniomis pasirūpinti apsauginiu kremu nuo saulės. „Nors atostogaudami rudenį išvengsite alinančios kaitros, tačiau būtiniausių atostogų priemonių vis tiek derėtų neužmiršti“, – priminė A. Vaitulionienė.

Kipras 4

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close